Anasayfa /  Güncel /  Gündem

YAŞ Toplantısı kararları açıklandı! YAŞ Toplantısı sonuçları neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki YAŞ toplantısı bugün saat 12.30'da başlayan toplantı 14:30'da sona erdi. Albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması veya emekliye ayırma işlemlerinin yanı sıra generallerin terfi ve atama dosyalarının ele alındığı YAŞ Toplantısı kararları araştırılıyor. YAŞ Toplantısı kararları ve sonuçları Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapılan son dakika açıklamasıyla belli oldu. İşte ayrıntılar...

Abone ol
Abone ol 04 Ağustos 2022 18:29

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 4 Ağustos bugün gerçekleştirilen Şura toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri, Anıtkabir'i ziyaret etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesini ilgilendiren önemli kararlar bugün Yüksek Askeri Şura'da alındı. Şura'da alınan kararlar Erdoğan'ın onayının ardından Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı. İşte YAŞ kararları hakkında detaylı bilgiler...

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI!

Kritik toplantının ardından alınan kararlar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Kalın, alınan kararlar ile ilgili şunları söyledi...

YAŞ KARARLARI NE OLDU?

Yüksek Askeri Şura'da, 30 Ağustos 2022'den geçerli olmak üzere 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Genelkurmay Başkanı Orgneral Yaşar Güler'in görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Orgeneral Atilla Gülan ise yeni Hava Kuvvetleri Komutanı oldu.

Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu.

38 general ve amiral emekliliğe sevk edildi.

YAŞAR GÜLER İLK KEZ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, bu sene itibarıyla hem yaş haddini hem de görevdeki bekleme süresini dolduruyordu. Ancak 13 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Genelkurmay Başkanlığı görev süresine ilişkin düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye göre Genelkurmay Başkanının yaş haddi, birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanı onayı ile uzatılabilecek.

Bu kapsamda Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla uzatıldı. Görev süresinin uzatılmasıyla Orgeneral Güler, 1990'dan sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim oldu.

GENELKURMAY BAŞKANLARININ GÖREV SÜRESİ YAŞ HADDİNE KADAR UZATILABİLECEK

Genelkurmay Başkanlığı görev süresinin birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatabilmesine imkan tanıyan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnameyle Genelkurmay Başkanlığı görev süresiyle ilgili değişikliğe gidildi.

Buna göre, Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Subaylığa nasıp, terfi ve atama" başlıklı 9. maddesinin "Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır" fıkrasına "Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatılabilir." cümlesi eklendi.

Yorumlar