YENİ NORMAL SÖMÜRÜLER

Yeni Normal’i yaşadığımız şu süreçte, pandemi süresince işini kaybeden, pandemi öncesinde de işsiz olup, bu arayışı uzayanlar tekrardan iş bulma ümidiyle başvurularını hızlandırdı. Peki ya bizi bu dönemde bununla ilgili neler bekliyor?

İşverenler bu durumu da fırsata çevirerek, işsiz nüfusun fazla olduğu ülkemizde, iş arayan adaylardan faydalanmakta hiç gecikmedi. İş bulma ümidiyle kapıları çalan adaylar yepyeni şartlarla karşılaştı. Bu durumda önceki işlerinden çok daha fazla kazanan tecrübeli adaylar ile vasıflarına göre yine çok daha fazlasını kazanabilecek tecrübesiz adaylar da dahil olmak üzere birçok kişi asgari ücret ve zorlayıcı çalışma saatleri ile karşı karşıya kaldı. 

Umutsuz Bekleyiş Sürüyor

Umutsuz bekleyişlerine bir son vermek isteyen adaylar daha sonrasında şartların iyileştirilmesi ümidiyle koşulları kabul edip, yeni işlerine başlarken, bir kesimse bu süreçte eski standartlarını sekteye uğratmayacak bir işte çalışabilme arzusuyla arayışlarını sürdürüyor. Bu süreçte ayrıca toplu görüşmelerin hız kazanmasıyla işverenler şartları kabul etmeyen adayları bir bir elerken, bu zor süreçte kendi şartlarını kabul ettirebildikleri adayları bulmakta da zorlanmıyor. İş arayanlar pandeminin faturasının yine kendilerine kesildiklerini söylüyor.

Üniversite lisans eğitiminin artık tek başına yeterli bir değişken sayılmadığı uzun yıllardır aşikarken, çoğu genç sadece kendi alanında iş aramaktan ziyade diğer birçok alana da yöneliyor. Kimi ise yaklaşmakta olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) şansını denemek istiyor. Kendi bölümünü bilinçli bir şekilde tercih eden ve severek, isteyerek okuyan gençler de yine aynı yönelimde; hayallerinden vazgeçip, iş bulma bunalımından çıkabilme ümidiyle bulabildikleri işlerde çalışmaya razılar. Bunda geçim sıkıntısının da rolü oldukça büyük.

Çok İş, Az Eleman!

İşverenler yol-yemek ücreti olmaksızın, asgari ücretle 6 (altı) gün ve deneme süresince sigortasız çalıştırabilecekleri, salgın başında çıkardıkları elemanlarının yerine yeni elemanlarını arıyor. 

Üniversite eğitimini tamamlayarak, hayal ettikleri işlerde çalışmayı arzu eden adayların bugünlerde girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) umutlar yine büyük. Ancak Türkiye’nin kanayan yaralarından ‘işsizlik sorunu’ ile ilgili kaygıların azalması için yapılması gerekenlerin çok daha fazla umut barındırması da inkar edilemez bir gerçek. ‘Hayırlısı gençler’!

 

Yorumlar