Anasayfa /  Foto Galeri

Vücudumuzdaki güneş lekelerinden nasıl korunuruz? İşte 12 yolu!

Güneş lekeleri veya melazma, kadınlarda en sık görülen cilt problemleri arasında bulunuyor. Özellikle yaz aylarında artan güneş lekeleri alınacak bazı önlemlerle korunmak mümkün olabiliyor. İşte güneş lekelerinden korunmanın yolları!

Vücudumuzdaki güneş lekelerinden nasıl korunuruz? İşte 12 yolu! - Sayfa 1

Yaz aylarında güneş lekeleri artıyor

Kadınlarda en sık görülen cilt problemlerinin başında güneş lekeleri gelmektedir. Deride renk veren hücreler tarafından melanin pigmentinin aşırı üretimine bağlı ortaya çıkmaktadır. Özellikle yazın güneş lekelerinin miktarı ve yoğunluğu artmakta, yazın koyulaşırken kış aylarında hafifleyebilmektedir. Deri rengi koyu olanlarda daha fazla görülse de, açık renk cildi olanlarda da azımsanmayacak oranda görülmektedir. Sıklıkla bıyık bölgesi, alın ve yanaklarda kendini gösterebilmektedir. Hamile kadınlarda hormonlara bağlı sıklığı artabilmekte ve gebelik maskesi ya da kloazma olarak isimlendirilmektedir.

Vücudumuzdaki güneş lekelerinden nasıl korunuruz? İşte 12 yolu! - Sayfa 2

Televizyon ışığı da leke yapabilir

Leke oluşumunun en önemli nedeni UV ışığı yani güneştir. Ancak, doğum kontrol ilaçları ve hormonal tedavi de leke oluşumunu artırmaktadır. Hipotroidizm ve kullanılan bazı ilaçlar ışıkla etkileşime girerek yani ışık hassasiyeti yaparak leke oluşumunu artırabilmektedir. Ayrıca bazı kozmetik ve cilt bakım ürünleri de deriyi güneşe hassas hale getirerek veya deriyi tahriş ederek leke oluşumunu kolaylaştırabilmektedir. Lekeler sadece güneşe bağlı gelişmeyebilir. LED ışık kaynakları, televizyon, telefon ve bilgisayar gibi ekranlardan maruz kalınan görünür ışık da lekeleri artırabilmektedir. 

Vücudumuzdaki güneş lekelerinden nasıl korunuruz? İşte 12 yolu! - Sayfa 3

Cilt lekeleri için D vitamini desteğini ihmal etmeyin

Yüzde lekelerin görüntüsü birbirine çok benzese de, lekeye neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenle ilk olarak lekenin neye bağlı olduğu dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Güneş lekesi veya gebelik maskesi denilen melazmanın tanısı konulduktan sonra lekenin derinliğine bakılmalıdır. Çünkü lekeler deri katmanlarının farklı derinliklerinde yerleşebilmekte bu da tedaviyi etkilemektedir. Melazma veya güneş lekeleri kronikleşebilirken, gebeliğe veya hormonal tedavilere bağlı oluşanlar gebelik sonrası veya hormonun kesilmesinden sonra daha kısa sürede gerileyebilmektedir. Yüzdeki lekelerin genel olarak beslenmeyle direkt bir bağlantısı olmasa da, D vitamini eksikliği leke oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bu nedenle D vitamininden zengin besinleri tüketmek önemlidir. 

Vücudumuzdaki güneş lekelerinden nasıl korunuruz? İşte 12 yolu! - Sayfa 4

Lekelerden korunmak için 12 önlem

1. Güneşten korunmalıdır. Güneş banyolarından ve yazın güneş altında yatmaktan kaçınmalıdır.