Anasayfa /  Yaşam /  Yemek kültürü

Yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Hindi yemek tarifi

2021'e sayılı günler kala başta ev hanımları olmak üzere birçok kişi yılbaşında donatacakları sofraları düşünmeye başladı. Yılbaşının olmazsa olmazı hindi yemekleri ise hemen hemen her sofrada yerini alacak. Peki yılbaşı hindisi nasıl yapılır? İşte Hindi yemek tarifi.

Abone ol
Abone ol 11 Aralık 2020 13:37

2021'e sayılı günler kala başta ev hanımları olmak üzere birçok kişi yılbaşında donatacakları sofraları düşünmeye başladı. Yılbaşının olmazsa olmazı hindi yemekleri ise hemen hemen her sofrada yerini alacak. Peki yılbaşı hindisi nasıl yapılır? İşte Hindi yemek tarifi.

Yeni yıla az kaldı. Yılbaşı menüsü ve evde yılbaşı hazırlığı sardı büyük çoğunluğu. Kestaneli iç pilavıyla birlikte servis edilen yılbaşı hindisi, yılbaşı sofranız ya da davet yemekleriniz için oldukça gösterişli ve doyurucu bir tarif. Pişirmesi zahmetli gibi gözüken hindiyi, püf noktalarına dikkat ederek biraz uzun zaman alsa da fırında pişirip, közlenmiş kestanelerin lezzet kattığı baharatlı iç pilav eşliğinde ikram edin. Evde hazırladığınız yılbaşı menüsü yemeklerini kestaneli iç pilavlı yılbaşı hindisiyle zenginleştirin. Unutmayın pişirmesi biraz sabır isteyen yılbaşı hindisi tarifi, evde hazırlayabileceğiniz yılbaşı sofrası yemeklerinin başında geliyor. Bakın, yılbaşında ne yapılır derdiniz kalmadı bile.

Mükellef bir sofranın başına koyacağınız hindi tarifiniz ve yancıları enfes kestaneler tam da yeni yıl sofranıza yakışacak cinsten. Bu yemeği tatlılarla zenginleştirin mutlaka. Şimdiden ellerinize sağlık!

KAÇ KİŞİLİK:  8
HAZIRLAMA SÜRESİ: 1 saat
PİŞİRME SÜRESİ: 3 saat

Yılbaşı Hindisi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adetorta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)

  • 4 yemek kaşığızeytinyağı

  • 1 yemek kaşığıbal

  • 1 tatlı kaşığıdomates salçası

  • 2 yemek kaşığıtaze sıkılmış limon suyu

  • 1 çay kaşığıhardal

  • 1 tatlı kaşığıtuz 

İçi için:

  • 1 dalbiberiye

  • 1 adetdefne yaprağı

  • 1 tatlı kaşığıtane karabiber 

Kestaneli iç pilav için:

  • 2 su bardağıbaldo pirinç

  • 2 yemek kaşığıtereyağı

  • 1 yemek kaşığızeytinyağı

  • 2 adetorta boy kuru soğan

  • 2 yemek kaşığıçam fıstığı

  • 2 yemek kaşığıkuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)

  • 1 çay kaşığıkarabiber

  • 1 çay kaşığıtarçın

  • 1/4 çay kaşığıyenibahar

  • 1 çay kaşığıtuz

  • 3 su bardağısıcak et suyu (tavuk suyu)

  • 1 su bardağıhaşlanmış kestane

 

Yılbaşı Hindisi Tarifinin Püf Noktası

İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın.Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.

Yılbaşı Hindisi Tarifinin Pişirme Önerisi

Sosa buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede pişirebilirsiniz.Kestaneli pilavın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz.Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz.Arzuya göre kuzu ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun.Kabuk kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.

 

Yılbaşı Hindisi Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

  2. Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.

  3. Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.

  4. Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.

  5. Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.

  6. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.

  7. Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.

  8. Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.

  9. Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.

  10. Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.

Yılbaşı Hindisi Tarifinin Servis Önerisi

Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın. Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.

Yorumlar