Anasayfa /  Ekonomi

Poşet kullanımı bir ayda yüzde 65 azaldı!

Ücretli poşet uygulamasına ilişkin son verileri paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenlemenin çok başarılı bir şekilde sürdüğüne dikkat çekerek plastik poşet kullanımında yüzde 65 azalma meydana geldiğini açıkladı. Bakan Kurum hedeflerinin ise kişi başı tüketimi 40'a düşürmek olduğunu belirtti.

Abone ol
Abone ol 04 Şubat 2019 15:19

Ücretli poşet uygulamasına ilişkin son verileri paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenlemenin çok başarılı bir şekilde sürdüğüne dikkat çekerek plastik poşet kullanımında yüzde 65 azalma meydana geldiğini açıkladı. Bakan Kurum hedeflerinin ise kişi başı tüketimi 40'a düşürmek olduğunu belirtti.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Kayseri'ye giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum valilik ziyaretinin ardından gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulundu.

POŞET KULLANIMI YÜZDE 65 AZALDI

Bakan Kurum, 1 Ocak 2019 itibarıyla ücretli poşet uygulamasına başladıklarını anımsatarak yıllık kişi başı 440 adet poşet tüketildiğini belirtti.

"Poşetin ne toprakla ne suyla yarenliği yok." diyen Kurum, "İlk aylık ortalamalara baktığımızda yüzde 60-65 azalma gördük. Hedefimiz kişi başı tüketimi 40'a düşürmek. Poşet uygulamamız çok başarılı bir şekilde sürüyor. 2021 yılında da depozito uygulamasına başlayacağız. Cam, metal ve şişelerden oluşan materyalleri sıfır atık projesi kapsamında değerlendireceğiz." dedi.

KAPADOKYA'DAKİ METRUK BİNALAR YIKILACAK

Bakan Kurum, Kapadokya'daki metruk yapıların yıkımına ilişkin soruya da "Buralara ülkemizi temsil edecek, tarihimizi yansıtacak projeler yapacağız. Çok yakın zamanda o yol üzerinde gördüğümüz metruk binaların yıkılarak yerine yenileri, bizim kültürümüzü yansıtacak şekilde yapılacak." yanıtını verdi.

Seçim manifestosunda 8 maddenin Bakanlıklarını ilgilendirdiğini ifade eden Kurum, çevreyi ve doğayı korumak adına projeler geliştirmek zorunda olduklarını dile getirdi.

Bu anlamda sosyal donatıların ve yeşil alanların önemli olduğunu vurgulayan Kurum, "Gelişmiş ülkelerin yeşil alanlarıyla kıyasladığımızda kişi başına düşen yeşil alan ortalamamız metrekare olarak onlara oranla biraz az. Bu ülkelerde kişi başına 15 metrekare yeşil alan düşüyor. Biz de yakın zamanda bu hedefimizi yukarıya çıkaracağız." şeklinde konuştu.

12 ÜLKEYE TEMSİLCİLİK

Bir gazetecinin 12 ülkeye Bakanlık tarafından tapu temsilcilikleri açılacağı yönündeki haberleri sorması üzerine Kurum, Türkiye'nin müteahhitlik anlamında dünyada Çin'den sonra ikinci olduğuna, şu an 440 bin müteahhit bulunduğuna dikkati çekerek, "Hem müteahhitlik sektörümüz hem de Türkiye'deki inşaat malzeme sektörü çok ileri aşamada. Biz bu sektörü yurt dışına taşımak zorundayız. Yurt dışındaki ülkelerle iş yapmak zorundayız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın buradan gayrimenkul almalarını kolaylaştırmak zorundayız. Bu manada Tapu Genel Müdürlüğümüzce başta 12 ülkede olmak üzere temsilcilikler açacağız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve yabancı ülke vatandaşları eğer ülkemizden gayrimenkul almak istiyorlarsa bu temsilciliklere giderek oradan işlemlerini yapacaklar." ifadelerini kullandı.


Yorumlar