YENİ BAYRAMLAR, ESKİ ASLINDA!

‘’Yaşadığımız her an, bir sonraki anın eskisidir’’

Herkese selam, bugün Kurban bayramı. Nedendir bilinmez ama bayram deyince herkesin aklına çocukluğu gelir. Öyledir. Değil mi? Sizin de çocukluğunuz gelmez mi?

Neden çocukluğumuz gelir? zaten çocuk değilsek. Çünkü o çocukluk bayramlarında, anne ve babamız vardır, sevgili kardeşlerinizle birlikte yaşadığınız eğlenceli ev vardır. Sevdiğiniz kıymetli aile büyükleriniz vardır, anneanneler, dedeler, büyük halalar, teyzeler, kuzenler, haminneler vardır. Mahalledeki büyükler, tüm mahallenin sevdiği saydığı, teyzeler amcalar vardır. İlk arkadaşlarınız vardır. Yani şöyle bir iç çeker düşünürsek kimler yoktur ki? Neler yoktur o çocukluk yıllarında  dolayısıyla eski bayramlarda!

İnsanların bütün sırları, ruhlarının en gizli kuytu köşelerindeki sıkışmış ya da saklanmış her şeyi çocukluktadır. Hani der ya  psikolog; çocukluğuna inmek gerek. Evet aynen de öyle. Çocukluğumuz bizim her şeyimiz. Bana göre eski bayramları da bayram yapan ve burnumuzda tüttüren içimizdeki çocuk.

Ben çocukken de her ramazanda her bayramda büyükler hep ah çeker, eski ramazanları, bayramları ve komşulukları anlatırlardı. Benim çocukluğumun en önemli iletişim kaynağı televizyona çıkan herkes eskilerden dem vururdu. Durum değişmedi hala aynı. Neden Acaba? Söylüyorum;

Bence kaçırıyoruz. Neyi mi? Şimdiyi! Gerçekten, sizce de öyle değil mi?

Sabah haberleri okuyorken, ve sosyal medya hesaplarımda gezinirken fark ettim, bir çok kişi gene eskilerden dem vuruyor, eksiklere olan özlemlerini dile getiriyorlar. Haklılar. Ne yalan söyleyeyim sabah benim de aklıma annemin bayram için yaptığı yemekler gelmedi değil. Etli sarma, el yapımı peynirli su böreği, zeytinyağlı fasulye, ev yapımı koca bir sini baklava. Hem de annemin pamuk ellerinden. Kardeşlerimle birlikte yediğimiz bayram kahvaltısı, aile büyüklerimiz, bayram harçlıkları. Daha neler neler. En güzeli anılarımıza sahip çıkmak ve onları yaşamış olmanın ayrıcalığının keyfine varmakla yetinmek. Geçen zamanı geri getiremeyiz. Ancak şuanı iyi değerlendirerek güzel bir geçmiş yaratabiliriz, bu elimizde.  Sevdiklerimizle birlikte biriktirebileceğimiz güzel anılar oluşturmak gerek. Anı yaşamak, anın tadına varmak işin sırrı. Hadi o zaman bu pandemi döneminde, ailemiz, sevdiklerimiz ve dostlarımızla, eğlenceli, mutlu güzel anlar yaşayalım, yani anılar oluşturalım. Anların tadını çıkaralım.

Herkese sevgi dolu, huzurlu ve sağlıklı güzel bir bayram diliyorum. Ruhunuzun huzur bulduğu, keyif aldığınız bir bayram anınız olsun inşallah.

Sevgiyle kalın. Mutlu kalın.

 

Yorumlar