Anasayfa /  Güncel

Türkiye'ye hangi ülkeler yardım gönderdi?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde ki depremlerin ardından çeşitli ülkelerden destek mesajları ve yardımları geldi. Peki hangi ülkeler yardım gönderdi? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 11 Şubat 2023 16:00

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde ki depremlerin ardından çeşitli ülkelerden destek mesajları ve yardımları geldi. Peki hangi ülkeler yardım gönderdi? İşte detaylar...

ABD'Lİ STK 10 MİLYON DOLARLIK YARDIM TOPLADI

ABD'nin Florida eyaletindeki Küresel Güçlendirme Misyonu (GEM) isimli sivil toplum kuruluşu (STK), Türkiye'deki depremzedeler için 10 milyon dolarlık yardım topladı. Miami merkezli sivil toplum kuruluşu GEM'in Türkiye'deki depremzedeler için başlattığı yardım kampanyasında, tıbbi gereçler, gıda maddeleri ve giyecek gibi malzemeler toplandı.

Yaklaşık 10 milyon dolar miktarında yardım paketleri, Türk Hava Yolları (THY) aracılığıyla yola çıkarıldı. GEM Danışma Kurulu Üyesi iş adamı Mubashir Kazi,  yaptığı açıklamada, ABD'deki Türk yetkililerle iletişim halinde olduklarını ve hazırlanan yardım paketlerinin en kısa zamanda Türkiye'deki depremzedelere ulaştırılacağını söyledi.

Pakistan kökenli girişimci Kazi, yardımların bir bölümünün Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin koordinasyonuyla Türkiye'ye gönderildiğini, 5-10 gün içerisinde tüm yardımları ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

AB SİVİL KORUMA MEKANİZMASI'NDAN 1200 GÖREVLİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan gelen açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında şu ana kadar 30 arama kurtarma ekibi ve tıbbi ekip Türkiye'ye gönderildi veya gönderilecek. 19'u AB üyesi ülke ile Karadağ ve Arnavutluk dahil olmak üzere 21 Avrupa ülkesinden 1200 arama kurtarma görevlisine 79 arama kurtarma köpeğinin eşlik edeceği açıklandı.

AZERBAYCAN

Deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarmın ilan edilmesi sonrası arama kurtarma ekibi gönderen ilk ülke Azerbaycan oldu. Arama kurtarma çalışmalarında 400'den fazla Azerbaycanlı personel görev almakta.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından gelen paylaşımda, "Birleşik Krallık, 77 kişilik arama-kurtarma uzmanlarını, son teknoloji ekipmanlarını ve arama köpeklerini Türkiye'ye gönderdi." ifadeleri yer aldı.

İSPANYA

İspanya, daha önce gönderdiği iki donanma gemisinin ardından iki gemisinin daha yardım amaçlı İskenderun'a doğru yola çıktığını duyurdu.

İSVİÇRE

İsviçre'den Hatay'a gelen arama kurtarma ekibi, arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. İsviçre Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Hatay'da çalışmalarına devam eden İsviçre İnsani Yardım Biriminin 4 kişiyi enkaz altından kurtardığı belirtildi. Kurtarılan kişilerden ikisinin çocuk, diğerlerinin ise genç bir kadın ile erkek olduğu açıklandı.

Paylaşımda, "Cuma günü sağlık ve konaklama uzmanlarından oluşan ikinci ekip, yardımlarımıza katkı yapacak." denildi. Diğer yandan, İsviçreli uzmanların cuma günü ihtiyaçları değerlendirmek üzere Suriye'ye de gideceği kaydedildi.

POLONYA

Polonya İtfaiyesi Şefi Andrzej Bartkowiak, Polonya'dan gelen arama kurtarma ekibinin Adıyaman'ın Besni ilçesinde 10 kişiyi kurtardığını açıkladı. Bartkowiak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki Polonyalı ekibin çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini dile getirdi.

Zamanın çok önemli olduğunu dile getiren Bartkowiak, "Mücadelemiz sonuna kadar sürecek." ifadesini kullandı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak da arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra 52 askeri sağlık görevlisinin yola çıktığını duyurdu. Blaszczak, Polonya ordusunun Türkiye'nin yanında olmaya devam edeceğini belirterek, "Tecrübeli ekiplerimiz Türkiye'ye gidiyor. Türkiye ile dayanışma içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu. 

AVUSTURYA

Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Michael Bauer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine devam eden askerlerin bir kişiyi enkaz altından canlı çıkardığını bildirdi. Bauer, Avusturyalı askerlerin çalışmalarına aralıksız devam edildiği bilgisini paylaştı. Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, askerlerin deprem bölgesindeki çalışmalarına değinerek, durumun çok ciddi olduğunu, askerlerin etkileyici bir çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Van der Bellen, arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra çok sayıda evsiz insan için çadır, battaniye ve yiyeceğin temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye ve Suriye uluslararası yardıma ihtiyaç duyuyor, kelimenin tam anlamıyla her dakika önemli." ifadesini kullandı. Avusturyalıların yardım faaliyetlerinde bulunduğu ve uzaktaki komşularının acısını paylaştığını kaydeden Van der Bellen, dayanışmanın güçlü olmak anlamına geldiğinin ve yardımların sürmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

YUNANİSTAN

Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarına destek için Yunanistan’dan gelen arama kurtarma ekibi bir kadını daha enkaz altından çıkarttı. Yunan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Hatay’da 5 saatlik çalışma sonrası 30 yaşındaki kadın Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı arama kurtarma ekibince kurtarıldı.

Enkazdan kurtarılan depremzede, ilk tedavisinin yapılması için ambulansla hastaneye sevkedildi. Yunan ekip, önceden de Hatay'da, 50 yaşlarında bir erkek, 7 ve 9 yaşlarında 2 kız çocuğu ile 15 yaşındaki bir genci enkaz altından kurtarmıştı.

İTALYA

İtalyan İtfaiyesi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hatay’da arama kurtarma faaliyetleri yürüten ekiplerce 9 saatlik zor çalışmanın ardından enkaz altından 23 yaşında bir gencin çıkarıldığı belirtildi. İtalyan yardım ekibinin, daha sonra bir genci daha enkazdan çıkardığı açıklandı.

HOLLANDA

Hollanda'dan Hatay'a gelen kurtarma ekibinin çalışmalarıyla da enkazdan kurtarılanların sayısı 10'a yükseldi.

HİNDİSTAN

Hindistan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplam 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde arama kurtarma çalışmaları için ilave insani yardım ve destek ekibi göndermeye hazır olduğunu açıkladı. "Dost Operasyonu" başlatan Hindistan, kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek makineler, yardım malzemeleri, ilaçlar, diğer gerekli araç ve gereçlerin bulunduğu 4 uçağı halihazırda gönderdi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Afet Müdahale Gücü (NDRF) Genel Müdürü Atul Karwal, arama kurtarma çalışmaları için ilave ekiplerin hazırda bekletildiğini dile getirdi. Karwal, depremin büyük bir alanda geniş çaplı zarara yol açtığını söyledi. Kriz zamanında Türkiye'ye her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını kaydeden Karwal, deprem çalışmaları için bir ekibin daha kısa sürede yola çıkacağını açıkladı.

RUSYA

Rusya'da yaşayan Türkler ve Ruslar, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenlere yardım için çalışmalara devam ediyor. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerle alakalı yardım çalışması başlattı. Bunun ardından, ülkede yaşayan Türkler ve Ruslar, Büyükelçiliğe gitti.

Depremzedelere yardım için seferber olan başkent sakinleri, Büyükelçiliğe çadır, ısıtıcı, battaniye, kışlık giysiler, uyku tulumu, termos, taşınabilir şarj aletleri gibi eşyalar getiriyor. Bazı vatandaşlar da Rusya'daki Büyükelçiliğin açtığı banka hesaplarına para aktarıyor.

BULGARİSTAN

Bulgaristan İtfaiye ve Sivil Savunma birimlerine bağlı 58 kişilik uzman kurtarma ekibinin Türkiye'ye geleceği, ekibin kurtarma çalışmaları için donatılmış 20 araçla gideceği açıklandı. Ayrıca, yatak, yastık, battaniye, nevresim, havlu ve diğer eşyalardan oluşan 1000 adet uyku seti yollamaya hazır olduğu bildirildi.

Bulgaristan, bu desteğe takviye olarak 1000 battaniye, 1000 nevresim takımı göndereceğini, Bulgaristan'da Türk Kızılay ile oluşturulan acil yardım deposundan da 300 mutfak takımı, 300 aile tipi çadır, 300 kalorifer, 1000 döşek ve 3 bin battaniyeden oluşan yardım takviyesinin hazırlanacağını kaydetti.

ÇİN

Çin'den arama, kurtarma ve sağlık destek görevlilerinden bir araya 82 kişilik ekibin yanı sıra ülkenin arama kurtarma teşkilatı Ramunion'a bağlı 8 kişilik ekip ve özel eğitimli bir köpek yola çıktı.

VENEZUELA

Venezuela, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatıyla depremler sebebiyle Türkiye ve Suriye'ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi.

İSRAİL

İsrail'in göndereceğini iki uçaktan biri, içindeki 167 kişilik asli ekip Adana'ya gelirken Lübnan 72, Libya 55 kişiden oluşan personel gönderdi.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, depremden etkilenen kentlere 200 kişilik ekip gönderildiğini duyurdu.

Etiketler Türkiye Yardım Deprem
Yorumlar