Anasayfa /  Yaşam /  Yemek kültürü

Pratik ve Lezzetli İftar Menüsü

İftar sofraları, arz-ı endam etmeye başladı. Ramazan ayının sıcak günlerle buluşması oruç tutan insanları bir hayli yoruyor. Hal böyle olunca ağır yemeklerden uzaklaşmak gerek. İftar için yemek tarifleri seçimlerinde pratik ve besleyici olmasına özen göstermeliyiz. Sizinle daha önce sahurda tok tutacak yiyecekleri paylaşmıştık. Şimdi akşama beraber hazırlanalım ve enfes bir iftarlık menü paylaşalım.

Abone ol
Abone ol 28 Mayıs 2018 10:38

İftar sofraları, arz-ı endam etmeye başladı. Ramazan ayının sıcak günlerle buluşması oruç tutan insanları bir hayli yoruyor. Hal böyle olunca ağır yemeklerden uzaklaşmak gerek. İftar için yemek tarifleri seçimlerinde pratik ve besleyici olmasına özen göstermeliyiz. Sizinle daha önce sahurda tok tutacak yiyecekleri paylaşmıştık. Şimdi akşama beraber hazırlanalım ve enfes bir iftarlık menü paylaşalım.



Un Çorbası



Başlangıcı sıcak bir çorbayla yapalım. Pratikliği ile nam salmış, lezzetiyle adından söz ettiren bir çorba; un çorbası.





1 yemek kaşığı tereyağı




2 yemek kaşığı zeytinyağı




3 tepeleme yemek kaşığı un




5 su bardağı sıcak tavuk suyu




Yarım çay kaşığı tuz




Karabiber





İşe yağlarla başlıyoruz. Tereyağını ve  zeytinyağını bir tencerede kızdırıp üzerine azar azar un ilave edelim ve kavuralım. Bu esnada ateşin kısık olduğundan emin olun. Çok hafif bir renk aldıktan sonra sıcak tavuk suyunu aynı şekilde az az ekleyip hızlıca karıştıralım. Topaklanmaması için karıştırıcılardan yardım alabiliriz. Çorbamız kaynamaya başlayınca baharatlarını ilave edebiliriz. Çorba piştikten sonra hala un pütürleri kaldıysa karıştırıcıdan geçirebilirsiniz. Şimdi sıra sosta! Başka bir kapta tereyağını erittikten sonra kuru nane ekleyerek kokusunun çıkmasını bekleyelim. Sosu ister servis esnasında kaselerin üzerine dökün ister ocaktan almadan önce tencerede ilave edin, işte bu keyfinize kalmış 



Fırında Kaşarlı Patlıcan



Patlıcanın en kaşarlı hali, iftar için yemek tarifleri arasında yer almasaydı olmazdı.  Lezzetiyle de gönlünüzü çeleceğinden eminiz.





8 adet patlıcan




200 gram kaşar peyniri




3 adet domates




2 diş sarımsak




1 tutam karabiber




1 çay kaşığı tuz




1/2 demet maydanoz





Tenceremize bolca yağ ekleyip yağı ısınmaya bırakalım. Patlıcanları pijamalı şekilde soyduktan sonra yatay biçimde dört parçaya böleceğiz. Kaşar peynirini de patlıcanların kalınlığında kesmeyi unutmayın. Yağımız ısınınca patlıcanları kızartmaya alıp fazla yağını havlu kağıtla fazla yağını muhakkak alalım. Şimdi sıra domateslerde. Kabuklarını soymayı unutmuyoruz. Rendelediğimiz domatesleri bir tavada sarımsaklarla beraber pişiriyoruz. Sos kıvamını almaya başlayınca gönlümüzden geçen baharatı ekleyip ocaktan alıyoruz. Kızarttığımız patlıcanları fırına gönderme zamanı. Fırın tepsisine yan yana dizip üzerine kestiğimiz kaşarları koyuyoruz. Fırının boyutuna göre kat kat bu işlemi tekrarlayabiliriz. Son katın üzerine hazırladığımız sosu güzelce yayalım. Özellikle patlıcanların içlerine doğru gelmesini sağlayalım. Önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar 175 derece pişmeye bırakıyoruz. Kaşarların eridiğinden emin olunca yemeğimizi alıp maydanozla buluşturalım. 



İki Renkli Arpa Şehriye Pilavı



Kaşarlı Patlıcanı tamamlayacak bir lezzet olarak pilav seçtik, ama bu pilav biraz farklı. Klasik pirinç pilavından sıkıldıysanız işte size yeni bir alternatif. İftarlık menüler için oldukça elverişli.




2 su bardağı arpa şehriye


3 su bardağı sıcak su


Sıvı yağ


Tuz


Karabiber




Göz kararı sıvı yağı tenceremize alalım. Yağımız ısınmaya başladıktan sonra 1 su bardağı arpa şehriyeyi ekleyip renk alana kadar kavuralım. Ardından 1 su bardağı arpa şehriye daha ekleyelim ve peşinden 3 su bardağı sıcak suyu ekleyelim. Tuzunu arzu ettiğiniz kadar ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken pilavımızı dinlenmeye bırakalım. Pilavınızı dinlendirirken tencere ve kapağının arasına koyacağınız kağıt peçete pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır. Bu tarife karabiberin çok yakıştığını belirtmeliyiz.



Semizotu Salatası



Sıcak havalarda içimizi serinletecek bir tarif. Ne kadar besleyici olduğundan bahsetmemize bile gerek yok. Şipşak hazırlanışı ile iftar için yemek tarifleri listemizde yerini alıyor.





1 demet semizotu




Sarımsak




Yoğurt




Zeytinyağı




Tuz





Öncelikle semizotunun köklerinden kurtulmamız gerekiyor. Yapraklarını tek tek temizleyip iyice yıkamalıyız. Suyunun süzülmesi için bir kenara alalım. Sarımsakları rendeleyip bir kaba alalım. Dilediğimiz kadar yoğurt, zeytinyağı ve tuzu ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştıralım. Şimdi yoğurtla semizotunu birleştirme zamanı! 



Mutlu Son: Sütlü Fincan Tatlısı



Seçimimizi sütlü tatlılardan yana yaptık. Hem hafifliği hem yumuşak tadı gerçekten çok hoşunuza gidecek ve ramazan iftar menüsüne yakışacak. Hem de o kadar kolay ki!





5 su bardağı süt




Yarım su bardağı toz şeker




Yarım su bardağı un




Çeyrek su bardağı nişasta




1 paket vanilya




2 yemek kaşığı tereyağı

Hindistan cevizi




Süt, şeker, un ve nişastayı bir tencerede buluşturalım ve orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştıralım. Kaynadıktan sonra ateşi kısıp 1-2 dakika daha pişirmeye devam edelim. Bu noktada vanilya ve tereyağını ekleyelim ve tereyağı eriyene kadar karıştıralım. Kahve fincanlarının içlerini ıslatıp hazırladığımız muhallebiyi paylaştırıyoruz. Biraz oda sıcaklığında soğumasını bekleyip ardından buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Servis esnasında fincanları ters çevirip muhallebinin kalıp gibi çıkmasını sağlayalım. Bolca hindistan cevizine bulayıp servis edebiliriz.










Yorumlar