Anasayfa /  Sağlık

Ufak bir uyarı :Uykusuz kalmak beyin hücrelerini öldürüyor

Bir insanın en fazla ne kadar süre uykusuz kalınacağı hep merak edilmiştir.

Abone ol
Abone ol 21 Kasım 2019 16:57

 1965 senesinde 17 yaşında Gardner isimli Amerikalı bir genç 246 saat yani tam 11 gün uykusuz kalarak rekorlar kitabına girmiş. Bunun ardından günümüze kadar hiç bu kadar uykusuz kalma denemesi yapılmamış.

EN FAZLA 7-8 GÜN UYKUSUZ KALINDI

Gardner bu süre zarfı sonunda hastaneye kaldırılmış ve 14 saat aralıksız uyumuş. Yeniden uyandığında bunu "yeniden doğmak" olarak nitelendirmiş. Öte yandan yapılan bir takım denemeler sonucu bir kişinin en fazla 7-8 gün uykusuzluğa dayanabildiği gözlemlenmiş.

UYKUSUZ KALDIKÇA DİKKAT DAĞINIKLIĞI OLUŞUYOR

Kişiler uykusuz kaldıkça dikkat bozukluğu, algı ve zihinsel yeterlilik gibi sorunlar ortaya çıkmış. 7-8 günün sonunda uyuyan kişilerde beyin hücrelerinin ölmesi dışında herhangi bir kalıcı hasar saptanmamış. Şu zamana kadar uykusuzluktan dolayı ölen hiç bir insan yok. En azından resmi kayıtlar bunu gösteriyor.

PEKİ NASIL UZUN SÜRE UYANIK KALINIR?

Her insan hayatının bir döneminde uyanık kalmaya ihtiyaç duyar. Uyumamalıdır çünkü yarım bıraktığı işleri, yetiştirmesi gereken projeleri vardır. Peki nasıl uyanık kalınır?

Koku alma duyunuzu kullanın

İyi veya kötü güçlü bir koku tetikte kalmanızı sağlayabilir. Genellikle sinir sistemini uyarıcı ve yorgunluğu engelleyici aromaterapik kokular sizi uyanık tutacaktır.

Örneğin:

Biberiye

Nane: Bir çalışmaya göre tetikte kalma durumunu yani uyanıklığı %30 oranında arttırıyor

Kahve: Bir kutuya doldurup, uykunuz bastırdığında açıp koklayabilirsiniz. 

Sarıçam Yağı: Koku alma duyunuzu sürekli değil de aralıklarla tetiklerseniz uyanık kalmanıza daha çok faydası olur. O nedenle örneklerdeki bitkileri, bir kaba koyup arada bir koklayabilirsiniz. Bunlardan biri yakınınızda yoksa elinize kokulu bir krem sürüp, arada bir koklasanız da olur sanırım.

MASAJ

Boyun ve Kafa bölgelerine masaj yapmak yorgunluğu azaltacaktır.

BUZ ÇİĞNEMEK

Ağzınızda buz varken uyuyabileceğinizi düşünüyor musunuz ? Kıtır kutur soğuk buz çiğnemek beyne uyumak istemediğinizi iletebilir.

GÜÇLÜ BİR IŞIK

Tercihen Güneş ışığı ile aydınlatılmış bir çalışma masası sizi uyanık durmaya itecektir. Gece ise çevrenizdeki ışıkları kendinize yaklaştırın, normal oda ışığının yanında masa lambası gibi ışık kaynaklarını da uyanık kalmak için kullanın.

RAHATSIZ OLUN

Mümkün olduğunca kalkıp turlayın, ayaklarınızın üzerinde durun. Eğer oturmanız gerekiyorsa kötü,sert ve rahatsız bir sandalye seçin, uyanık kalma sanatı öyle yumuşak pofuduk koltuklarla yapılamaz. Otururken dik oturun, başınızı herhangi bir yere koymayın (el, masa vs)

BİLGİSAYAR BAŞINDA DİK OTURUN

Bu tavsiye daha çok laptop kullanıcılarına, öyle yatakta veya rahat bir koltukta laptop kullanımı kesinlikle uykuyu içeri davet eder. Bilgisayar masasında dik bir açıyla otururken egzersiz yapmanız hayrınıza olacaktır.

ÇOK YEMEYİN

Yiyecek tüketimini küçük dozlara indirgeyin, tamamen mideyi doldurmak yerine parça parça doldurmak uyanık kalmak için daha iyidir. Arada tat dokusunu şahlandıracak bir şeyler atıştırmak iyi gelecektir: Elma (tatlı ve ekşi), Ayçekirdeği (tuzlu + bağımlılık yapıcı) ve Üzüm iş görebilir.

HAREKETLİ MÜZİKLER SEÇİN

Hareketli şarkıların dinlenmesi, hatta eşlik edilmesi (ritim tutmak) sizi uyanık tutar.

UFAK BİR UYARI: UYKUSUZ KALMAK BEYİN HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Yine de sizi uzun süre uykusuz kalmak hakkında uyaralım. Zorunlu durumlar dışında uyku düzeninizi aksatmamanızda yarar var. Çünkü yapılan yeni bir araştırma uykudan mahrum kalmanın yeni beyin hücrelerinin oluşumunu engellediğini ortaya koyuyor.

Princeton Üniversitesi'nden Dr. Elizabeth Gould ve araştırma grubunun fareler üzerinde yaptığı bu araştırma uykusuzluğun beyinde bellek oluşumundan sorumlu hipokampüs bölgesini etkilediğini ortaya çıkardı.

Yorumlar