Anasayfa /  Foto Galeri

Türkiye'ye gelen Grip aşısı kimlere yapılacak? Charlson Risk Skoru nedir?

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle talebin arttığı grip aşısı Türkiye'ye geldi ancak aşının kimlere yapılacağı tartışma konusu. Vatandaşın aşıda öncelik almak için isim yazdırdığı eczaneler, ‘Charlson Risk Skoru’na göre grip aşısı yaptırılacağını belirterek vatandaşı aile hekimlerine yönlendirdi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Yusuf Eryazgan da taslak algoritmanın kabul edilmesi halinde bir kişinin grip aşısına ulaşabilmesi için 'Charlson Risk Skoru'na göre ...

Türkiye'ye gelen Grip aşısı kimlere yapılacak? Charlson Risk Skoru nedir? - Sayfa 1


Türkiye'de grip aşısı önceki yıllarda ekim ayında yapılıyordu. Yeni tip corona virüs salgını nedeniyle olağanüstü talebin arttığı grip aşısı Türkiye'ye geldi. Ancak başka bir sıkıntı var. Sağlık Bakanlığı henüz kimlerin grip aşısı olması gerektiğine ilişkin algoritmayı resmen yayımlamadı. Bu nedenle sahada aşının kimlere yapılacağı tartışma konusu. Aşıda yaşanan tartışmalara bu kez 'Charlson Risk Skoru' ve bunun baz alındığı bakanlığa ait olduğu iddia edilen taslak algoritma damgasını vurdu.

Türkiye'ye gelen Grip aşısı kimlere yapılacak? Charlson Risk Skoru nedir? - Sayfa 2

Sağlık Bakanlığı henüz grip aşısıyla ilgili algoritmayı resmi olarak açıklamazken, sosyal medyaya yansıyan, bakanlığın logosunun yer aldığı 'Charlson Risk Skoru' puanlamasına göre puanı tutan ve birincil risk grup adı altında saptanan hastaya grip aşısı yapılacağı iddia edildi.

Türkiye'ye gelen Grip aşısı kimlere yapılacak? Charlson Risk Skoru nedir? - Sayfa 3

PUANA GÖRE YAPILACAK

Milliyet'in haberindeki taslak algoritmaya göre kişiler "Yüksek, orta ve çok düşük riskli" olarak aile hekimleri tarafından puanlandırılacak. Risk skorunda yer alan hastalıklardan hiçbirine girmeyen kişilere "0" verilerek "risksiz"; 1-2 puanı olanlar ise "çok düşük riskli" kabul edilecek. Bu kişilere grip aşısı yapılmayacak. 3-4 puanda olanlar "orta riskli" kabul edilecek ancak bu kişiler aşı için ikinci fazı bekleyecek.

Türkiye'ye gelen Grip aşısı kimlere yapılacak? Charlson Risk Skoru nedir? - Sayfa 4

Skor tablosuna göre 5 ve üzerinde puanı olanlar ise "yüksek riskli" kabul edilecek. Bu kişiler aile hekiminin skoru belirlemesinin ardından reçeteyle eczaneden ilacını alacak ardından tekrar aile hekimine giderek aşısını yaptırabilecek.