Anasayfa /  Yaşam

Balkan geleneği Marteniçka nedir? Marteniçka nasıl yapılır?

Marteniçka (Martenitsa), Balkanlar'a ait bir gelenek. Balkanlar'da Marteniçkalar kollara takılır ve baharın gelişi kutlanır. Peki Marteniçka nedir, bileklikleri nasıl yapılır?

Abone ol
Abone ol 01 Mart 2019 13:24

Marteniçka (Martenitsa), Balkanlar'a ait bir gelenek. Balkanlar'da Marteniçkalar kollara takılır ve baharın gelişi kutlanır. Peki Marteniçka nedir, bileklikleri nasıl yapılır?

Bahara merhaba demek için Marteniçka bileklikleri hazırlanıyor. Beyaz ve kırmızı Marteniçka bileklikleri özenle hazırlanıyor. Çıkışı hakkında birçok rivayet olan Marteniçka hakkında detaylı bilgiler ve marteniçka bileklik yapımı haberimizde.

MARTENİÇKA NEDİR?

Martenitsa, 1 Mart’tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

Marteniçkalar el yapımıdır, asla satın alınamaz, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir.

Bu bayram Bulgarcada “Çestita Baba Marta!” şeklinde kutlanır. Baba Marta – Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur.





MARTENİÇKALARDA BEYAZ RENK UZUN ÖMRÜ İFADE EDİYOR

İlk martenitsalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırmış ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırmış, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırmış.





Otantik bir sanat niteliğinde olan halkın güzellik ve estetik duygusu daha geç dönemlerde martenitsalarda da kendini gösterir. Önceleri kırmızı-beyaz yünden yapılan martenitsalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller verilir. Martenitsaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise; “Pijo ve Penda” adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır.

Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.


Yorumlar