Anasayfa /  Foto Galeri

Tüm detaylarıyla orgazmın 4 Evresini bilin hazzı yaşayın!

Cinsellik oldukça içgüdüsel ve doğanın bir parçası olmasına rağmen, hala tabu olan konulardan biri. Bu konuda ülkelerin farklı görüşleri var ancak genel tavır olarak insanlar cinsellik hakkına konuşmaktan çekiniyor. Oysaki bu kadar doğal ve hayatımızın bir parçası olan bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmamız sağlık açısından çok daha faydalı.

Tüm detaylarıyla orgazmın 4 Evresini bilin hazzı yaşayın! - Sayfa 1

William H. Masters ve Virginia E. Johnson 1957’den 1990’a kadar cinsellikle ilgili pek çok şeyi araştırdılar!

Özellikle cinselliğin fizyolojisini inceleyen Master ve Johnson araştırmalarını, -elektoensefolgram, elektrokardiogram gibi pek çok test ile- 500’den fazla kadın ve erkeğin cinsel cevabını laboratuvar ortamında ölçerek yaptı ve bu konuda bir ilke imza attılar.

Tüm detaylarıyla orgazmın 4 Evresini bilin hazzı yaşayın! - Sayfa 2

Master ve Johnson araştırmalarını özellikle kadın cinselliği üzerine yoğunlaştırsa da aslında ikili pek çok cinsel rahatsızlığın cevabını da buldu ve bu alandaki çalışmalara öncülük etti.

Master ve Johnson, cinsel sorunların ve cinsellikteki endişelerin giderilmesi için özel teknikler geliştirdiler. İkili yıllarca süren çalışmalarını 1966 ve 1979’da yayınladıkları iki kitapta toplayıp araştırmalarından bilim dünyasının faydalanmasını sağladılar.

Tüm detaylarıyla orgazmın 4 Evresini bilin hazzı yaşayın! - Sayfa 3

Master ve Johnson’un en önemli bulgularından biri ise insanda cinsel cevap döngüsü, yani orgazm ve aşamalar. İkili orgazmın 4 aşamasını keşfetti. İşte Master ve Johnson’a göre orgazmın 4 evresi;

Tüm detaylarıyla orgazmın 4 Evresini bilin hazzı yaşayın! - Sayfa 4

1. Uyarılma

Uyarılma, fiziksel ya da ruhsal bir heyecan sonucu ortaya çıkar. İnsanda cinsel cevap döngüsünün ilk aşaması olan uyarılma; öpüşme, dokunma ya da erotik bir görüntü ile ortaya çıkabilir. Orgazm evreleri arasında ilk sırada yer alan bu aşamada, vücut plato fazına giden cinsel ilişkiye hazırlanır. Uyarılma evresinde her iki cinsiyette de kalp atış hızında artış görülür, adrenalin salgılanır ve göz bebekleri küçülür.

Kadınlarda uyarılma: Kadınlarda bu evre birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir. Uyarılma evresinde vajina şişer, göğüs uçları dikleşir ve erojen bölgelerin daha da hassaslaşması için norepinefrin salgılanır. Ayrıca vücut ısısı yükselir ve deriye yakın damarlardaki kanın artmasıyla kadınların yüzde 50-75’i, erkeklerin yüzde 25’i kızarır.

Erkeklerde uyarılma: Erkekler bu evrede erekte olur ve testisler şişer. Kayganlık için sıvı salgılanır. Uyarılma uzun sürerse, ereksiyon azalabilir.