Anasayfa /  Politika

Yeni TBMM Başkanı Mustafa Şentop oldu! Mustafa Şentop kaç oy aldı?

TBMM Genel Kurulu, yeni Meclis Başkanı'nı seçmek üzere TBMM Geçici Başkanı Celal Adan başkanlığında toplandı. Oylamanın ilk turu sona erdi. Hiçbir aday birinci ve ikinci turda gerekli olan 400 oya ulaşamadığı için üçüncü tur oylaması yapıldı. Oylama sonucunda AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop TBMM Başkanı seçildi.

Abone ol
Abone ol 24 Şubat 2019 15:34

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmesi ile bugün yeni başkan seçiliyor. Meclis şu an yeni başkanını seçmek için toplandı. 

TBMM Başkanlığı seçiminde, adaylar, birinci turda seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. TBMM Genel Kurulunda, birinci tur yapılan oylamada 528 milletvekili oy kullandı.

Seçime ilk olarak Adana ilinden başlandı. Adana Milletvekilleri oy vermek için sıraya girdi, İzmir milletvekillerinin çağrılmasının ardından plaka sırasına göre milletvekilleri adayları oylama için davet edildi.

İlk tur oylama  sona erdi. Seçim Tasnif komisyonu zarfları derliyor. Sonuçlar Mevcut Meclis Başkanı Celal Adan tarafından duyurulacak.

Mecliste 4 partiden 5 aday yarışacak. MHP, AK Parti’nin adayı olan Mustafa Şentop’u destekleyecek.

İlk tur oylamada, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 322, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay 120, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü 45, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı. 

ŞATIROĞLU ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Mecliste İkinci tura geçildi. İkinci turda da adaylardan birinin seçilebilmesi için 400 oy alması gerekiyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranıyor. Oylama başladan önce AK Parti’li Nevzat Şatıroğlu adaylıktan çekildi.

Mecliste 4 partiden 4 aday yarışıyor. MHP, AK Parti’nin adayı olan Mustafa Şentop’u destekliyor.

 "MHP TAM KADRO ŞENTOP'U DESTEKLEYECEKTİR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Milliyetçi Hareket Partisi tam kadro halinde katılıp AK Parti'nin değerli adayı Tekirdağ Milletvekili Sayın Mustafa Şentop'u eksiksiz destekleyecektir. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu, 

CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay,

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz yarıştı.

GİZLİ OY KULLANILACAK

Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

HEMEN TATİLE GİRECEK

Meclis, yeni başkanını seçmesinin ardından yasama faaliyetlerine seçim arası vererek tatile girecek.

Yeni TBMM Başkanı Mustafa Şentop oldu Mustafa Şentop 336 oy aldı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmesi ile bugün yeni başkan seçildi. Meclis yeni başkanını seçmek için toplandı. 

TBMM Başkanlığı seçiminde, adaylar, birinci turda seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. TBMM Genel Kurulunda, birinci tur yapılan oylamada 528 milletvekili oy kullandı.

İlk tur oylamada, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 322, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay 120, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü 45, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı

İkinci turda da adaylardan birinin seçilebilmesi için 400 oy alınması gerekiyor. Mecliste ikinci tur oylama da bitti. Tansif sonucu, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 333, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay 126, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü 46, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı.

3. TURDA SONUÇLANDI

Meclis yeni başkanı seçmek üzere üçüncü tura geçti. Bu turda salt çoğunluk olan 301'i alan AK Partili Mustafa Şentop yeni Meclis Başkanı oldu. Şentpo 336 oy aldı.


Yorumlar