Anasayfa /  Yaşam

'Orada kadınların ve çocukların nasıl öldürüldüğünü gördüm'

Grafiti ve fotoğraf sanatçısı Bilal Halit, "Ben Gazze'de yaşadım ve orada 3 savaş gördüm. Orada insanların kadınları, çocukları ve gençleri öldürdüğünü gördüm. Gazze'de savaşın bittiğinin hayalini kuruyorum. Gazze'nin barış içinde yaşanan bir yer olmasının hayalini kuruyorum." dedi.

Abone ol
Abone ol 20 Şubat 2017 12:06

Grafiti ve hat sanatını (kaligrafi) birleştirerek çalışmalarını üreten Gazzeli genç aktivist, Fatih'te bir duvara Ümran bebeği çizdiğini aktararak, "Bu resmin mesajı, Suriyeli mültecilerin barış içinde yaşamak istiyor olması ve savaşın bitmesini istemeleridir. Filistinli mülteciler de bunu istiyor. Ben Gazze'de yaşadım ve orada 3 savaş gördüm. Orada insanların kadınları, çocukları ve gençleri öldürdüğünü gördüm. Gazze'de savaşın bittiğinin hayalini kuruyorum. Gazze'nin barış içinde yaşanan bir yer olmasının hayalini kuruyorum." diye konuştu.



Halit, Suriyeli Ümran'ın bütün mültecilerin çocuğu gibi olduğuna vurgu yaparak, Irak, Filistin ve Suriye'deki bütün çocukların, dünyanın diğer ülkelerindeki çocuklar gibi barış içinde yaşamak istediğini kaydetti.



"Gazzeli sanatçıların yeteneklerini göstermek için bir şansa ihtiyaçları var"



Filistin'de sanat yapmanın çok zor olduğunun altını çizen genç sanatçı, "Kimse dışarı gidip bir serginin parçası olamıyor. Hiçbir sanatçı Gazze'ye gelemiyor. Çünkü bizimle diğer ülkeler arasındaki sınırlar kapalı. Yani artistler için durum çok zorlu. Biz grafiti çizmek için gereken aletleri bulamıyor ve daha kötü kalitedeki ürünleri kullanıyoruz çizimlerde. Dünyayla iletişim kurabilmek, kültürel ve sanatsal etkileşimde bulunmak için sınırların açılmasını istiyoruz."



Sanatçının her şeyden önce insan olduğunu söyleyen Halit, "Bizler ülkemizin mesajını dünyaya vermek istiyoruz. Dünyayla bir bağ kurmalıyız. Dünyaya bu mesajı iletmemiz gerek. Gazze'de çok fazla sanatçı, fotoğrafçı var. Yeteneklerini dünyaya göstermek için bir şansa ihtiyaçları var. Sınırın açılmasını, kuşatmanın ve savaşın bitmesini umuyoruz. Filistin'e barış gelmesini istiyoruz. Şu anda Gazze'deki ailemi göremiyorum çünkü sınır kapalı. Bu bizim için çok zor." ifadelerini kullandı.



Filistin pasaportu sahiplerinin Türkiye dışındaki tüm ülkelerin havaalanında sorun yaşadığına dikkati çeken Halit, "Türkiye, Filistinliler için güzel bir ülke. Filistinli olduğumu duyan her Türk, 'Sen benim kardeşimsin. Filistini seviyoruz.' diyor. Türkiyeyi ve Türk insanını seviyoruz." değerlendirmesinde bulundu.



"İstanbul'da büyük bir duvar resmi yapmak istiyorum"



Grafiti sanatçısı Halit, İstanbul'da yüksek bir yapıya, büyük bir duvar resmi yapmak istediğini sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti:



"Bu konuda bana yardımcı olacak, destek verecek bir şirket ya da organizasyon arayışındayım. Türkler ile Filistinlilerin 'bir' olduğu mesajını verecek bir çalışma yapmak istiyorum. Bu bizim ülkemizle Türkler arasında bir mesaj olacak. Türkler, Filistin halkını, Filistinliler de Türkleri seviyor. Bu nedenle bu iki ülke arasında var olan sevginin mesajını vermek istiyorum."



İç mimarlık eğitimi aldığını ancak sanatsal çalışmalara odaklanarak 10 yıl önce grafiti yapmaya başladığını kaydeden Halit, Gazze'deki bir hat sanatçısından eğitim aldığını dile getirerek, "Sonrasında daha çok çizerek ve hat yaparak kendimi eğittim. Hat sanatını yeni bir biçimde daha modern şekilde yapıyorum. Arabalara, duvarlara, vücut geliştirenlere, kadın giyimine, telefonlara ve aksesuarlara çizim yapıyorum. Yeni bir kaligrafi stili yapmak istiyorum. Böylece her şeyde kullanabiliriz." diye konuştu.



Bilal Halit, grafiti yaparak dünyayı dolaşmayı istediğini, birçok ülke ve şehri gezmeyi düşündüğünü söyleyerek, "Gazze'de duvarlara çalışmalar yaptım. Filistin'de 26 metre yüksekliğindeki bir duvarda çalıştım. Gazze'de Zafer Tower'a grafiti yaptım. Mısır, Zimbabve, Malezya ve İstanbul'da grafiti yaptım." dedi.



Ailesinde kimsenin bu işle uğraşmadığını dile getiren genç sanatçı, bir erkek ve iki kız kardeşinin halen Gazze'de yaşadığını kaydetti.


Yorumlar