Anasayfa /  Magazin

Ünlü Yapımcı ve yönetmen Tunca Yönder vefat etti

Geniş kitleler tarafından Üvey Baba ve Küçük Besleme gibi dizilerle tanınan 82 yaşındaki yapımcı ve yönetmen Tunca Yönder hayatını kaybetti.

Abone ol
Abone ol 05 Şubat 2020 13:17

Geniş kitleler tarafından Üvey Baba ve Küçük Besleme gibi dizilerle tanınan 82 yaşındaki yapımcı ve yönetmen Tunca Yönder hayatını kaybetti.

Bir süredir Parkinson hastalığı ile mücadele eden ve geçtiğimiz aylarda felç geçiren Yönder 82 yaşında yaşamını yitirdi. Yönder, TRT’nin ilk dramalarını yönetmiş usta bir isimdi. Ünlü isim hayatının son dönemlerinde İstanbul Yakacık Sanatçı Yaşam Evi’nde kalıyordu. Onun vefatının ardından usta oyuncu Işıl Yücesoy da sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

“Sevgili TUNCA YÖNDER… Çok üzüldüm çok…Gerçek bir proje adamıydı Tunca… ÜVEY BABA efsanesini yaratan adamdı… Ve bana inanıp ilk kez bu sektörde hanımağayı oynatan ve beni var eden adamdı… Başımız sağ olsun.”

Tunca Yönder 1938 yılında Ankara da doğdu. Üniversite lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı.
1963'te Ankara Sanat Tiyatrosu'nun kuruluş kadrosu'nda yer aldı.

1968 yılında Halk Oyuncuları'na geçti. 1970 yılından sonra sadece televizyon ve sinema ile ilgilendi. Tunca Yönder, 6 şubat 1969 gecesi TRT Ankara Televizyonu'nda yayınlanan ilk TV draması Şair Evlenmesi'nin yönetmenliğini yaparak Türk televizyonlarının ilk drama yönetmeni unvanını aldı.

1970'de başlayan çağdaş Türk reklamcılığının ilk üç yönetmeninden biri olan Yönder'in yönetmen ve yapımcı olarak binin üzerinde reklam filmine imza attı. 

 

Özel televizyonların açılmasıyla birlikte yeni drama uyarlamaları da yaptı.  Bunlardan, Kemalettin Tuğcu'nun Üvey Baba ve Küçük Besleme eserlerinin uyarlamaları büyük beğeni toplamış, uzun süre yayında kaldı. 

Yorumlar