Anasayfa /  Foto Galeri

Tüm gözler o tarihte! Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Mayıs ayı için tüm dikkatler Merkez Bankası faiz kararı açıklamasına çevrildi. Vatandaşlar tarafından çok araştırılan Merkez Bankası faiz kararı gelecek haftalarda PPK toplantısı ardından belli olacak. Peki, PPK toplantısı ne zaman? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Tüm gözler o tarihte! Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? - Sayfa 1

2022 Mayıs ayı Merkez Bankası faiz kararının, ne zaman açıklanacağı gündemde yer alan konuların başında geliyor. Merkez Bankası Mayıs ayında yapacağı toplantı ile faiz kararını kamuoyuna duyuracak. İşte, Mayıs ayı PPK faiz toplantısının tarihi ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler...

Tüm gözler o tarihte! Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? - Sayfa 2

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?


Merkez Bankası faiz kararı 26 Mayıs tarihinde açıklanacak. Karar saat 14:00’de yayınlanacak. Piyasalar bankanın politika faizinde vereceği yöne göre netlik kazanacak.

Tüm gözler o tarihte! Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? - Sayfa 3

SON KARAR NE YÖNDEYDİ?


Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiştir.

Tüm gözler o tarihte! Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? - Sayfa 4

Etkisi sürmekte olan jeopolitik riskler, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarını azaltarak devam ettirmektedir.