Anasayfa /  Ekonomi

Ünlü ekonomistten korkutan uyarı! Merkez Bankası bunu yapmazsa...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün ve bugün yaptığı ekonomik değerlendirmeler, faiz indiriminin devam edeceği yönündeki açıklamaları sonrası piyasadaki yangın daha da büyüdü. Öğleden sonra dolar 13 liranın üzerinde seyretti, ardından gelen kar satışlarıyla 13 liranın altına geriledi. Dolar ile ilgili çok çarpıcı tahminlerde bulunan ekonomist Selçuk Geçer de bugünkü tabloyu değerlendirdi ve "Dolar 20'de bile durmaz' diyerek Merkez Bankası'nın kaç puan faz artırması gerektiğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 23 Kasım 2021 21:21

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kur ve faiz oyununu görüyoruz. Güçlü bir duruş sergileyerek girdiğimiz her mücadeleden alnımızın akıyla çıktık. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizleri indirme politikasına devam edeceğini ifade ederek, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir.” yorumunu da yinelemişti.

Merkez Bankası’nda gerçekleşen görev değişikliğinin ardından Eylül ayında alınan faiz indirim kararında Dolar 8,30 seviyelerinde yer alırken, o zamandan bu yana alınan faiz indirim kararlarının sonucunda, Kasım 23 itibarıyla Dolar kuru 13,49 seviyesine yükseldi. Euro da aynı şekilde rekor kırarak 15,06'ya yükseldi.

 Dolar, TL karşısında şu an için günlük olarak yaklaşık yüzde 11, haftalık olarak yüzde 29,94, aylık olarak yüzde 39,60 ve yıllık olarak ise yüzde 70,03 artış gösterdi. Sene başında 380 dolara denk olan asgari ücret, şu anki kur üzerinden yaklaşık olarak 223 dolara denk geliyor. Türkiye’de asgari ücret ile çalışan vatandaşlar, saati 1 dolara çalışan ucuz işçi sınıfına geriledi.

 Muhalefet acil toplandı

Bugünkü kur patlamasından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile acilen bir araya geldi. Çıkışta açıklama yapan Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye çağrı yaparak 'Yüreğinde bir damla millet sevgisi varsa, erken seçimin kapısını aç, kardeşim' diye seslendi.

Merkez Bankası da açıklama yaptı

Piyasada yaşanan şok kur artışı sonrasında Merkez Bankası da piyasalar kapandıktan sonra bir açıklama yaptı, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur." denildi.

Açıklamada, "Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir. Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur." denildi.

Selçuk Geçer: 20'de bile durmaz

Ekonomistler de yaşanan bu döviz artışının durdurulması için kabineye çağrıda bulundu. Dolar ve eurodaki patlamayı değerlendiren ekonomist Selçuk Geçer, sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaparak, "ŞOK faiz arttırımı gelmezse,,, Ki en az 800 baz puandan bahsediyorum,,, dolar 20 de bile durmaz !!!" dedi.

 Profesör Özgür Demirtaş da, "Size Yalvarıyorum artık hata yapmayın. Faiz düşünce Enflasyon PATLAR. Faiz kendiliğinden değil de EMİRLE düşünce: Dolar, Euro, Altın, Emlak, Arsa, Her türlü Mal fiyatı FIRLAR. Öyle olunca bunları elinde tutan Zenginler daha ZENGİN, malı mülkü olmayan fakirler daha FAKİR olur" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar