Anasayfa /  Güncel

Tüm seçim anketi sonuçları Adil Gür, Gezici, Metropoll, Anar

24 Haziran seçimlerine ilişkin son anket sonuçlarını ve firmaların verdiği oy oranlarını derledik. Adil Gür seçimlerin birinci turda biteceğini söylerken diğer anket şirketleri 8 Haziran'daki ikinci tura kalacağını bildiriyorlar. İşte yapılan tüm anketlerin sonuçları;

Abone ol
Abone ol 01 Haziran 2018 18:35

24 Haziran seçimlerine 3 hafta kala anket sonuçları arkaya arkaya geliyor. Peki 24 Haziran seçimlerini kim kazanır, birinci turda galip çıkmazsa ikinci tura kimler kalır? Sizler için bugüne kadar açıklanan tüm anket sonuçlarını derledik. İşte seçime 3 hafta kala anketlerin işaret ettiği sonuçlar;

Adil Gür anket sonuçları : Referandumda şaşan ancak 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru bilen tek isim Adil Gür olmuştu. Haliyle Gür'ün anket sonuçları merak ediliyordu. Adil Gür anket verilerini şu sözlerle açıkladı: 



-"Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. turda bitecek. Yüzde 50-55 arasında bir oyla almasını bekliyorum. Size iddialı bir şey söylüyorum. Diyarbakır’da, Mardin’de, Siirt’te, Van’da, Şırnak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çıkacak oy 1 Kasım’da hatta 16 Nisan’da çıkan oyun üzerinde olacak.

SONAR ANKET SONUÇLARI : SONAR Araştırma Şirketi tarafından 26 ilde yapılan cumhurbaşkanlığı son seçim anketine göre Tayyip Erdoğan, yüzde 42’lik oy oranı ile ilk turun birincisi. İlk turda Erdoğan yüzde 42 oy alırken, CHP'nin adayı Muharrem İnce yüzde 21.91 oy ile 2. sırayı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yüzde 21 oy ile 3. sırayı paylaştı. HDP'nin adayı eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş yüzde 11.01, SP lideri Temel Karamollaoğlu'na yüzde 2.10, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e de yüzde 1.98 oy çıktı.

Buna göre ilk turu 24 Haziran'da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuç alınması, 2. turun yapılacağı 8 Temmuz'a kalacak. Araştırmanın hata payının 0.99–1.81 aralığında olduğu vurgulandı.

METROPOLL ANKET SONUÇLARI : MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, kararsızlar dağıtılınca AK Parti'nin oy oranı yüzde 48, CHP'nin oy oranı yüzde 21, MHP'nin yüzde 6, HDP'nin yüzde 10, İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 12'ye çıktı... En dikkat çekici sonuç ise yüzde 1.5 gibi bir kesimin 'seçimi boykot etme' kararında olması oldu...

REMRES anket sonuçları : Remres'in 17-23 Mayıs tarihleri arasında yaptığı son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre; ilk turda AK Parti, MHP ve BBP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP, İYİ Parti ve Saadet’in oluşturduğu Millet İttifakı sandıktan başa baş çıkıyor ve seçimler ikinci tura yani 8 Temmuz’a kalıyor. İkinci turda da sonuç değişmiyor. Araştırmanın sonuçlarına göre ‘Kimin başkan olacağını’ yüzde 9’luk ‘kararsız’ kitle belirleyecek. İşte 24 Haziran seçimleri için son anketten rakamlar:

Remres İkinci tura Erdoğan ve Muharrem İnce kalırsa sonuç ne olur sorusunun yanıtını da araştırmış. Verilere göre Erdoğan yüzde 42.2 oy alırken İnce yüzde 41.9'da kalıyor.

İkinci tura Erdoğan Meral Akşener ile kaldığı taktirde ise yüzde 42.1 Erdoğan, yüzde 40.1 Meral Akşener oy alıyor.

GEZİCİ seçim anketi sonuçları : Murat Gezici'nin açıkladığı cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçları hayli konuşuldu. Referandumda sonuçları tam isabetle bilen Gezici anketine göre 24 Haziran seçim sonuçları şu şekilde olacak: 

- Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 46

- Meral Akşener: Yüzde 25-27

- Muharrem İnce: Yüzde 18-19

- Selahattin Demirtaş: Yüzde 10.5-11.5

- Temel Karamollaoğlu: Yüzde 2...

PARTİLERİN OY ORANLARI...  Gezici Araştırma'nın anketine göre, AK Parti açık ara önde. İşte Murat Gezici'nin açıkladığı rakamlar:

- AK Parti: Yüzde 41

- İYİ Parti: Yüzde 19.4

- CHP: Yüzde 18.5

- MHP: Yüzde 8

- HDP yüzde 10.5

Gezici'nin anketine göre Kürtler "İkinci turda Erdoğan'ın karşısında kim kalırsa ona oy vereceğiz" diyor. Gezici, "Kürtler'in yüzde 35'i ikinci turda Muharrem İnce'ye oy veririm diyor. Meral Akşener ikinci tura kalırsa HDP seçmeninin yüzde 65'i kesinlikle oy veririm diyor" iddiasında bulundu.

MEDİAR ANKET SONUÇLARI : Mediar Araştırma’nın son anketine göre 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 43.50. Ankete göre ilk turda yüzde 50+1’i bulamayan Erdoğan’ın ikinci turdaki rakibiyse yüzde 22.20 Muharrem İnce olacak. Milletvekili seçimlerinde ise Meclis'te çoğunluğun muhalefetin eline geçeceği görülüyor. Mediar son anketini 22-23 Mayıs tarihlerinde, 26 ilde 4 bin 268 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptı. İşte yüzde 1.5 hata payıyla sonucu açıklanan anketin sonuçları:



Partilerin oy oranı ne : Ankette katılımcılara hangi partiye oy verecekleri de soruldu. Buna göre AK Parti, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı'nı tercih edenlerin oranı yüzde 45.63. Sonuçlara göre AK Parti yüzde 39.61, MHP 5.31, BBP de yüzde 0.71 oy alıyor.

CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi-Demokrat Parti’nin 'Millet İttifakı'nın aldığı oy ise yüzde 42.5... HDP de yüzde 11.39 oy alarak barajı geçiyor ve Meclis’te koltuk elde edebiliyor.

Optimar seçim anketi oy oranları : Optimar Araştırma tarafından 27 Nisan-2 Mayıs 2018 tarihleri arasında, 26 ilde 2 bin 107 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmada katılımcılara "Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'a oy verir misiniz?" sorusu yöneltildi. Kararsızlar dağıtılmadan soruya yanıt veren katılımcıların yüzde 51'i Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini belirtti. 

CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE: 52,4 : Katılımcılara aynı araştırmada, "AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na oy verir misiniz?" sorusu soruldu. Kararsızlar dağıtılmadan, Cumhur İttifakı'na oy vereceğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 52,4 olarak ortaya çıktı. 

MAK seçim anketi : MAK Danışmanlık 13-20 Mayıs tarihleri arasında yaptığı son anketi açıkladı... Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise cumhurbaşkanı adaylarının oy oranları şöyle çıkıyor:

- Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 51,4

- Muharrem İnce: Yüzde 23,9

- Meral Akşener: Yüzde 12,3

- Selahattin Demirtaş: Yüzde 9,6

- Temel Karamollaoğlu: Yüzde 2,2

- Doğu Perinçek: Yüzde 0,6

Aynı araştırma sonuçlarına göre, AK Parti yüzde 41.5, CHP yüzde 21.5, MHP ve HDP ise yüzde 8.5 oy alıyor... En büyük sürpriz ise İYİ Parti'yle alakalı... İYİ Parti yüzde 8 gözüküyor... Kararsız seçmenlerin oranı ise yüzde 7.5...

ANAR 24 haziran anket sonuçları : 24 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi siyasi partilerin son durumlarının masaya yatırıldığı programda; İbrahim Uslu elindeki anket sonuçlarını paylaştı. AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 55seviyesinde olduğunu belirten İbrahim Uslu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerde de Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğunu açıkladı. Uslu, "Seçimler ilk turda bitecek gibi görünüyor" iddiasında.

İstanbul Ekonomi Araştırma anketi : İstanbul Ekonomi Araştırma'nın yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk turdaki oyu yüzde 44.02 olarak çıktı. Firma, diğer cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarını duyurmadı. Milletvekili seçimlerinde ise Meclis'te çoğunluğu sağlayan parti ya da ittifak çıkmadı.

İTTİFAKLARIN OY ORANLARI... Ankete göre, 26 Mayıs tarihinde “Bu pazar seçim olsa hangi ittifak ya da partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 44.5’i ‘cumhur ittifakı’, yüzde 40.5’i ‘millet ittifakı’, yüzde 13.5’i HDP yanıtını verdi.

PARTİLERİN OY ORANLARI... Aynı soruda partilerin oy oranları ise şöyle sıralandı: AK Parti yüzde 42.4, CHP yüzde 22.7, İYİ Parti yüzde 15.7, HDP yüzde 12.1, MHP yüzde 3.8, SP yüzde 2.5.

Asarda 24 Haziran anket sonuçları : Anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 44.6, CHP yüzde 14.7, İYİ Parti yüzde 13.3, HDP yüzde 7.3 ve MHP yüzde 7.2 oranında oy alıyor. Ancak 1 Kasım seçimlerine göre oy oranını en çok koruyan parti AK Pati olurken, en büyük kayıp CHP'de. İYİ Parti ise en çok oyu CHP ve MHP'den alıyor. Ankette kararsız seçmenler yanı sıra Milletvekili adaylarına göre de karar verecek ciddi bir kesimin varlığı dikkat çekici.

OPTİMAR ANKET SONUÇLARI : Optimar Araştırma seçime yönelik düzenlediği son anket sonuçlarını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada; 27 Nisan-2 Mayıs 2018 tarihleri arasında, 26 ilde 2 bin 107 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmada katılımcılara "AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na oy verir misiniz?" sorusu soruldu. Kararsızlar dağıtılmadan, Cumhur İttifakı'na oy vereceğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 52,4 olarak ortaya çıktı.


Etiketler Metropoll
Yorumlar