Anasayfa /  Yaşam /  Yemek kültürü

Aşure ayı geldi!.. İşte size birbirinden nefis aşure tarifleri

Muharrem ayının onuncu günü yapılan aşure, ülkemizde en sevilen tatlılar arasında. Besin değeri oldukça yüksek olan aşurenin yapılışı yöreden yöreye farklılık gösteriyor. İşte size birbirinden nefis yöresel aşure tarifleri

Abone ol
Abone ol 22 Eylül 2018 17:45

Gerek dinimizde gerekse de mutfak kültürümüzde özel bir yere sahip aşure... Asırlardır geleneklerimiz için de büyük bir yere sahip olan aşure farklı bölgelerde farklı şekillerde hazırlanıyor. Muharrem ayının onuncu günü yapılan aşure, ülkemizde en sevilen tatlılar arasında. Besin değeri oldukça yüksek olan aşurenin yapılışı yöreden yöreye farklılık gösteriyor.  İşte size birbirinden nefis aşure tarifleri ...

1. İzmir usulü aşure tarifi 

Malzemeler: 




2 su bardağı nohut


Yarım kilo yarma


Yarım su bardağı pirinç


1-2 tane ayva, armut


1 adet portakal kabuğu


1 su bardağı fasulye


8-10 tane kuru incir ve kuru kayısı


6-7 tane elma


2 adet kabuk tarçın


Yarım su bardağı kuru üzüm


5-6 tane karanfil


Susam, ceviz, fındık, tarçın, incir şeker




Yapılışı :

Ayva, elma, kuru üzüm ve kayısıyı komposto haline getirin. Hazırlanan kompostonun içine karanfil ve kabuk tarçın koyun. İncirleri küçük doğrayıp içine koyalım. Daha öncesinde ıslatılmış yarma, nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede haşlayın. Aynı zamanda pirinci de tencerede pişirin. Daha sonra hazırladıklarınızı büyük bir tencerede pişirip, şeker miktarınızı kendinize göre belirleyip 20 dakika kaynatın. Süslemesi için üzerine fındık, susam ve ceviz koyun. 

2. Niğde usulü aşure tarifi




1 su bardağı kuru üzüm


1 su bardağı aşlık


1 avuç çekirdeği çıkartılarak kurumuş kayısı


1 avuç erik kurusu


1 avuç soyulmuş ve dilimlenmiş elma kurusu


1 avuç soyulmuş ve dilimlenmiş armut kurusu


1 su bardağı pekmez


4 bardak su


Tuz




Yapılışı : 

Bir tencere içine yeterince su koyun ve kaynatın. Aşlıkları yıkayıp süzün ve suya ilave edin. Buğdayların pişmesini bekleyin. Kuru üzümü ekleyerek, biraz piştikten sonra  erik, kayısı, elma ve armut kurularını ve tuzu ilave edin. Pekmezi katın, istenilen tat elde edilinceye kadar kaynatın. 

3. Antakya usulü aşure tarifi

Malzemeler:




500 gr incik


3 su bardağı dövülmüş buğday


1 su bardağı nohut


1 yemek kaşığı kimyon


1 yemek kaşığı kırmızı toz biber


1 yemek kaşığı tuz


1 büyük baş soğan


1 paket tereyağı


200 gram ceviz içi


Yapılışı :




Buğdayı bir gece suda bekletin. Eti düdüklü tencereye koyun ve pişirin. Piştikten sonra geceden ıslattığınız aşurelik buğdayı, diğer malzemeleri etin içine ilave edip tekrar pişirin. Piştikten sonra büyük bir tahta kaşıkla karıştırın. Bir tavada yağ kızdırılır. Yağın üçte biri tavada bırakılarak, gerisi tenceredeki aşurenin üstüne dökün ve karıştırın.  Ceviz içini tavadaki yağda kızartıp tabaktaki aşurenin üstüne koyun. Diğer taraftan kimyon kuru bir tavada hafif ateş üstünede kavurun ve aşurenin üstüne ekleyin.

4. Antep usulü aşure tarifi

Malzemeler :




1 Su Bardağı Dövme


Yarım Su Bardağı Nohut


Yarım Su Bardağı Kuru Fasulye


Yarım Su Bardağı Lolaz ( fasulyeye benzer bir baklagil)


Yarım Su Bardağı Kuru Bakla


2 Yemek Kaşığı Pekmez


1 Su Bardağı Şeker


Ceviz İçi


Rezene




Yapılışı :

Bir gece önceden dövme ve nohutu ayıklayın ve suda ıslatın. Fasulye ve lolazı da ayıklanarak, ayrı ayrı kaplarda suda ıslatın. Ertesi gün, dövmeyle nohut karışımının suyunu süzün ve üzerine 7 bardak su koyarak, hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu sırada üzerinde biriken köpüğün alınması gerekiyor.  Bu arada, fasulye, lolaz ve baklanın sularını süzün. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edip, hafif ateşte ayrı ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşayan fasulyenin suyunu süzüp ve kaynar suyla durulayın.  Lolaz da piştikten sonra, suyun rengi açılıncaya kadar birkaç kez kaynar suyla durulayın.  Pişen baklayı da kaynar suyla durulayın. Pişen dövme ve nohut üzerine, durulanan fasulye, lolaz ve baklayı ilave edin ve bir süre daha kaynatılır. Bu arada pekmez ve şeker de koyun ve  10 dakika daha kaynatın. Üzerine dövülmüş rezene ve ceviz içi koyun. 


Etiketler Aşure Tarifleri
Yorumlar