Anasayfa /  Foto Galeri

UNESCO Dünya mirası geçici listesine, Türkiye'den 5 kültür varlığı eklendi!

UNESCO Dünya mirası geçici listesine Türkiye'den 5 kültür varlığı eklendi!UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 5 varlığını daha kaydettiren Türkiye'nin 2019 yılında 78 olan kültür varlığı sayısı 83'e yükseldi. İşte Türkiye'nin UNESCO listesine yeni eklenen kültür varlıkları...

UNESCO Dünya mirası geçici listesine, Türkiye'den 5 kültür varlığı eklendi! - Sayfa 1

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO’ya sunulan ve dünya mirası olmanın ilk adımı olan geçici listeye 16 Nisan’da kaydedilen "Beypazarı Tarihi Kenti-Ankara", "İzmir Tarihi Liman Kenti-İzmir", "Karatepe-Arslantaş Arkeolojik Alanı-Osmaniye", "Koramaz Vadisi-Kayseri" ile "Zerzevan Kalesi ve Mithraeum-Diyarbakır" Türkiye’nin listedeki yeni kültür varlıkları oldu.

UNESCO Dünya mirası geçici listesine, Türkiye'den 5 kültür varlığı eklendi! - Sayfa 2

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne aday kültür varlığı sayısını 83’e ulaştıran Türkiye’nin daha önce "Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" dosya adıyla geçici listeye kayıtlı varlıkları arasına ayrıca İzmir Çeşme ve Aydın Güvercinada Kaleleri de ilave edildi.

UNESCO Dünya mirası geçici listesine, Türkiye'den 5 kültür varlığı eklendi! - Sayfa 3

BEYPAZARI TARİHİ KENTİ - ANKARA
Tarihi ticaret merkezini çevreleyen ve daha çok 19 ile 20’nci yüzyılın başlarında inşa edilen geleneksel evlerin yer aldığı mahallelerden oluşan Ankara’nın Beypazarı ilçesi, İnözü Vadisi ile dönemin ekolojik, çarşısıyla ekonomik, ev mimarisiyle teknolojik ve geleneksel kıyafetleriyle de sosyo-kültürel koşullarını ortaya koyuyor.

UNESCO Dünya mirası geçici listesine, Türkiye'den 5 kültür varlığı eklendi! - Sayfa 4

Osmanlı şehirciliğinin korunmuş bir örneği olan tarihi kent Selçuklu ve Osmanlı dini mimarisinin bozulmamış ürünlerini, iç ve dış mekânsal düzenlerini, malzeme özelliklerini, yapısal unsurlarını, iç tasarım öğelerini ve doğaya uygun sokak dokuları ile geleneksel Türk evlerinin paha biçilmez örneklerini koruduğu için  “Beypazarı Tarihi Kenti” olarak Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.