Anasayfa /  Foto Galeri

Uzmanlardan bağışıklık sistemini güçlendiren tavsiyeler!

Coronavirüsün dünyada hızla ayılması sonrası corona viruse karşı alınması gereken tedbirleri gündeme getirdi. Uzmanlar başlıklar halinde koronavirüs tedbirlerini sıralarken bağışıklığı güçlendirmenin önemine gündeme getirildi. Bağışık sistemi nedir?Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler?

Uzmanlardan bağışıklık sistemini güçlendiren tavsiyeler! - Sayfa 1

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden ayırabilir, örneğin; bir amino asidi farklı olan proteinleri bile birbirinden ayırabilecek özelliğe sahiptir. Bu ayrım, patojenlerin konak canlıdaki savunma sistemine rağmen enfeksiyon yapmaları için yeni yollar bulmalarına, bazı uyumlar sağlamalarına neden olacak kadar karmaşıktır. Bu mücadelede hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir. Doğadaki tüm canlılar kendilerinden olmayan doku, hücre ve moleküllere karşı savunma sistemlerine sahiptirler. Hatta bakteriler gibi basit tek hücreli canlılarda da onları viral enfeksiyonlara karşı koruyan enzim sistemleri bulunur. Yüksek canlılardaysa çok daha karmaşık bir bağışıklık sistemi vardır. Omurgalılarda bağışıklık sistemi özel işlevlere sahip çok sayıda farklı hücre ve molekül içermektedir.

Uzmanlardan bağışıklık sistemini güçlendiren tavsiyeler! - Sayfa 2

UZMANLARDAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRME TAVSİYELERİ
Uzmanlar, ıspanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze fasulye, kabak, salatalık, domates, sarımsak, bezelye gibi besinlerin, vücutta toksin atımını arttırdığını; bu grup besinlerin kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini ve yüksek miktarlarda C vitamini içerdiklerinden dolayı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ifade ediyor.

Uzmanlardan bağışıklık sistemini güçlendiren tavsiyeler! - Sayfa 3

SÜT

Sütteki temel besin maddeleri protein, yağ, süt şekeri, mineral maddeler ve vitaminler olduğunu hatırlatarak “Her gün düzenli olarak içilen iki bardak süt, çocuk ve yetişkinlerin günlük mineral ihtiyacının tamamını karşılayabilmektedir. Sütün içerisinde bulunan yağ çok zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel (mutlaka dışardan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir “

Uzmanlardan bağışıklık sistemini güçlendiren tavsiyeler! - Sayfa 4

Dr. Mehmet Öz günlük ihtiyacınız olan 5 besini şu şekilde sıraladı,
Lif

Vitamin D

Su

Kalsiyum

Omega 3

Probiyotiklerin insan vücuduna ve bağışıklık sistemine çok faydalıdır. Probiyotik mikroorganizmaları içeren süt, yoğurt, kefir gibi ürünlerde probiyotik ürünler olarak adlandırılabilir. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar genellikle laktobasil türleri, bifidobakterium türleri,bazı küfler ve mayalardır. Probiyotiklerin protein ve bazı vitamin metabolizmasına katkıları, antibiyotik aktiviteleri ve bağışıklık üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerinden faydalanılarak bazı sindirim sistemi hastalıklarında probiyotik ürünler kullanılmaktadır.