Anasayfa /  Ekonomi

Yeni yılda maaş zamları : Kim ne kadar alacak? İşte zam oranları

TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri çerçevesinde yeni yılda maaş zamlarının da rengi ortaya çıkmaya başladı. 2018 için ekonomik plan yapmaya başlayanlar için zam oranları önem kazandı. Peki Ocak ayında işsizlerin, memurların, emeklilerin, işçilerin maaşları ne kadar olacak? İşte yeni yılda maaş zamları ...

Abone ol
Abone ol 17 Aralık 2017 19:46

TBMM Plan Bütçe Komisyonu çalışmaları çerçevesinde yeni yılda maaş zamlarının da rengi ortaya çıkmaya başladı. 2018 için ekonomik plan yapmaya başlayanlar için zam oranları önem kazandı. Peki Ocak ayında işsizlerin, memurların, emeklilerin, işçilerin maaşları ne kadar olacak? İşte yeni yılda maaş zamları ...

TBMM Paln Bütçe Komisyonu çalışmaları süredursun asgari ücretliler 2018 yılı zam oranları araştırmaya başladılar. Peki asgari ücrete zam gelecek mi? 

Asgari ücret ne kadar? Asgari ücret artacak mı? İşte TBMM gündemi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, asgari ücretle ilgili olarak, "Net asgari ücrette reel olarak yüzde 111 artış yapmış bir iktidarız. Bu anlamda, asgari ücreti, az önce de söyledim, hiçbir zaman siyasi popülizm malzemesi yapmadık" dedi.  

ASGARİ MAAŞ 2018’DE NE KADAR OLACAK?

Asgari maaşa gelecek zam her şeyin fiyatını etkiliyor. Geçim derdine düşen vatandaşlar asgari maaşa gelecek zammı merakla araştırıyor. Ocak ayı ile birlikte asgari ücret de değişecek. Bu yıl uygulanan 1.404,6 TL’lik asgari ücretin en az yüzde 10 artması bekleniyor. Bu durumda net asgari ücret 1.550 TL’ye yaklaşmış olacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

İşsizlik maaşı son 4 aylık ortalama brüt kazancın yüzde 40’ı oluyor. Ancak bağlanacak maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Bu yıl işsizlere ayda en az 705 lira 60 kuruş, en çok da bin 411 lira 20 kuruş ödeniyor. Asgari ücretteki artışla bu tutarlar yükselecek. İşsizlik maaşının 1.500 lirayı geçmesi bekleniyor.

MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık enflasyon yüzde 0.27 düşüş gösterirken enflasyon geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.90 arttı. Açıklanan enflasyon rakamlarının ardından memurlara yapılan zam oranı da belli oldu. Buna göre memurların ücretleri yüzde 4+2.89 artacak.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca memur, kamu çalışanı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2018'de alacağı zam belli oldu. 1500 TL maaş alan SSK emeklisinin maaşı Ocak 2018'de 50 lira 40 kuruş, Temmuz ayında ise 62 lira 30 kuruş artacak.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ NE KADAR ALACAK?

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin beklediği Ocak 2018 zammı Resmi Gazete de açıklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan 2018 yılı programının sosyal güvenlik kuruluşları ile ilgili başlığı altında, 2018 yılı hedeflerinin yanında SSK ve Bağ Kur emekli aylıklarının önceki 6 aylık dönemindeki enflasyona göre ne kadar artırılacağı belli oldu. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 4.97 oldu. Yasa gereği SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı geçmiş 6 aylık TÜFE enflasyonuna göre belirleniyor. Aralık ayında enflasyonun düşeceği öngörülse de aylık bazda artış beklentisi devam ediyor. Enflasyonda değişiklik olmadığını düşünülse bile emekli maaşlarında yüzde 4,97 oranında zam olacak.




Yorumlar