Anasayfa /  Ekonomi

Varlık Barışı ile gelene vergi incelemesi yok

Varlık Barışı ile yurtdışından Türkiye’ye parasını getirenlere herhangi bir vergi incelemesi uygulanmayacak. Ayrıca yurt dışında bulunan taşınmazlar gibi kapsama girmeyen varlıklar da bu düzenlemeyle ülkeye getirilebilecek.

Abone ol
Abone ol 05 Temmuz 2018 04:25

Yurt dışında bulunan varlıklarını 30 Kasım’a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Maliye Bakanlığının ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, söz konusu varlıklar, bu amaçla hazırlanan formla bankalara veya aracı kurumlara bildirilebilecek. 

30 KASIM’A KADAR

Söz konusu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak. Gerçek ve tüzel kişiler, yurt dışında bulunan varlıklar için 30 Kasım’a kadar birden fazla bildirimde bulunabilecek. Bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve bildirime konu edilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya buradaki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekecek.

TAŞINMAZLAR DA VAR

Yurt dışında bulunan varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan kredilerin kapatılmasında kullanılabilecek. Bu hükümden yararlananlar, kredilerini kapattıklarına dair yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan alacakları tevsik edici belgelerin bir örneğini bildirimlerine ekleyecek. Yurt dışında bulunan taşınmazlar gibi kapsama girmeyen varlıklar, düzenleme kapsamındaki varlıklara dönüştürülerek ülkeye getirilebilecek. Yurt dışında bulunan varlıkların bildirimi üzerine banka veya aracı kurumlar kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin hesaplanan vergiyi, 31 Aralık’a kadar vergi dairesine beyan edecek. Beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden, vergi dairelerince yüzde 2 tarh edilen vergi, bu tarihe kadar vergi sorumlusu sıfatıyla ödenecek.

Türkiye’de bulunanvarlıkları da kapsıyor

Düzenleme, yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıkların kayda alınmasını da kapsıyor. Buna göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan, ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar da 30 Kasım’a kadar beyan edilebilecek. Bu varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi 31 Aralık’a kadar ödenecek. 




Yorumlar