Anasayfa /  Foto Galeri

Yolcu uçaklarında koronavirüse yakalanma şansı ne kadar fazla?

ABD Savunma Bakanlığı tarafında yapılan çalışma yaralarını sarmaya çalışan havayolu şirketleri için kurtarıcı olabilir. Söz konusu çalışmada, yolcu uçaklarında bulunan modern hava filtreleme sistemleri sayesinde kabinde virüs bulaşma riskinin neredeyse sıfır olduğu bir kişinin enfekte olması için Covid-19’lu biriyle aynı uçakta en az 54 saat geçirmesi gerektiği belirtildi.

Yolcu uçaklarında koronavirüse yakalanma şansı ne kadar fazla? - Sayfa 1

ABD Savunma Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada, uçuşlarda yeni tip corona virüse maruz kalma riski çok düşük olduğu belirtildi. Söz konusu çalışma, pandeminin seyahat üzerindeki ezici etkisinden kurtulmaya çalışan havayolu endüstrisi için hayat kurtarıcı olabilir.

Yolcu uçaklarında koronavirüse yakalanma şansı ne kadar fazla? - Sayfa 2

ABD Ulaştırma Komutanlığı, Savunma İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) ve Hava Hareketlilik Komutanlığı’nın dahil olduğu çalışma kapsamında, tamamen dolu Boeing 777-200 ve 767-300 modeline sahip yolcu uçaklarında virüsün nasıl yayıldığını modellendi.

Yolcu uçaklarında koronavirüse yakalanma şansı ne kadar fazla? - Sayfa 3

UÇAK İÇİNDE VİRÜSÜN BULAŞMA RİSKİ YÜZDE 0,0003
Araştırmada, tüm koltuklar dolu olsa bile, yolcuların maske taktığında virüsün bulaş riskinin yüzde 0,0003 olduğu hesaplandı. Uzmanlar ayrıca maskelerin, komşu koltuklarda bile biri öksürdüğünde enfeksiyona maruz kalma olasılığı değişmediğini öne sürdü.

Yolcu uçaklarında koronavirüse yakalanma şansı ne kadar fazla? - Sayfa 4

YOLCULARIN HAREKETİ HESABA KATILMADI
Bununla birlikte çalışmada, uçakta yalnızca bir kişinin enfekte olduğunu varsayıldı ve yolcu hareketinin etkilerini simülastona dahil edilmedi.