Anasayfa /  Teknoloji

VDS ile Web Hosting Arasındaki Farklar

Web hosting, çok fazla teknik jargon ve farklı kısaltma ile web sitesinizi barındırmanız gerektiğinde kafanızı karıştırabilir. Fakat bugün, bu kısaltmaların ne anlama geldiğini tam olarak anlayabilimeniz için web hosting türlerine ve sanal dedike sunucuya (VDS) odaklanacağız.

Abone ol
Abone ol 15 Nisan 2022 15:04

Web hosting, çok fazla teknik jargon ve farklı kısaltma ile web sitesinizi barındırmanız gerektiğinde kafanızı karıştırabilir. Fakat bugün, bu kısaltmaların ne anlama geldiğini tam olarak anlayabilimeniz için web hosting türlerine ve sanal dedike sunucuya (VDS) odaklanacağız.

Bu 2 barındırma türü ile ilgili tüm kavramları anladıktan sonra, hangi barındırma seçeneğinin özel ihtiyaçlarınıza en uygun olduğu konusunda bir karar verebileceksiniz.

Web Hosting Nedir?

Web hosting, temel olarak web sitenizin internette depolandığı yerdir. Web hosting, insanların web sitelerini dünya çapında web üzerinden erişilebilir hale getirmelerini sağlayan bir hosting şirketi tarafından sağlanan bir hizmettir.

Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayarınızda bir web sitesi kurarsanız, tüm web sitesi dosyaları bilgisayarınızda tutulur ve başka hiç kimse onları göremez. Ancak bir web hosting hizmetiyle, web sitesi dosyalarınız internetteki bir alanda saklanır, böylece herkes onları görebilir.

Bu, insanların www.facebook.com gibi bir alan adını tarayıcılarının adres çubuğuna yazmalarına ve anında web sitenize erişmelerine olanak tanır.

Neden Web Hosting'e İhtiyacınız Var?

Bir web sitesi oluşturuyorsanız, insanların onu görebilmesini istersiniz. Örneğin, bir blog başlatır ve ilk blog yazınızı web hosting olmadan yazarsanız, içeriğinizi kimse okuyamaz. Bu da, bir blog başlatmanın tüm amacını ortadan kaldırır.

Ancak web hosting ile:

  • Blogunuzun dünya çapında web'de kendi yeri olur.

  • Dünyanın her yerinden kullanıcılar web sitenizi ziyaret edebilir ve blog yazılarınızı okuyabilir.

Web sitenizi bir ev ve web hosting’i bir sokak olarak düşünün. Eviniz cadde üzerinde değilse ve ulaşım yoksa, sizi kimse ziyaret edemez?

Tıpkı örnekteki gibi web sitenize ziyaretçi çekmek istiyorsanız, web hosting hizmetine ihtiyacınız vardır.

Farklı Web Hosting Türleri Nelerdir?

Bir dizi farklı web hosting türü vardır, ancak ana çözümler aşağıdakileri içerir:

  • Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting

  • Dedicated Hosting

  • VPS – Virtual Private Server

  • VDS – Virtual Dedicated Server

  • Bulut Hosting – Cloud Hosting

Virtual private servers yani VPS, aslında birden çok web sitesine hizmet veriyor olsa bile, bir sanal sunucunun her istemciye özel bir sunucu olarak görünmesidir. Bu nedenle, VPS tarzı barındırma, paylaşımlı barındırma ile kendi özel makinenizi almak arasındaki adım olarak kabul edilir. VPS genellikle, yüksek maliyetler gerektirmeden özel bir sunucuya sahip olmanın esnekliğini isteyen daha küçük web siteleri ve işletmeler tarafından kullanılır.

Dedicated hosting, sunucuların tamamının kiralanmasını sağlar. Bu tür hosting, paylaşımlı hosting planlarıyla kıyaslandığında nispeten pahalıdır. Bu nedenle, yalnızca bir web sitesinin çok fazla trafiği olduğunda veya daha fazla sunucu kontrolü gerektiğinde gerçekten kullanışlıdır.

Cloud hosting, piyasaya çıkan en son hosting türüdür ve son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Bu tür bir hosting, uygun fiyatlı, ölçeklenebilir ve güvenilir bir web altyapısı sağlayan birbirine bağlı birçok web sunucusunda çalışır. Bulut hosting planları genellikle sınırsız alan adı için güvenilir bant genişliği ve sonsuz miktarda disk alanı sunar. Kaynak yoğun uygulamalar veya resimler gibi çok sayıda içerik varlığına sahip bir web sitesini çalıştırmanın etkili bir yöntemidir, ancak çok daha yüksek bir maliyeti olabilir.

Seçtiğiniz web hosting türü, oluşturmak istediğiniz web sitesinin türüne bağlıdır. Basit bir işletme web sitesi veya bir blog mu oluşturuyorsunuz? Yoksa yeni içerikle sürekli güncellenen bir çevrimiçi mağaza veya niş bir sosyal medya web sitesi mi kurmak istiyorsunuz?

İhtiyaçlarınıza göre bir web hosting türü seçerken; ölçeklenebilir, güvenilir ve yüksek performanslı bir çözüm seçmeniz gerekir.

Tabii aynı zamanda fiyat da göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür. Yapmak isteyeceğiniz son şey, kişisel ihtiyaçlarınıza uygun olmayan bir web hosting hizmetine çok para harcamaktır.

Bir sonraki adımda hangi web hosting seçeneğinin sizin için en iyi seçim olduğunu belirleyebilmeniz için, en çok kullanılan hosting türlerinden olan paylaşımlı ve VDS arasındaki farkları gözden geçireceğiz.

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Paylaşımlı hosting ile sunucuyu (internetteki alanı) diğer kişilerle paylaşırsınız. Web sitenizi paylaşımlı bir hosting hizmetiyle barındırdığınızda, siteniz bir dizi başka web sitesiyle aynı konumda saklanır ve bellek, disk alanı, veri ve CPU gibi sunucu kaynaklarına sahip olur.

Çoğu zaman, sunucu kaynaklarını paylaşmak maliyet açısından avantajlıdır. Sunucuyu diğer birçok kullanıcıyla paylaştığınız için maliyeti de paylaşırsınız. Ancak bazen, web sitenizin komşularından biri çok fazla kaynak tüketiyorsa, bu, web sitenizi yavaşlatabilir.

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir?

VPS'den sonraki adım, artırılmış performans, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlayan bir VDS'dir. VDS, sitelerinin aldığı trafik miktarında büyük bir artış gören veya müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeni işlevler uygulaması gereken işletmeler için büyük bir avantajdır. VPS ve VDS arasındaki temel fark, hizmeti sunmak için kullanılan sanallaştırma teknolojisinin türüdür. Bir VDS ile sanallaştırma yazılımı, sunucu işletim sisteminin üstünde değil, doğrudan fiziksel sunucularda çalışır. VDS sunucuları, daha büyük web siteleri ve özellikle e-ticaret siteleri arasında popülerdir.

Hangisini Seçmelisiniz? Paylaşımlı Hosting vs. VDS (Virtual Dedicated Server)

Artık VDS sunucu ile paylaşımlı hosting arasındaki farkı bildiğinize göre, hangisini seçmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz?

Paylaşımlı hosting, en azından ilk başta çok fazla trafik almayacak olan yeni başlayan web siteleri için en iyi seçenektir. Bir web sitesi yapmaya yeni başladığınızda, belirli bir bütçeye bağlı kalmak isterseniz, paylaşımlı hosting, çevrimiçi varlığınızı büyütürken bunu yapmanıza olanak tanır. Paylaşımlı hosting, statik iş siteleri ve kişisel web siteleri için de akıllıca bir seçimdir, çünkü çalışma süresi sizi çok fazla etkilemez.

Fakat web sitenizin daha fazla trafik almasını bekliyorsanız ve biraz daha fazla ödemeyi karşılayabiliyorsanız, VDS daha iyi bir seçenektir.

Genel olarak, bir web sitesi yapma konusunda yeniyseniz, paylaşımlı bir web hosting en ideal seçim olacaktır. Shared hosting uygun fiyatıyla yola çıkmanız için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlaycaktır.

Artık hangi web hosting seçeneğinin sizin için en iyisi olduğuna karar verdiğinize göre, hangi web hosting hizmetini kullanacağınıza karar vermeniz gerekir?

Niobe Hosting’de paylaşımlı bir hosting hizmetiyle başlarsanız ve web sitenizin trafiği hızla artmaya başlarsa, bu trafiği yönetmek için daha fazla kaynak sunan en iyi VDS hizmetine yükseltme yapmanıza olanak tanır.

Yorumlar