Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Türk-İş Asgari Ücret Açıklaması: 170 Lira Fark Var

8 milyona yakın insanın merakla beklediği yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağının belirleneceği Asgari Ücret Tespit komisyonu dün üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. 

Abone ol
Abone ol 21 Aralık 2018 19:06

Toplantı da asgari geçim rakamını sunan TÜİK yeni yılda 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak ölçümledi. Türk-İş Genel sekreteri Nazmi Irgat 2 bin 213 lira 40 kuruşluk asgari geçim rakamını değerlendirdi. 

IrgatTürk-İş uzmanlarımızın açıkladığı bir kişinin yaşam maliyeti olarak 2 bin 385 liraydı. Bizim tespitimiz ile TÜİK'in tespiti arasında 170 lira fark var.

Türk-İş’in ev sahipliğini yaptığını Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün 3. Toplantısını gerçekleştirdi

Toplantının başkanlığını Çalışma ve Genel Müdürü Nurcan Önder yürüttü. Aralarında asgari ücretli geçimi sağlayan işçi Gülden Görmez’in de bulunduğu toplantıda İşçileri Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işveren heyetini ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlığında toplantı gerçekleştirildi. 

1,5 saat süren toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantının sonunda Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder önemli açıklamalarda bulundu. Öder ” TÜİK temsilcimiz, 2018 yılı rakamlarını ve 2019 yılı tahminlerini iletti bize. 

Bunun yanında da her sene yapıldığı gibi Hacettepe Üniversitesinden alınan beslenme kalıp ve bilgileriyle beraber beslenme ve beslenme dışı ortalama harcama tahminlerini de bize iletti. 

TÜİK, bunu her sene yapıyor. Her sene hafif işler, orta işler ve ağır işler için ayrı hesaplamalarda bulunuyor. Bu rakamlar hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem Ticaret Bakanlığı tarafından hem de TÜİK tarafından verilen rakamlar, asgari ücret belirlenirken dikkat edilen rakamlar.

Asgari Ücret Tespit komisyonunun üçüncüsünün gerçekleştirildiği toplantının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ” Bugün TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak açıkladı. 

Türk-İş uzmanlarımızın açıkladığı bir kişinin yaşam maliyeti olarak 2 bin 385 liraydı. Bizim tespitimiz ile TÜİK'in tespiti arasında 170 lira fark var.” diyerek açıklanan rakamın beklentilerinin altında kaldığını belirtti.

TÜİK raporu

TÜİK raporunda sadece gıdaya dayalı olarak bir hesaplama yapıldığını bunun doğru olmadığını belirten TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç” Anayasamızda çok açık, 'asgari ücret tespit edilirken, geçim şartlarıyla ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum da dikkate alınır' diye çok net bir tanım var. 

Sadece TÜİK raporu değil Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının sunduğu raporları da dikkate alarak görüşlerimizi komisyonla paylaştık. Asgari ücrette pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici olan bir işçinin asgari geçim tutarını  TÜİK, "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak asgari ücret tespit komisyonu ile paylaştı. Asgari ücret ile geçimin sağlayan Gülden Görmez ise rakamların kabul edilebilir olmadığını belirtti.


Yorumlar