Anasayfa /  Sağlık

Türkiye ile FAO arasında 'Gıdanı Koru' kampanyasını

Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda kaybı ve israfına karşı ‘Gıdanı Koru’ ulusal kampanyasını başlattı.

Abone ol
Abone ol 20 Mayıs 2020 16:04

Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmek için ‘Gıdanı Koru’ ulusal kampanyasını başlattı.

Gıda kaybı ve israfını önlemek, kurumsal ve yasal çerçeveleri yeniden gözden geçirmek, gıda üretim, koruma ve dağıtım metodlarını geliştirmek ve kaynak-yoğun tüketim modellerini değiştirmek anlamına geliyor.

 

FAO ile Türkiye’den Gıdanı Koru Kampanyası

Türkiye’deki “Gıdanı Koru” kampanyası gıda kaybı ve israfının azaltılmasındaki yararları ile ilgili tüketicinin bilgisinin arttırılması ve israfı önleyici davranışların benimsenerek, insanların gıdayı tüketme alışkanlıklarında uzun soluklu değişim planlanıyor. Bu sebeple, “Gıdanı Koru”, kampanyası altında organize edilen faaliyetlerin desteklenmesi için kamu ve özel sektördeki paydaşlar da davet edildi. İçinde ülkenin en büyük üretici ve perakendecilerin de olduğu geniş çaplı paydaşların katılımı ile davranışsal değişikliğin yaşanmasına yardımcı olacak çevrenin oluşturulması için önemli.

Kampanya aynı zamanda yine Türkiye Hükümeti’nin finanse ettiği FAO ve Türkiye Ortaklık Programı ile yürütülen “Orta Asya Ülkelerinde Gıda Kayıpları ve İsrafının Azaltılması” insiyatifinin bir parçası. Bölgesel insiyatif Türkiye’ye ek Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan için de gıda kaybı ve israfını azaltmaya yönelik ulusal stratejilerin ve eylem planlarının geliştirilmesine destek verecek.

Kampanyaya online lansman!

Canlı yayınlanan lansmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, “Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030’da gıda kaybı ve israfı geniş yer alıyor. Önümüzde önemli zorluklar olmasına rağmen, birçok ülke gıda kaybı ve israfını azaltmak için harekete geçmeye başladı. Bu kapsamda Türkiye’nin güçlü liderliğini ve özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla ilgili çabalarını takdir ediyoruz. Gıdanı Koru Kampanyası çerçevesindeki iş birliğimize devam etmekten memnunuz.” dedi.

FAO ile beraber ülkemizdeki gıda kayıp ve israfı ile mücadelede dünyaya örnek olacak bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, şunları söyledi:

Gıda kayıp ve israfı için Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı

“Gıda kaybı ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırladık. Kampanyamıza temel teşkil eden bu belge ile gıda zincirindeki tüm paydaşlarımıza ulaşarak bu küresel sorunun çözümünde öncü olmayı hedefliyoruz.

Gıda kaybı ve israfının azaltılmasında ilerleme kaydetmek için çalışırken, çabalarımızın ancak koordineli ve bilgiye dayalı olduğunda etkili olacağını unutmamalıyız. Bu sebeple sürdürülebilir üretim ve tüketim kültürünün yerleşmesi ve gıda kaybı ve israfı sorunu hakkında farkındalığın arttırılması için tüm aktörlerin birlikte çalışması çok önemli.

Gıda kayıp ve israfının önüne geçebilmek için iyi bir gıda okuryazarı olmalı, bu alışkanlığı çocuklarımıza da kazandırmalıyız. Bilinçli bireyler, bilinçli toplum prensibiyle öncelikle evlerimizde bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gıda israfına son vermeliyiz.”

Dr. Bekir Pakdemirli @bekirpakdemirli

Gıda kaybı ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırladık.

Kampanyamıza temel teşkil eden bu belge ile gıda zincirindeki tüm paydaşlarımıza ulaşarak bu küresel sorunun çözümünde öncü olmayı hedefliyoruz.

 

Lansmanın moderatörlüğünü Dilara Koçak yaptı

Beslenme uzmanı ve kampanyanın aktif destekçisi Dilara Koçak’ın moderatörlüğünü yaptığı lansmanda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise üyelerinin Gıdanı Koru kampanyasını güçlü bir şekilde desteklediklerini ifade ederken, gıda kaybı ve israfına karşı verilen ulusal mücadeleye katkıda bulunmayı isteklerini sözlerine ekledi.

FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP)

Programın genel amacı Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan’a gıda güvenliği ve kırsal yoksulluğun azaltılması konularında destek sağlamak. 2007’de kurulan ve Türkiye Hükümeti tarafından finanse edilen programa bugüne kadar toplamda 20 milyon ABD Doları katkıda bulunuldu. Programın koordinasyonu Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülüyor.

Kaynak: gidahatti.com

Yorumlar