Anasayfa /  Kültür sanat /  Sinema

Yönetmenler sinemanın sorunlarını anlattı

Yönetmen İlhan, "Çok haksız bir rekabet var ortada. Dağıtım hakları tekelleşmiş. Yüzde 70'i aynı şirketin elinde ve bunların stüdyoları, dağıtım ağları var. Bunlar en az 300 kopya ile 1 milyon seyirciden daha fazlasına ulaşabiliyor" dedi.

Abone ol
Abone ol 08 Şubat 2017 23:00

Ödüllü yönetmenler Mustafa Kara ve Biket İlhan, "Yönetmenler Gözüyle Film Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu panelde, sinema öğrencileriyle bir araya geldi. 

Film-San Vakfı tarafından hayata geçirilen, "Genç Sanatçıların Kültür Sanat Alanındaki İstihdam Politikalarına Bakış Açısı Zirvesi" kapsamında düzenlenen panel, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi.

"Mavi Gözlü Dev", "Yarım Kalan Mucize", "Sokaktaki Adam", "Kayıkçı", "Çelo" isimli filmlerin yönetmeni Biket İlhan, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sinema bütçelerinin çok yükseldiğini belirterek, film yapmakta zorlandıklarını söyledi.

Yönetmen İlhan, film yapanlar için tek kaynağın Kültür ve Turizm Bakanlığınca sağlandığını kaydederek, "Türk sinemasının yüzünü göstermek için başka hiçbir kaynağımız yok. Belediyelerin de aslında çok önemli bir yeri var. Diğer ülkelerden özellikle Almanya'daki belediyelerin sinemaya katkısı çok büyük. İş adamlarının, birçok kurumun da bize destek vermesi için özendirici bir takım teşvikler olması lazım. İşte bu görev de yine devlete düşüyor." dedi.

Biket İlhan, Türkiye'de çok izlenen filmlerin, "ana akım sinema" kategorisinde olduğunu dile getirerek, şunları aktardı:

"Bu filmlerin içinde çok iyiler de var ama sadece bunlara yüklenerek bir ülke sineması düşünemezsiniz. Çok haksız bir rekabet var ortada. Dağıtım hakları tekelleşmiş. Yüzde 70'i aynı şirketin elinde ve bunların stüdyoları, dağıtım ağları var. Aynı zamanda film de yapıyorlar, tamamen kendi bakışları, kendi anlayışları içinde ve bunlar en az 300 kopya ile 1 milyon seyirciden daha fazlasına ulaşabiliyor. Bu kadar kopyayı yapmak bağımsız bir sinemacı için mümkün olan bir şey değil. Tabii bunların yatırmış oldukları para da geri dönüyor. Bir sonraki film için havuz oluşuyor. Çok haksız bir rekabet. Bizim bağımsız filmlerimiz de maalesef vizyona girdiğinde komik rakamlarla karşılaşıyor."

"Yönetmenlik popüler olmanın yolu gibi oldu"

"Kalandar Soğuğu" filminin yönetmeni Mustafa Kara ise sektördeki genç yönetmen adaylarının kolaycılığa kaçtığını söyleyerek, "Okumadan, yazmadan, düşünmeden, bulunduğumuz, ait olduğumuz hayatla ilgilenmeden kolayca bir şey üretmeye çalışıyoruz. Bugün yönetmenlik biraz da popüler olmanın yolu gibi oldu. Eskiden de öyleydi ama birçok yönetmen adayı arkadaşı görüyorum. Neden sinema yapmak istediğinin gerekçelerinin çoğu aslında bir tür şöhret, bilinirlik elde etmek. O anlamda iyi film yapmaya çalışanların sayısı da oldukça arttı." diye konuştu. 

Kara, sinemanın artık yazarlığa yaklaşan bir hal aldığına dikkati çekerek, "Eskiden sinema İstanbul'da çeşitli kurtların elindeymiş gibi gözükürdü. Bugün Anadolu'nun herhangi bir yerinde sinemayla, edebiyatla ilişkisi olan birisi bir şekilde bir imkan bulabilir, samimi, sahici ve güçlü bir hikaye anlatabilir. Aslında mühim olan sadece film yapmak değildir." dedi.

Çok sayıda panel ve oturumların gerçekleşeceği zirve, 12 Şubat'ta sona erecek.


Etiketler Yönetmen
Yorumlar