Anasayfa /  Dünya

Venezuela’da askeri darbe girişimi! Guaido'dan 'Sokağa çıkın' çağrısı

Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodríguez, ‘küçük bir askeri grubun’ darbe girişiminde bulunduğunu duyurdu.

Abone ol
Abone ol 30 Nisan 2019 14:38

Başkent Caracas'taki bir hava kuvvetleri üssünün yakınlarında açıklama yapan Guaido, darbe çağrısında bulundu. Yayımlanan üç dakikalık bir videoda Guaido'nun çevresinde askerlerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de bulunduğu belirtildi. Askerlerin bazılarının ağır silahlı olduğu da görüldü.

Videoda Guaido, sokağa çıkan askerlere 'Venezuela'nın anayasasını korumak için hareket etmelerini' söylüyor. Guaido, "Şimdi zamanıdır" diyor. Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezuela halkının desteğine güveniyor" ifadelerini kullanıyor.

Guaido, söz konusu videoyu kendi Twitter hesabından da paylaştı.






En el marco de nuestra constitución. Y por el cese definitivo de la usurpación. https://t.co/3RD2bnQhxt


— Juan Guaidó (@jguaido) 30 Nisan 2019

Venezuela Enformasyon Bakanı da, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Savunma Bakanı'ndan gelen açıklamada ise silahlı kuvvetlerin hala ulusal anayasanın savunmasına ve meşru otoritelere kesin olarak bağlı olduğu belirtildi.

Öte yandan Bakan, ülke çapındaki tüm askeri birimlerin kendi kışla ve askeri üslerinden normal seyrinde olduğuna dair de rapor aldıklarını aktardı.

Savunma Bakanı, 'tüm ülkeyi şiddete sürüklemeyi hedefleyen bir darbe girişimini reddediyoruz' ifadelerini kullandı.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

GÖZ YAŞARTICI GAZLA MÜDAHALE

La Carlota Hava Üssü etrafında toplanan Guaido taraftarı 70 kadar üniformalı kişiye göz yaşartıcı gazla müdahale edildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Venezuela'daki gelişmelere ilişkin Trump'ın bilgilendirildiği ve gelişmeleri takip ettiği belirtildi.

1000 ASKER VENEZUELA'YA GEÇMEYE HAZIRLANIYOR

Geçen aylarda Guaido'ya destek olmak için komşu ülke Kolombiya'ya geçiş yapan yaklaşık bin askerin Venezuela'ya dönmek ve ayaklanmaya destek vermek için hazırlık yaptığı bildirildi. The Guardian'ın Bogota'daki muhabiri Joe Parkin Daniels'a konuşan bir kıdemli asker, "Başkanımız Juan Guaido'dan emirlerimizi bekliyoruz" dedi.

GUAIDO AYRILDI

Görgü tanıklarına dayandırılan son gelen bilgilere göre ise Guaido, La Carlota'daki askeri üsten ayrıldı. Guaido'nun nereye gittiği bilinmiyor.

Venezuela lideri Nicolas Maduro ise "Komutanlar anayasaya bağlılıklarını ifade ettiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum" ifadelerini kullandı.




Etiketler askeri darbe
Yorumlar