Anasayfa /  Güncel

Uyarılar peş peşe geldi! İstanbul'da kuvvetli kar fırtınası

İstanbul’da hayatı olumsuz etkileyen ve ‘kritik gün’ olarak dikkat çekilen kar yağışı ve fırtına akşam saatlerinde etkisini artırdı. Peş peşe uyarıların geldiği yoğun gök gürültülü kar yağışıyla ilgili Vali Yerlikaya, “İstanbul’a çok yaklaştı” demişti. Trafiğe çıkmama uyarılarının yapıldığı kar yağışı zor anlar yaşattı. Araçlarını yol kenarında bırakan vatandaşlar toplu taşımaya yöneldi. Uçuşlarla açıklamalar da yapılırken bazı tramvay seferleri iptal oldu. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 12 Mart 2022 22:08

Kritik gün' olarak nitelendirilen İstanbul'daki yoğun kar yağışı ve kar fırtınası etkili olmaya başladı. Günlerdir uyarıları devam eden beklenen yoğun gök gürültülü kar yağışı ile alakalı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya önemli bir uyarı yapmıştı. Twitter hesabından paylaşım yapan Yerlikaya, gelişmeleri uydu görüntüleri ve radardan sürekli takip ettiklerini belirterek vatandaşlara bilgi vermişti. Ayrıca İstanbul'da perşembe günü başlayan, 3’üncü gününde de devam eden kar yağışı akşam saatlerine doğru etkisini arttırırken, özellikle boğaza yakın bölgelerde sis hakim oldu. Bazı yerlerde görüş mesafesi 200 metreye kadar düştü. Günlerdir yapılan uyarıların ardından İstanbul'da kar fırtınası etkili oldu. Akşam saatlerinde aniden bastıran kar yağışı nedeniyle ortalık beyaza büründü. Özellikle trafikte zor anlar yaşayan vatandaşlar araçlarını yol kenarında bırakan vatandaşlar toplu taşımaya yöneldi. İşte son dakika İstanbul'da kar haberinin detayları...

KARLA BERABER SİS DE BASTIRDI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından perşembe günü etkili olmaya başlayan kar yağışı bugün de aralıklarla devam etti. Akşam saatlerinde kar, tipi ile etkisini sürdürürken, boğaza yakın bölgelerde ise sis bastırdı. Bazı yerlerde görüş mesafesi 200 metreye kadar düştü. Yollarda olası bir tıkanıklığın önüne geçilmesi için iş makineleri çalışmalarına devam etti.

 TRAMVAY SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı'ndaki seferlerin yoğun kar yağışı nedeniyle yapılamadığı duyuruldu. Metro İstanbul'un Twitter hesabından yapılan açıklamada, "T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattımızda yoğun kar yağışı nedeniyle seferlerimiz yapılamamaktadır." ifadesine yer verildi.

SÜRÜCÜLER ZOR ANLAR YAŞADI
İstanbul’da etkisini artıran kar yağışı nedeniyle bazı bölgelerde sürücüler zor anlar yaşadı. İstanbul’da etkisini artıran kar yağışı Beşiktaş Konaklar Mahallesi'nde vatandaşlara zor anlar yaşattı. Akşam saatlerinde etkisini artıran kar yağışı sürücülere zor anlar yaşatırken, yolu kaplayan karlar nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı. Vatandaşlar ise hareket etmekte güçlük çeken araçlara omzuyla ittirerek gitmesini sağlarken, bazıları ise lastiklerine zincir taktıkları görüldü.

ARAÇLARINI YOL KENARINA BIRAKTILAR
Akşam saatlerinde aniden bastıran kar yağışı nedeniyle ortalık beyaza büründü. Cevizlibağ'da araçlarını yol kenarına bırakan vatandaşlar, toplu taşımaya yöneldi. Toplu taşımada da bir yoğunluk oluşurken, kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisini artırması bekleniyor.

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDAKİ 13 MART TARİHLİ UÇUŞLARDA YÜZDE 30 AZALTMA KARARI
İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 13 Mart 05.50 ile 14.59 saatleri arasında yüzde 30 oranında uçuşların kısıtlaması kararı alındı.
İstanbul’u etkisi kar yağışı nedeniyle hava ulaşımındaki aksamalar sürüyor. Bu kapsamda 10 Mart’tan itibaren İstanbul havalimanlarındaki uçuş iptalleri 13 Mart’ta devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle 13 Mart Pazar günü 05.50 ile 14.59 saatleri arasında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan gerçekleştirilecek uçuşlarda benzer şekilde kısıtlamaya gidildi.

Meteorolojik Acil Durum Komitesi toplantısının ardından Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.’den (HEAŞ) yapılan açıklamada, “Sabiha Gökçen Havalimanında beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlarında, 13 Mart 2022 tarihinde 05.50 ile 14.59 saatleri arasında yüzde 30 oranında uçuş iptali yapılmasına karar verilmiş olup, tüm yolcuların uçuşları ile ilgili son durumu, ilgili havayolunun internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

DHMİ'DEN İSTANBUL HAVALİMANI'NDAKİ SEFERLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), İstanbul Havalimanı'ndan planlanan 591 uçuştan 522'sinin aksama yaşanmadan gerçekleştiğini açıkladı.

DHMİ'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "12 Mart Cumartesi saat 19.28 itibarıyla İstanbul Havalimanı'ndan planlanan 591 uçuştan 522'si alınan önlemler neticesinde aksama yaşanmadan gerçekleşmiştir. Hava koşullarının seyrine göre alınacak Meteorolojik Acil Durum Komitesi (MADKOM) kararı doğrultusunda, yine yolcu mağduriyetine meydan vermeyecek şekilde operasyonlara devam edilecektir. Yolcularımızın havalimanımıza gelmeden önce ilgili hava yolu şirketinin paylaşım ve duyurularını takip etmelerini, uçuş bilgilerinin kontrolünü sağlamalarını ve buna göre hareket etmelerini tavsiye ediyoruz" denildi.

 "İSTANBUL'A ÇOK YAKLAŞTI"
Vali Yerlikaya, paylaşımında "Beklenen yoğun gök gürültülü kar yağışı İstanbul’a çok yaklaştı." ifadelerini kullandı ve "Gelişmeleri uydu görüntüleri ve radardan sürekli takip ediyoruz." dedi.

"TRAFİĞE ÇIKMAYIN"
Trafiğe çıkacak olan ve trafikte olan vatandaşlara da uyarıda bulunan Yerlikaya paylaşımında "Lütfen zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım. Trafikte seyir halinde olan hemşehrilerimin de bir an önce evlerine dönmelerini rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: EN KRİTİK GÜN
Öte yandan İstanbul'da kar yağışında en kritik günün yaşandığına dikkat çeken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yağışın gece yarısına dek süreceğini ifade etmişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu AKOM’da kar yağışına ilişkin son durumu değerlendirmişti.

İstanbul’da etkili olan kar yağışı için en kritik günün yaşandığını belirten İmamoğlu, "Şu anda meteoroloji uzmanı arkadaşların ifadesiyle yoğun kar yağışı kuzeyden İstanbul’a girmiş durumda. Kuzeyden giriş yapan bu kar yağışı Karadeniz kıyısındaki ilçe ve mahallelerimizde kendini göstermeye başladı. 1 buçuk saat içerisinde İstanbul’un tamamına hâkim hale gelmesi bekleniyor. Dolayısıyla çok yoğun kar yağışı gece yarısına kadar devam edeceği öngörülüyor" şeklinde konuşmuştu.

 Kar yoğunluğunun dikkat alınması gerektiğini söyleyen İmamoğlu, "Özellikle Anadolu yakasında 30-50 santimetre arası kar kalınlığı bekleniyor. Boğaz çevresinde ve güneye doğru kısımlarda 15-30 santimetre civarında kar kalınlığı bekleniyor. 30-50 santimetre kar kalınlığı beklenen ilçeler arasında Büyükçekmece, Beylikdüzü hattının bulunduğu da ifade ediliyor" açıklamalarında bulunmuştu.


PROF. DR. ŞEN AKŞAM SAATLERİNE İŞARET ETMİŞTİ
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen saat 16.00'da paylaştığı tweet'iyle akşam saatlerini işaret ederek yoğun kar yağışı uyarısında bulunmuştu. Prof. Dr. Şen açıklamasında "Şimdi saat 16:00 Kuzeyden yoğun KAR yağışı giriş yaptı. Şile de görüş mesafesi 200 m ye indi. ilerleyen saatlerde özellikle anadolu yakasında yoğun kar yağışı olur." ifadelerine yer vermişti.

Kullanıcılardan birinin Avrupa yakasını sorması üzerine Şen "Bekleyin, Avrupa yakası da yoğun olacak" şeklinde yanıt vermişti.

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tarafından paylaşılan radar görüntüsünde de saat 16.18 itibarıyla İstanbul'daki yoğun kar yağışı dikkat çekmişti.

Yorumlar