Anasayfa /  Dünya

Ukrayna'nın Lugansk bölgesinde şiddetli patlama

Luhansk bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın "Druzhba" doğalgaz boru hattında meydana geldiği belirtildi. Fransa, “Doğu Ukrayna'daki patlama raporları endişe verici çünkü Rusya daha önce bu tür olayları bahane olarak kullandı.” açıklamasını yaptı.

Abone ol
Abone ol 19 Şubat 2022 09:32

Ukrayna'nın Lugansk bölgesinde meydana gelen patlamadan sonra 'Drujba' adlı gaz boru hattı yanmaya başladı. Gündüz saatlerinde de Ukrayna'da patlamalar meydana gelmişti. ransa, “Doğu Ukrayna'daki patlama raporları endişe verici çünkü Rusya daha önce bu tür olayları bahane olarak kullandı.” açıklamasını yaptı.

Putin, yedek askerlerin hazırlık eğitimi için toplanma kararını imzaladı. Kararın metninde, “2022'de, yedekte bulunan Rusya vatandaşlarının, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nde, devlet koruma kurumlarında ve Federal Güvenlik Servisi kurumlarında askeri hazırlık eğitiminden geçmeleri için toplama emrini veriyorum” ifadesi yer alıyor.

Ayrıca Bakanlar Kabinesi ve Rusya bölgelerinin yürütme makamlarına, vatandaşların askeri hazırlık eğitimini düzenleme ve bu eğitime vatandaşları toplamayla ilgili etkinliklerin hayata geçirilmesini sağlama emri verildi.

GÜNDÜZ NELER YAŞANDI?

Donetsk’te bulunan RIA Novosti muhabiri, “Şehrin merkezinde şiddetli patlama meydana geldi” diye bildirdi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre patlamanın, Donetsk Halk Cumhuriyeti Hükümet Binası yakınında meydana geldiğini aktaran muhabir, halihazırda patlama yerinde yangının göründüğünü, yakınlardaki binalarda hasarın oluşmadığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya Acil Durumlar Bakan Vekili Vasiliy Çupriyan'a Donetsk ve Lugansk'tan gelecek sığınmacıların kabulü için Ukrayna sınırındaki Rostov Bölgesi'ne gitme talimatı verdiğini açıkladı.

Donetsk Halk Milisi, hükümet binası yanında park halindeki bir aracın havaya uçtuğunu açıkladı. 

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konsey Başkanı Oleskiy Danilov, patlamanın ardından açıklamalarda bulundu.

Danilov, Donetsk bölgesini zorla kurtarmak için özel bir emir alınmadığını ifade ederek şunları kaydetti: "Bu yaşananlar, silahlı kuvvetlerimizin karşılık vermesi için kışkırtma barındıran bir girişimdir. Doğu Ukrayna'da sivil nüfusa yönelik saldırı planlanmıyoruz. Ayrılıkçıların el koyduğu bölgelerde yaşananlarla bir ilgimiz yok."

Üst düzey güvenlik yetkilisi Danilov, "Rusya durumu zorlaştırarak, taviz vermemiz için bizi zorluyor. Ukrayna, AGİT'in izleme misyonunu güçlendirmek için Almanya ve Fransa'ya başvurdu. Ancak, Rusya üçlü formda görüşmeyi reddediyor" dedi. Danilov ayrıca, Rusya'nın işgal edilen bölgelerde provokasyonlar oluşturabileceğini de söyledi.

DONETSK: UKRAYNA, 3 SABOTAJ GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Öte yandan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Kiev yönetiminin Donetsk ve Lugansk bölgelerinde bugün 3 ayrı sabotaj girişimi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Son saatlerde gerçekleşen tahliyelere ilişkin bilgi veren Basurin, durumun DHC'de hayatın durdurulacağı anlamına gelmediğini belirtti.

PUTIN’DEN "DONBAS'TAN RUSYA’YA TAHLİYE EDİLENLERE PARA DESTEĞİ" TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas’tan Rostov’a tahliye edilecek kişilere 10 bin ruble verilmesi talimatı verdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Donbas’tan Rusya’nın Rostov bölgesine tahliye edilen kişilere ilişkin bazı detaylar paylaştı.

Rusya Acil Durumlar Bakan Vekili Aleksandr Çupriyan’ın bölgeye gittiğini belirten Peskov, "Putin, tahliye edilecek her sığınmacıya 10 bin ruble verilmesi, konaklama ve sıcak yemek imkanlarının sağlanması talimatı verdi" ifadesini kullandı.

Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde yönetimler, bölgedeki sivillerin Rusya’ya tahliye edileceklerini duyurmuşlardı.

Ukrayna’nın doğusunda 2014’te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.

Etiketler rusya ukrayna patlama
Yorumlar