TÜRK  RÖNESANSI

Koca imparatorluk çöküş sürecinde!. Sonun başlangıcı olan 1. Dünya Savaşına değin girilen her savaştan yenilgiyle çıkan bir ordu. 20.asırda Ruslarla karşı karşıya gelip yitirilen üç savaşa ilaveten; Navarin Deniz Muharebesi, Trablusgarp ve acıyla dolu Balkan Savaşları.. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Destanı yazılmasına rağmen, bitimiyle birlikte yaşanan dram. İmparatorluk başkenti işgal altında..

‘’ 1919 yılı Mayısının Ondokuzuncu Günü Samsun’a Çıktım ‘’ la başlayan Nutuk’tan okuyalım :

‘ Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, 1. Dünya Savaşı’nda yenilmiş, ordu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması  imzalanmış. Millet yorgun ve fakir bir durumda. Damat Ferit’in başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz ve korkak.

Ordunun elinden cephanesi alınmış ve alınmakta. İtilaf Devletleri, Ateşkes Anlaşmasının hükümlerine uymayı gerekli bulmuyorlar. Birer bahane ile İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da, Adana ili Fransızlar, Urfa, Maraş, Antep İngilizler tarafından işgal edilmiş, Antalya ve Konya’da İtalyan askeri birlikleri, Merzifon ve Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. 15 Mayıs 1919’da, İtilaf Devletleri’nin uygun bulmasıyla Yunan ordusu da İzmir’e çıkartılıyor.

Bundan başka, memleketin her tarafında Hristiyan azınlıklar gizli veya açıktan açığa kendi özel emel ve maksatlarını gerçekleştirmeye, devleti bir an önce çökertmeye çalışıyorlar.  ‘

Genel durumun bu denli korkunç olduğu dönemde içte içe cılız bölgesel kurtuluş örgütleri yeşermekte!. Ancak; aydın diye nitelendirebileceğiz  kesimler ya Amerikan ya İngiliz Mandası peşindeler!. Mustafa Kemal’in aklı ve yüreğinde ise tek seçenek var: Tam Bağımsızlık..

Bandırma Vapuru’nun rotası bir Türk Rönesansının, bir peri masalının ta kendisidir!.

O rota, bağrında, Emperyalizme atılacak ilk okkalı tokatı barındırır.

Kurtuluş Savaşı tüm hızıyla sürerken 1921’de Ankara’da Maarif Kongresi’ni toplayacak kadar ileri görüşlü Mustafa Kemal Atatürk’ün liderdiğindeki  Türk Rönesansıdır bu..

Nutuk’la başladık Nutuk’la bitirelim..

‘ Ey Türk Geleceğinin Evladı!. İşte, bu durum ve kurallar içinde dahi vazifen, Türk Bağımsızlık ve Cumhuriyeti’ni kurtarmaktır!. Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur. ‘

Doğum günün kutlu olsun Türkiyem!. Doğum günün kutlu olsun Gazi Paşa’m!.. 

 

     

Yorumlar