Anasayfa /  Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu sene bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde." dedi.

Abone ol
Abone ol 11 Haziran 2017 05:43

Başbakan Binali Yıldırım'ın iş dünyası temsilcileriyle Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldiği iftar programında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu hafta Paris'te OECD Bakanlar Konseyi toplantısına katıldığını, küresel ekonominin toparlandığını, bunun iyi bir haber olduğunu ifade etti.

Küresel kriz döneminde, büyümenin yüzde 3'e kadar düştüğünü belirten Şimşek, "Tahminler farklılaşabiliyor yüzde 2,7'ye kadar düştüğü öngörülmüştü, şimdi büyüme tekrar yüzde 3,5'e doğru çıkıyor. Bu iyi haber, bizim için en güzel haber Avro Bölgesi, en büyük ticaret ortağımız, orada büyüme çok daha güçlü ve muhtemelen kısa vadede daha da güçlenecek." diye konuştu.

Küresel ticarette de toparlanma olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

"Eskiden küresel ticaret, küresel büyümenin iki katı hızla büyürdü. Son dönemde yarısına kadar inmişti, yüzde 2 civarına kadar, şimdi tekrar yüzde 4'e doğru bir çıkış var, küresel büyüme kadar küresel ticaret hacminde bir büyüme var, bu da iyi haber. Kısa vadede küresel likiditede artış var. Küresel merkez bankaları, özellikle Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, bu yılın ilk yarısında bir buçuk trilyon dolarlık varlık aldılar, dünyaya bir anlamda bir buçuk trilyon dolarlık likidite sağladılar, bu da kısa vadede iyi.

Türkiye'de geçtiğimiz bir kaç yıl içinde zor bir dönem geçirdik. Gerçekten bölgesel, iç ve dış şoklara Türkiye ekonomisi büyük bir direnç gösterdi, temeller sağlam. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın liderliğinde zamanında yapılan reformlarla, zor dönemi en az zararla, ufak sıyrıklarla atlatma imkanı bulduk. Bizim için önemli parametre büyümedir, 2002-2016 döneminde Türkiye yüzde 5,7 değer olarak büyüdü yıllık, küresel kriz sonrası yüzde 6,7 bunlar çok güçlü rakamlar. Gerçekten Çin, Hindistan hariç baktığınız zaman Türkiye'nin bütün bu sıkıntılara rağmen, bölgesel şoklara ne kadar direnç gösterdiğini, ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz."

Tekrar yapılacak reformlarla Türkiye'nin büyümede hızlı bir şekilde yüzde 5 ve üzeri bir patikaya oturacağını dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

"Bu sene bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde. Örneğin imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı neredeyse küresel kriz sonrası dönemdeki zirveyi buldu mayıs ayında. Satın alma yöneticileri endeksine baktığımız zaman en güçlü noktada. Güven endeksi, hepsi büyümenin ivme kazanacağını gösteriyor, bu tesadüf değil tabii. Gerçekten hükümetimiz 15 Temmuz sonrası dönemde tam bir seferberlik anlayışıyla yatırımda, istihdamda, ihracatta hemen hemen bütün alanlarda geçekten çok ciddi tedbirler alındı, şimdi bu tedbirler yansıyor. Bu tedbirlerin etkisi yılın ikinci yarısından sonra daha da güçlü bir şekilde ortaya çıkacak."


Yorumlar