Anasayfa /  Yaşam /  Yemek kültürü

Yılbaşı hindisi nasıl pişirilir? Yılbaşı hindi yemek tarifi

Fırında hindi yılbaşı sofralarının geleneksel yemeğidir. Peki Yılbaşı hindisi nasıl pişirilir? İşte yılbaşı hindi yemek tarifi.

Abone ol
Abone ol 16 Aralık 2020 13:23

Hindi Seçimi: Hangi Büyüklükte Bir Hindi Almak Gerekir?

Öncelikle hangi büyüklükte  bir hindi alacağınızı hesaplayın. Kişi başına 450 gram, ertesi güne de kalmasını isterseniz 650 gram olarak hesaplayın. Şayet bu hesaba göre 7 kilodan daha büyük bir hindi alacaksanız, 1 büyük hindi  yerine o ağırlıkta 2 hindi almayı tercih edin. Böylece hindileri buzdolabında daha kolay saklayabilir ve daha çabuk pişirebilirsiniz. Ayrıca  hindileri 2 farklı şekilde pişirip misafirlere değişik alternatifler sunma imkanınız olur.

Fırında Hindi Yaparken Hangi Ekipmanlara İhtiyacınız Var?

  • Et termometresi

  • Sulu salamura için büyük bir kapaklı tencere veya hindi pişirmede kulllanılan 2 adet fırın poşeti

  • Silikon spatula

  • Rosto tepsisi veya fırın tepsisi

Hindi Nasıl Hazırlanır?

Hindinin lezzetli olması ve nar gibi kızarması için yılbaşından birkaç gün öncesinden hazırlık yapılması gerekir. Hindinin içinin kurumadan dışının gevrek, nar gibi olması için salamura edilmesi gerekir.

Hindinin derisinde kalan tüy varsa çıkartılır, içindeki sakatatlar alınır ve varsa diğer kalıntılar temizlenir. Hindi iyice yıkanır. Kuru salamura uygulanacaksa iyice kurulanır.

Hindi Eti Yumuşak ve Sulu Olması İçin Brine Denilen Salamurada Bekletilir

Türkçede salamura denince çeşitli yiyeceklerin bozulmaması ve saklama sürelerinin daha uzatılması için içinde tutuldukları tuzlu su anlaşılır. Oysa İngilizce'de brine denilen bu işlem nötr bir tadı olan hindi etini tatlandırmak ve hindi etinin içindeki su miktarını arttırarak ve tuzla eti yumuşatarak piştiğinde daha sulu ve yumuşak bir hindi elde etmeye yarayan bir işlemdir. İki çeşit salamura yöntemi vardır. Salamura gevrek, çıtır çıtır bir deri ve yumuşak lezzetli bir hindi pişirmek için kesin çözümdür.

Salamura için her 1 litre suya 50 gram tuz ve 25 gram şeker koyun. Suyun miktarı hindiyi tamamen örtecek kadar olmalıdır, hindi salamurada 12-18 saat arasında bırakılmalıdır. Eğer isterseniz bu solüsyona, defne, biberiye, limon kabuğu gibi tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.

1.Su ile yapılan Salamura - Wet Brine

Salamura suyunu hazırlamak için derin bir tencerede suyu ısıtın içine şeker ve tuzu ekleyip eritin. Su soğuyunca aroma verici maddeleri ekleyin. Eğer kendi salamura tarifinizi hazırlayacaksanız  her 1 litre su için 50 gram salamuralık tuz, 25 gram kahverengi veya toz şeker ve istediğiniz baharatları kullanın. Salamura suyunun içine aroma vermek için sarımsak, taze adaçayı, taze kekik, biberiye ,taze veya kuru fesleğen, defne yaprağı, portakal kabuğu da koyabilirsiniz. Sonra hindiyi bu tencereye koyup 12-18 saat arasında buzdolabında bekletin.

Şayet hindiyi suyun içinde bekleteceğiniz büyüklükte tencereniz veya kabınız yoksa hindi pişirmek için olan 2 fırın poşetini içiçe yerleştiirip fırın kabının içine alın. Poşetlerin kenarlarını biraz dışarı kıvırıp yüksek bir havuz oluşturun. İçine salamura suyunu ve baş aşağı şekilde hindiyi yerleştirin. Sonra kıvırdığınız poşetleri düzeltin. İçte bulunan torbayı suyun üzerinde az boşluk bırakarak sıkı bir şekilde kapatın. Dışta bulınan poşeti de kapatıp fırın tepsisinde buzdolabına yerleştirin.

2.Kuru Salamura - Dry Brine

Su ile yapılan salamura yerine kuru bir karışım da uygulayabilirsiniz. 

  • 3 yemek kaşığı salamura tuzu

  • 1 tatlı kaşığı kahverengi şeker (isteğe bağlı)

  • 1,5 tatlı kaşığı kurutulmuş bu otlardan birisi veya karışımı (biberiye, adaçayı, kekik)

  • İsterseniz bu karışıma damak tadınıza göre şu malzemelerden istediklerinizi seçerek ekleyebilirsiniz. Dövülmüş sarımsak, karabiber, pul biber, toz zencefil ya da portakal kabuğu rendesi

 

Hazırlanan bu karışımla iyice kurulanmış hindinin dışı ve içi iyice ovulur ve bir fırın tepsisine alınıp üstü açık olarak buzdolabında 12-24 saat bekletilir.

Süre sonunda fazla tuzunu almak için hindi yıkanır ve soğuk su dolu tencerede 15 dakika bekletilir ve kağıt havlu ile kurulanır. Eğer yeterli zaman varsa üzeri açık olarak buzdolabında bir gün bekletilir. Oda sıcaklığında bekletilip pişirmeye hazırlanır.

Hindi Fırına Yerleştirmeden Önce Oda Sıcaklığına Getirilir

Hindi pişirilmeden birkaç saat önce buzdolabından çıkartılır ve oda sıcaklığına gelmesi için dışarda bekletilir. Oda sıcaklığındaki hindiye fırına sürülmeden önce aromalı tereyağı uygulanır.

Aromalı Tereyağı Hazırlanır ve Hindinin Derisinin Altı Yağlanır

Hindinin derisi kalındır ve geçirgen değildir. Bu yüzden derinin üzerine süreceğiniz yağ ve baharatlar etin içine geçemeyecek, sadece deriyi tatlandıracaktır. Hazırlayacağınız baharatlı tereyağını lezzet vermesi için derinin altına sürmek gerekir.

Oda sıcaklığındaki 100 gram tereyağına 1 çay kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve 2 çay kaşığı iri taneli deniz tuzu, 3 diş dövülmüş sarımsak, bulursanız 1 yemek kaşığı taze adaçayı, taze tarhun otu ve istediğiniz baharat ve taze ot karışımını ekleyip elde yoğurun. İsterseniz tereyağını yoğururken eldiven kullanın.

Hazırlanan aromalı tereyağını deri altına göğüs kemiğinin 2 tarafına yaymak gerekiri. Hindinin göğsü ile derisi arasında bir boşluk yaratmak için orta ve işaret parmaklarınızı birleştirip deriyi kaldırıp göğüs boşluğundan içeriye deri ile et arasına sokun. Deriyi yırtmamaya özen göstererek yavaş yavaş deriyi gevşetip etten kurtarın. Merak etmeyin hindinin derisi kalındır, kolay yırtılmaz. Göğüs kemiğinin üzerindeki deriyi kaldırmaya uğraşmayın, her iki tarafındaki deriyi etten gevşetin. Eğer varsa silikon küçük bir spatula özellikle yukarı bölgelerdeki deriyi gevşetmeyi kolaylaştırır. Spatulayla terağının yarısını alın ve göğüs kemiğinin sol tarafından yukarıya ulaşınca dışardan elinizle bastırıp yağı içerde hapsedin ve spatulayı dışarı çekin, tereyağının kalanı ile sağ tarafta da aynı işlemi gerçekleştirin. Sonra elinizle tereyağını yukarıdan kontrollü olarak yayarak hindinin her yerine mümkün olduğunca dağılmasını sağlayın. Kasede kalan yağ varsa bunu da hindinin üzerine sıvayın.

Hindinin Butları ve Kanatları Fırına Sürmeden Önce Bağlanır

Pişerken dağılmaması ve yanmaması için hindinin bacaklarını göğsünün üzerinde birleştirip iple bağlayın, kanatlarını da gövdenin altına alıp bağlayın.Hindinin bacaklarını ve kanatlarını bağlarsanız pişirirken dağılmaz.

Hindinin Pişirileceği Fırın Tepsisi Nasıl Olmalıdır ve Nasıl Pişirilmelidir?

Tepsinin derinliği ve büyüklüğü hindinin etrafındaki ısının hareketini etkileyecektir. Derin olmayan ve fırının kendi tepsisinden daha küçük, hindiyi yerleştirdikten sonra kenarlarında 5-6 santim boşluk kalacak ölçülerde bir rosto tepsisinde pişirmek en iyisidir. Böylece hindinin suyu yivlerde birikir ve su aşağıda kalır. Rosto tepsiniz yoksa uygun büyüklükte bir fırın kabına 1 sap pırasa, 2 havuç ve 1 orta boy kerevizi temizleyip soyduktan sonra doğrayın ve bunlarla 2 santim yükseklik oluşturup hindiyi üzerine göğsü aşağıda duracak şekilde ters çevirerek yerleştirin ve üzerini sıkıca önce yağlı kağıtla, sonra folyoyla sarıp önceden ısıtılmış fırının alt raflarına sürün.

Hindi Hangi Sıcaklıkta ve Kaç Saatte Pişer?

Hindiyi yemekten 1 saat önce hazır olacak şekilde pişirin. Böylece daha fazla pişirmeye gerek duyarsanız zamanınız olur. İlk 30 dakika 230 derece sıcaklıkta pişirip sonra sıcaklığı 165 dereceye düşürerek pişirebilirsiniz. Pişme süresi ise hindinin ağırlığına göre değişir 1 kilo hindi için yaklaşık 36 dakika olarak hesaplanır. Fırına sürdükten 1,5 saat sonra tepsiyi fırından çıkartın. Üzerindeki folyoyu ve yağlı kağıdı çıkartıp hindiyi göğüs tarafı yukarı gelecek şekilde düzeltin. Tepside biriken yağı üzerinde gezdirerek tekrar fırına sürün, 30 dakikada bir bu yağı kaşıkla alıp hindinin üzerinde gezdirin. Sonra üzerine et termometresi saplayın iç sıcaklığı 80 C'ye (175 F) geldiyse hindi pişmiş demektir.

Pişmiş Hindiyi Yarım Saat Oda Sıcaklığında Bekletin

Hindi nar gibi olduktan sonra çıkarıp servis tabağına alın ve folyoyla kaplayın. Sıcak kalması için üzerine kalınca bir masa örtüsü koyun. Böylece saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecektir. Yarım saat sonra açıp masaya getirin.

Bu arada fırın tepsisinde hindi piştikten sonra biriken su ve  sebzeler ile muhteşem bir sos hazırlayabilirsiniz. Bunun için tepsiye biraz su ilave edin. Ocakta kaynatın ve sebzeleri ezin, bir süzgeçten geçirip sosunuzu hazırlayın.

Yorumlar