Anasayfa /  Medya /  Dizi

Uyanış Büyük Selçuklu Melik Tapar kimdir, ne zaman öldü?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle Melik Tapar'ın ölümü gündeme geldi. Ali Gözüşirin’in canlandırdığı Melik Tapar’ın hem tarihteki önemi hem de özel hayatı merak edildi. Peki, Uyanış Büyük Selçuklu Melik Tapar kimdir, ne zaman, nasıl öldü?

Abone ol
Abone ol 16 Şubat 2021 12:12

Toplam 13 yıl tahtta kalan Melik Tapar karakteri, Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi fragmanında öldüğü görülüyor. Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin yayınlanan 21. bölümü izleyenler Melik Tapar öldü mü? sorusunu araştırmaya başladı. Peki, Uyanış Büyük Selçuklu Melik Tapar kimdir, ne zaman, nasıl öldü? Ali Gözüşirin diziden ayrıldı mı?

MELİK TAPAR KİMDİR, TARİHTE NASIL ÖLDÜ?

Melik Tapar adıyla bilinen Gıyaseddîn Muhammed Tapar, 21 Ocak 1082 tarihinde dünyaya geldi. Annesi cariye kökenli Taceddin Seferiyye Hatun'dur. Yeğeni Muizzeddin Melikşah'tan sonra Bağdad'da Selçuklu tahtına çıktı. Muhammed Tapar hemen yarı kardeşi olan ve Sultan olarak tahta geçen Berkyaruk ile gayet ciddi askeri mücadeleye başladı. Kronik-tarihçi Hamdullah Müstevfî-i Kazvînî'nin "Tarih-i Guzide" adlı eserine göre Mayıs 1100'de (Hicri Recep 493'te) Muhammed Tapar kardeşine karşı bir muharebede galip geldi; ama 1101'de mağlup oldu ve 1102'deki muharebede de yenik düştü. Fakat iki taraf arasında yapılan antlaşmaya göre Muhammed Tapar'a Melik unvanı verilip Suriye, Diyarbakır; Irak'ın Fırat Nehri kıyıları bölgeleri, Ermenistan, Mugan, Gürcistan ve Azerbaycan yörelerinde hükümdarlığı kabul edildi.

1104'te Sultan Berkyaruk veremden hasta idi ve devamlı Selçuklu tahtına iddiaları olanlarla savaşmaktan bıkmıştı. Büyük Selçuklu Devleti'nin batısında Irak, İran ve Doğu Anadolu'da bulunan kendinin hüküm ettiği arazilerin yönetimini Muhammed Tapar ile paylaşmak için anlaşma yaptı. 1104'te Berkyaruk öldü ve bundan sonra Muhammed Tapar batıda Büyük Selçuklu Devleti'nin tek hükümdarı oldu. Horasan ve Maveraünnehir'de ise Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'di. Muhammed Tapar 1118'de Bağdat'ta öldü. Yerine Büyük Selçuklu Devleti'nin batı yörelerini yönetim için oğlu II. Mahmud geçti. Ancak Ahmed Sencer Horasan ve Maveraünnehir'de Selçuklu dünyasının en kuvvetli hükümdarı olarak hüküm sürmeye devam etti.

ALİ GÖZÜŞİRİN KİMDİR, DİZİDEN AYRILDI MI?

Ali Gözüşirin 27 Ocak 1995 senesinde İstanbul'da doğmuştur. Aslen Trabzonlu olan Ali Gözüşirin, İstanbul Gelişim Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Meseleler bölümünden mezun olmuştur.Ali Gözüşirin, ilk oyunculuk deneyimini Ufak Tefek Cinayetler'in 2. sezonunda Osman Sonant'ın canlandırdığı Kerim Adil Sağlam'ın gençliğini canlandırarak yaşamıştır. Ali Gözüşirin, şimdilerde TRT 1'de Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Tapar karakterini canlandırmaktadır. Ali Gözüşirin, 1.88 metre boyunda, 73 kilo ve Kova burcudur.

Uyanış: Büyük Selçuklu yayınlanan 21. bölüm sonunda Ali Gözüşürin'in canlandırdığı Melik Tapar'ın öldüğü görülüyor. Fakat kesin olarak ölecek mi yoksa yaralanacak mı dizinin yeni bölümünden sonra anlaşılacaktır.

Yorumlar