Anasayfa /  Ekonomi

Vatandaşlık maaşı nedir, kimler alabilir? Vatandaşlık maaşı ne zaman verilecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ev hanımlarına yönelik emeklilik müjdesi vermişti ve bununla beraber her aileye vatandaşlık verileceğini söylemişti. Peki vatandaşlık maaşı kimlere verilecek? Ne kadarlık bir yardım olacak? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 22 Mayıs 2023 14:25

Cumhurbaşkanı Erdoğan ev hanımlarına yönelik emeklilik müjdesini vermişti. Bunun yanında ailelere vatandaşlık maaşı verileceğini duyurmuştu. Peki vatandaşlık maaşı ne, koşullar ne olacak, kimler yararlanacak? İşte detaylar... 

Ev hanımlarında emeklilik nasıl olacak? 

Konuyla ilgili merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, CNN Türk’te açıkladı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

"Ülkemizin seçimlere doğru ilerleyişi var. AK Parti Seçim Beyannamesi’nde aile koruma kalkanı adı altında program açıklandı. Vatandaşlık maaşı da bunlardan bir tanesi. Bununla ilgili her ailenin sosyo ekonomik seviyesini korumak amaçlı vatandaşlık maaşı adı altında bir program öneriliyor. Burada asıl asgari ücret düzeyinin altına düşmüş ailelerle ilgili bunu tamamlamayla alakalı bazı teklifler yapılıyor.  

Bu nasıl olacak? Aile koruma kalkanında ev hanımlarının emekliliğine destek verilecek. Ev hanımları ile ilgili isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapılırsa 3’te 1 oranında teşvik verilecek. 3’te 1’in rakamsal boyutu şu anda asgari brüt ücretini 10 bin 8 lira bunun 7.5 katına kadar artırma kapasitesine sahibiz. Primin yüzde 32’si 3200 lira üzerinden prim ödeyebiliyorsunuz. 

‘Bin 66 lirayı devlet yatıracak’ 

Ayriyeten çocuğu olanlar erken emeklilik gelecek. 3 çocuğa kadar borçlanma hakkımız var. Çocuğu olan kadınlarla ilgili bir çocuğu varsa ekstra bir prim yüklenecek otomatik olarak hem yaştan hem primden düşmüş olacak. 

Her ailede en az 1 çalışan olacak sosyal ve ekonomik olarak aile koruma kalkanı adı altında her ailede bir çalışanı teşvik etmekle ilgili mutlaka ekstra teşvikler söz konusu olacak. 

Vatandaşlık maaşı nasıl bağlanacak, kimler yararlanabiliyor? 

Aile bazlı vatandaşlık maaşı. Her eve asgari ücret düzeyinde maaş girdisi. Ne demek bu? Asgari ücretin neti 8506 lira, eğer ailede buradaki parayı tamamlayamıyorsa 10 bin TL geliri olan 3 kişilik bir ailede burada 10 bin TL’yi 3’e böldüğünüzde 3333 lira gibi bir rakam çıkıyor. 

Bu kişi başına düşen gelir Aile Bakanlığı bünyesinde gelir testi ile yapılabilir. Buradaki gelir düşük olursa Hazine tarafından veya Aile ve Gençlik Bankası adı altında her eve asgari ücret düzeyinde maaş geliri sağlanması düşünülüyor. 

Her aileye bu verilmeyecektir. Orada gelir testine tabi tutulup asgari ücretin 3’te 1’i altında hane başına düşen gelir varsa onlara bir destek verilecek. Seçim sonrasında bir düzenleme gelecekti ve peşi sıra birçok çalışma var." 

 
 

 

 
Yorumlar