Anasayfa /  Güncel

Türkiye'de hayat ne zaman normale dönecek? İşte koronavirüs'ten normale geçiş takvimi

Tüm dünya koronavirüs kabusu ile savaşırken Türkiye'de koronavirüs salgınından ne zaman normal hayata geçileceği merak konusu oldu. İşte 'ne zaman normale döneriz' Koronavirüs salgını ne zaman bitecek sorusunun yanıtını araştıranlar için tüm detaylar haberimizde....

Abone ol
Abone ol 22 Nisan 2020 07:40

Tüm dünya koronavirüs kabusu ile savaşırken Türkiye'de koronavirüs salgınından ne zaman normal hayata geçileceği merak konusu oldu. İşte 'ne zaman normale döneriz' Koronavirüs salgını ne zaman bitecek sorusunun yanıtını araştıranlar için tüm detaylar haberimizde....

Koronavirüs ile ilgili merak edilen en önemli konuların başında gelen "Koronavirüs ne zaman bitecek, hayat ne zaman normalde dönecek?" sorusu herkes tarafından merak ediliyor.

İşte Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ordan bütün dünyaya yayılıp adeta küresel çapta hayatı felç eden koronavirüs (covid-19)'un Türkiye'ye giriş takvimi ve ne zaman normal hayata geçeceğimiz konusunda geçiş takvimi;

3 ŞUBAT 2020

Çin ile uçuşlar durduruldu

23 ŞUBAT 2020 

İran sınırı kapatıldı.

29 ŞUBAT 2020

İtalya,Güney kore ve ırak ile uçuşlar durduruldu

10 MART 2020

İlk vaka

17 MART 2020

İlk ölüm

21 MART 2020

65 yaş üstü kişilere sokağa çıkma yasağı

27 MART 2020

Şehirlerarası ulaşım kısıtlaması ve Tüm ülkelere uçuş yasağı

3 NİSAN 2020

20 yaş altı gençlere sokağa çıkma yasağı ve Büyük şehirlere giriş çıkışların özel araçlara da yasaklanması

9 NİSAN 2020

10-11 Nisan sokağa çıkma yasağı getirilmesi

12 NİSAN 2020

Haftasonu sokağa çıkma yasağının devam edeceği

1-3 MAYIS 2020

3 günlük Sokağa çıkma yasağı (Tahmin) Sokağa çıkma yasaklarının mayıs ayı boyunca devam etmesi halinde virüsün yayılma oranının düşmesinde etkili olacaktır.

23-26 MAYIS 2020

Ramazan bayramı süresince sokağa çıkma yasağı

ve 27 MAYIS 2020 YENİ NORMELE DÖNÜŞ

Yeni normalde ise sosyal mesafenin korunması, kalabalık ve kapalı ortamlarda maske zorunluluğu haftasonu sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, Liglerin seyircisiz oynanması ve belirli ülkelere uçuşların başlaması gibi uygulamalar ile koronavirüs ülkemizi terk etmeye başlayacaktır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN HAYATIN NE ZAMAN NORMALE DÖNECEĞİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin dünya genelinde olduğu gibi koronavirüs salgını ile yoğun mücadele içerisinde olduğunu belirten Erdoğan, "Temelde bir sağlık sorunu olan bu salgın, ekonomik sonuçları itibarıyla da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük kriz haline dönüşmüştür. Özellikle gelişmiş ülkelerin böyle kapsamlı bir kriz karşısında yaşadıkları çaresizlik, gelecekle ilgili tüm öngörülerin yeniden yapılmasını zorunlu kılıyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Avrupa'nın tamamı ve İran gibi salgının ağır seyrettiği ülkelerin yanı başındaki Türkiye'nin bu sürecin dışında kalması, işin tabiatı gereği mümkün değildi. Ancak bizim diğer ülkelerden farkımız, hem güçlü bir sağlık altyapısına sahip bulunmamız hem de gereken tedbirleri vakitlice almış olmamızdır." diye konuştu.

"Geldiğimiz noktada salgını yatay seyre geçirmeye başladığımızı görüyoruz." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ramazan ayı boyunca da tedbirlere en üst düzeyde riayeti sağlayarak, inşallah, bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz. Salgınla mücadele etmek kadar, salgın sonrası dünyada, bölgemizde ve ülkemizde ortaya çıkacak yeni durumlara hazırlıklı olmak da önemlidir. Dünkü kabine toplantımızda, tüm bakan arkadaşlarımıza, bu konuda gereken ikazları yaptık, talimatları verdik. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa, küresel düzeydeki bir yeniden yapılanma sürecinin merkezinde yer alma fırsatı elde etmiştir. Bu imkanı değerlendirebilmenin yolu, şimdiden fikri ve fiziki hazırlıklarımızı yapmaktan geçiyor. AK Parti olarak bizim de hem kendi siyasi gündemimiz hem milletimizin beklentileri doğrultusunda sıkı bir hazırlık yapmamız gerekiyor. Her bir başkanlığımız, kendi sorumluluk alanında, salgın sonrası dünya ve Türkiye analizi yaparak, artılarımızı ve eksiklerimizi tespit etmelidir. Ülkemizin son 18 yılındaki her büyük adım gibi, yeni dönemin inşasının lokomotifliğini de inşallah yine AK Parti yürütecektir."

İletişim Başkanı Altun tarih verdi! Türkiye ne zaman normale dönecek?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,"Hükümetimiz, Kovid-19'un yayılmasını engellemek adına, 23 Nisan'dan itibaren 31 büyük şehirde 4 gün sürecek bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına karar verdi. Ramazan ayında da bu sıkı tedbirleri artırarak bayram sonrasında hayatın hepimiz için normale dönmesini ümit ediyoruz." dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Normal hayata ne zaman döneriz?” sorusunu tarih vererek anlattı. CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge’ye konuk olan Ateş Kara, “Önümüzdeki 7-10 gün içinde vaka sayılarının 3 bin 500-4 bin arasında seyredeceğini tahmin ediyorum. Sonra aşağı doğru inebilir. Mayıs sonuna doğru rakamlarda büyük düşüş olursa hayat kademeli olarak normale dönecek” dedi. İşte Prof. Dr. Ateş Kara’nın ‘okullar, restoranlar, maçlar, tatil’ gibi normale dönüşü merakla beklenen alanlardaki açıklamaları:

MAÇLARA NE ZAMAN GİDECEĞİZ?

Maçlarda insanlar çok iç içe. O nedenle seyirciler o kadar kalabalık geldiğinde ne olur? Sporcular birbirleriyle yakın olduklarında ne olur? Bunlara yanıt verebilmek için salgının seyrine ve o sırada elimizde olacak verilere bakmak lazım. Belki bir ay sonra bu sorulara cevap vermek daha kolay olacaktır.

RESTORANLAR AÇILACAK MI?

Eğer önümüzdeki dönemde de kurallara uyarsak, gevşeme olmazsa küçük küçük başlarız, belli noktalarda açılmaya. Lokantalarımız açılabilir. Ama açık alanda.. Mesafeyi arttırırız. Öyle başlarız.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okullardaki ortam, çocukların nasıl gidip geleceklerini, bir araya geldiklerindeki duruma bakarak değerlendirmek lazım. Bugünkü noktada baktığımızda okulların bir ay sonra açılmaları zor görünüyor. Ama baktık çok iyi gidiyoruz, okulların haziran ortası veya temmuzda telafi eğitim olabilir mi? Ağustosta okulların yeni dönemi açılabilir mi bakmak lazım. Okullar için kesin bir bilgi vermek şimdilik zor.

BAYRAM ZİYARETLERİ OLACAK MI?

Bunu söyleyebilmek için ülkemizin rakamlarına bakmak lazım. Elimizde iyi işaretler var ama önümüzdeki bir-iki haftayı da görelim. Bu iki haftayı da çok sıkı tutalım. Bayramda ben annemin yanında olmayı çok isterim. Ama bunu söyleyebilmek için ülkemizin biraz daha rakamlarını görmemiz lazım. Son bir haftadan sonra son bir iki haftayı da görelim. Önümüzdeki dönemi görelim, buna cevap vermek daha kolay olacaktır. Önlemler sıkı görülebilir ama ikinci dalga yaşamamamız için bu kurallara uymamız gerekiyor.

BERBERLER NASIL ÇALIŞACAK? 

Berberimiz açılır ama saatte bir müşteri alabilirler. Yavaş ve kontrollü. Basamak basamak açılabilir.

TATİL PLANI YAPALIM MI?

Deniz suyu virüs bulaştırmaz. Hastalık havuz suyuyla da bulaşmaz. Tatil yapılabilir ama aradaki mesafeye dikkat etmeli. Otellerin lokanta kısımlarında masaların, sandalyelerin arası açık olacak. Belki çapraz oturulacak. Daha sonra risk azalırsa, “Bir masada dört kişi oturabilir” diyebileceğiz. Ama bunu demek için elimizdeki verilere bakacağız. Tatil planı yapın ama kontrollü bir tatile gideceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Memlekete, köye gidildiği zaman da aynı kurallara dikkat etmeli.

trhaberler ekibi olarak tüm Dünya'da ve Türkiye'de yaşanan gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Koronavirüs ne zaman bitecek?

Türkiye'de koronavirüs ne zaman bitecek?

Türkiye'de il il koronavirüs haritası

Koronavirüs haberleri ve son dakika gelişmelerini öğrenmek için tıklayınız.

 

Yorumlar