Anasayfa /  Teknoloji

TÜRKSAT 5A uydusu uzaya fırlatıldı!

TÜRKSAT 5A uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden uzaya fırlatıldı ve ilk sinyal alındı. Uydu; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Abone ol
Abone ol 08 Ocak 2021 09:18

TÜRKSAT 5A uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden uzaya fırlatıldı ve ilk sinyal alındı. Uydu; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

TÜRKSAT 5A, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.

TÜRKSAT 5A uydusu 31 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek. Uydu, manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak.

AIRBUS D&S firmasının Fransa'nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretimi tamamlanan TÜRKSAT 5A uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral'da yer alan SPACE X firmasının fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi.

İSTENEN KONUMA ULAŞMASI İÇİN YOLCULUK 4 AY SÜRECEK

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A uydusunun 31 derece Doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuk yaklaşık dört ay sürecek, uydunun 2021 yılı ikinci çeyreği içerisinde hizmete başlaması hedefleniyor.

31 derece Doğu yörüngesinde hizmet verecek olan TÜRKSAT 5A uydusu, manevra ömrü ile Türkiye'nin 31 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına almış olacak.


10 kilowatt gücüne ve 3 bin 400 kilogram fırlatma kütlesi sahip olan uydu, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: HEM MUTLUYUZ HEM GURURLUYUZ

TÜRKSAT 5A uydusunun fırlatılmasının ardından muhabirlerin sorularını yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, “4.28 diye planlanmıştı fakat hava koşulları nedeniyle 5.15’te fırlatıldı. 35 dakika sonra da ayrılarak kendi yörüngesine doğru ilerlemeye başladı. Bu yolculuk yaklaşık 4 ay sürecek, 4 ay sonra yörüngesine yerleştikten sonra testlerimizi yapacağız. Ondan sonra da uydu faaliyete başlamış olacak. Tabi yıllar süren çalışmanın sonucuydu. Başarılı şekilde fırlatıldığı için de hem mutluyuz hem gururluyuz. Bu heyecanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bunun peşinden 5B gelecek peşinden 6A gelecek. Ülkemiz, ulaştırma ve altyapıdaki bütün başarılı çalışmalarına uzayda da devam ediyor. Uzay Vatan’da da bütün gücümüzü ve varlığımızı tüm dünyaya gösteriyoruz hissettiriyoruz. Bundan sonra uzay ve uydu çalışmaları da artarak devam edecek” dedi.

“5B UYDUSUNDA İMALATLAR TAMAMLANDI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Haziran’da uzaya fırlatılması planlanan Türksat 5B uydusu için de “5B’de imalatlar tamamlandı şuan testleri yapılıyor. Haziran 2021 gibi onu da fırlatmayı planlıyoruz. Peşinden yerli ve milli ilk uydumuz 6A çok önemli projelerimizden bir tanesi. Onda da çalışmalar devam ediyor. Onu da 2022’nin ilk aylarında fırlatmayı planlıyoruz. Bunlar geleceğe yön verecek çok teknolojik işler özellikle gençlerimizin önünü açan, ufkunu açan çok başarılı projeler. Bunlar artarak devam edecek” açıklamasında bulundu.

Muhabirlerin “Gelecekte uluslararası bir uzay üssü olur mu, uzaya insan gönderir miyiz?” sorusuna, Bakan Karaismailoğlu şu şekilde cevap verdi:


* Bu gelişmelerin devamı olması gerekir. Bu konuda da çalışan arkadaşlarımız, gençlerimiz var. Yeni gelen nesil bu konularda zaten çok meraklı. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bunları mutlaka göreceğiz.

“İLK SİNYAL GELDİ”

Bakan Karaismailoğlu, başarılı bir fırlatma yaşandığını belirterek, “35’inci dakikadan sonra, ilk ayrılmadan sonra da ilk sinyal geldi. Hiçbir sıkıntı yok. Yolculuğa devam ediyor 5A uydumuz” dedi.

Yorumlar