Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Ünlü Oyuncu Aytaç Arman hayatını kaybetti Aytaç Arman kimdir?

Sinema ve tiyatro oyuncusu Aytaç Arman hayatını kaybetti.

Abone ol
Abone ol 26 Şubat 2019 18:04

Sinema ve tiyatro oyuncusu Aytaç Arman hayatını kaybetti.

Bir süredir kanser tedavisi gören Aytaç Arman, Maltepe’deki İstanbul Onkoloji Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Haberi Menderes Sabancılar ve SinemaOyuncuları Meslek Birliği (BİROY) sosyal medya hesaplarından duyurdu. BİROY yaptığı açıklamada “Kurucu üyelerimizden, değerli meslektaşımız Aytaç Arman’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz”

 ADANA'DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK!

Aytaç Arman için yarın saat 12.00’de Beyoğlu Atlas Sineması’nda bir tören düzenlenecek. 

Usta oyuncu perşembe günü memleketi Adana’daki Kabasakal Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Kabasakal Mezarlığı’na defnedilecek.

Usta oyuncu Aytaç Arman hayatını kaybetti. Peki, Aytaç Arman kimdir, kaç yaşındaydı?

Gerçek adı Veysel İnce olan Aytaç Arman, 22 Haziran 1949 tarihinde Adana'da dünyaya geldi. Adana'da Erkek sanat Enstitüsü'nü bitirdi.

Erkek sanat enstitüsünden mezun olduktan sonra girdiği Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'nde okurken; 1969'da "Ekstra Ekspres" gazetesinin açtığı şikeli artist yarışmasında (yarışmanın birincileri önceden belirlenmişti) erkek adaylar arasında ikinci seçildi.



1971 yılında Ses dergisinin açtığı ciddi "Kapak Yıldızı Yarışması"nda, erkeklerde Tarık Akan'ın ardından ikinci seçilerek sinema oyunculuğuna ikinci sınıf rollerle başladı. Hemşehrisi Yılmaz Güney'in "Baba" filminde oynayarak dikkat çekti.



Kısa sürede başrol oyunculuğuna yükseldi. Sinemada ilk ödülünü 1981'de senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı "Düşman" adlı filmle Sinema Yazarları Derneği'nin "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"ne layık görüldü. 



Sinema kariyerinde, sıradan filmler yanında, dikkat çeken, festivallerde ödüller alan filmlerde rol aldı.



1974 Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda "En İyi İkinci Film Ödülü"ne lâyık görülen Süreyya Duru'nun yönettiği ve Bekir Yıldız'ın öyküsünden sinemaya uyarlanan "Bedrana" adlı filmde Perihan Savaş'la paylaştı. 1977 yılında baş rolünü Semra Özdamar'la paylaştığı; Süreyya Duru'nun yönettiği "Kara Çarşaflı Gelin" 14'üncü Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda "En İyi Film Ödülü" kazandı. 



1988 Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda, baş rolünü oynadığı, Ömer Kavur'un "Gece Yolculuğu", "En İyi Film Ödülü"nü alırken, Aytaç Arman da "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü aldı. Bunları, sinema kariyerinde aldığı diğer ödüller takip etti. İlerleyen yıllarda oyunculuğunu, sinemanın yanında televizyon oyunculuğu ile sürdürdü.

2006 yılında sinema yazarı Burçak Evren, Aytaç Arman hakkında biyografi kitabını yazdı.

EN İYİ ERKEK OYUNCU ÖDÜLÜNÜ ALMIŞTI

Aytaç Arman aldığı ödüllerle ilgili şunları söylemişti: “Oynadığım filmler ödüllü ama benim bir tek ödülüm var. Gece Yolculuğu filminden aldığım Altın Portakal, En İyi Erkek Oyuncu ödülü. Karakter hakkında Ömer Kavur’a bir şeyler sorduğumda bana, ‘Aytaç, senin kaygılarını taşıyan bir adam’ demişti. Onun dışında profesyonel olmayan ödüllerim var tabii. 1980 yılında sinema yazarlarının En İyi Erkek Oyuncu ödülünü verdiler. Fakat 12 Eylül gelmişti, ödülü alma şansım olmadı. Düşman filmindeki oyunumla almıştım bu ödülü. Benim için çok anlamlı, çok önemli bir film.”


Yorumlar