Anasayfa /  Teknoloji

Youtube Yeni Zelanda'daki terör saldırısının videolarını kaldırıyor!

Dün Yeni Zelanda'da iki camiye gerçekleştirilen ve terör saldırısında 49 kişi hayatını kaybetmiş 48 kişi de yaralanmıştı. Gerçekleştirilen terör saldırısı anını terörist Brenton Tarrant sosyal medyada 'canlı yayın' yaparak gerçekleştirmişti. Olayın ardından haber kanalları ve youtube kanalları vahşet görüntülerini sansürleyerek yayımlamaya başladı. Her ne kadar sansürlü olarak yayınlansa da 'youtube' sansürüne takıldı ve o videolar yayından kaldırıldı.

Abone ol
Abone ol 15 Mart 2019 23:48

Dün Yeni Zelanda'da iki camiye gerçekleştirilen ve terör saldırısında 49 kişi hayatını kaybetmiş 48 kişi de yaralanmıştı. Gerçekleştirilen terör saldırısı anını terörist Brenton Tarrant sosyal medyada  'canlı yayın' yaparak gerçekleştirmişti. Olayın ardından haber kanalları ve youtube kanalları vahşet görüntülerini sansürleyerek yayımlamaya başladı. Her ne kadar sansürlü olarak yayınlansa da 'youtube' sansürüne takıldı ve o videolar yayından kaldırıldı.

Pek çok konuda içerikler hakkında kullanıcılarına sansür uygulamayan Youtube'un Müslümanlara yönelik terör saldırısına ilişkin görüntüleri yayımdan kaldırması ise dikkat çekti.

Youtube'dan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, söz konusu sosyal medya portalının daha öncede Suriye'de işkence gören Müslümanlara ait içerikleri yayımdan kaldırdığı ortaya çıkmıştı.

İçeriklere yönelik "hassasiyetlerini" Müslümanlar söz konusu olunca dikkatli bir şekilde uygulayan Youtube, bugün 24TV'de yayımlanan Günün Manşeti programına da sansür uyguladı.

Olay anına ilişkin karelerin sansürlü bir şekilde yayımlandığı dakikalarda Yotube yönetimi programın akışını keserek, sansür uyguladı.

Yeni Zelanda'da camiye saldırı düzenlendi!

Yeni Zelanda iki camiye düzenlenen terör saldırısının şokunu yaşıyor. Silahlı bir saldırgan Christchurch şehrinde iki camiye girerek rastgele ateş açtı. Saldırıyı sosyal medya hesabından canlı yayınlayan saldırgan, 49 kişiyi öldürdü, 48 kişiyi de yaraladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıda iki Türk vatandaşının yaralandığını açıkladı.

Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile Christchurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti.

Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti. Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir başka camiden daha duyulduğu belirtildi. Yeni Zelanda'da medya olayda en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Okul ve kamu binaları ise operasyon sürdüğünden dolayı tatil edildi. 

4 kişi gözaltına alındı

Yeni Zelanda polisi yaptığı açıklamada 3'ü erkek 1'i kadın 4 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Polis ayrıca araçlarda bomba bulunduğunu da açıkladı. Polis, saldırı ihtimaline karşın ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu. 

40 kişi yaşamını yitirdi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen saldırılarda 49 kişinin yaşamını yitirdiğini, 48 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde camilere saldıranlardan birinin ise Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi.

Saldırı silahlarında dikkat çeken detay

Saldırganlardan birinin katliamı sosyal medyadan canlı yayınladığı ortaya çıktı. Görüntülerdeki silahların üzerinde, daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimleri yer aldığı fark edildi.

Yeni Zelanda'daki terörist geçmişte Türkiye'de bulunmuş

Terör saldırısını düzenleyen kişinin geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu belirlendi. Geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu belirlenen saldırganın bağlantıları araştırılıyor.

Reuters'ın üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde bulunan iki camiye düzenlenen terör saldırısının failinin geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu belirlendi. Saldırganın bağlantıları araştırılıyor.

49 kişinin cuma namazı kılarken katledildiği terör saldırısının faili Terörist 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye'ye giriş yaptı.

İşte teröristin Türkiye'ye giriş anı

Yeni Zelanda'da iki camiye yönelik düzenlenen terör saldırılarında 49 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Terör saldırısı, Yeni Zelanda’nın ChristChurch ilçesindeki iki camide Cuma namazı sırasında gerçekleşti. Saldırıda 49 kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.


Yorumlar