Anasayfa /  Foto Galeri

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Flaş yıllık izin kararı...

Corona virüs salgını sonrası hayata geçirilen kısa çalışma sisteminde çalışanlar yıllık izin hakkına sahip olup olmadıklarını merak ediyor. Aynı işyerinde 1 yılını dolduran tüm çalışanların yasal hakkı olan senelik izin kısa çalışma modelinde de geçerli mi?

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Flaş yıllık izin kararı... - Sayfa 1

Kısa çalışma modeline geçmiş işyerlerinde çalışanlar en çok yıllık izin haklarının olup olmadığını merak ediyor. Milliyet gazetesinden Cem Kılıç köşesinde bu sorunun yanıtını verdi.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Flaş yıllık izin kararı... - Sayfa 2

Kısa çalışma süreleri, kanundaki açık ifade nedeniyle; işçinin yıllık izne hak kazanması için tamamlaması gereken bir yılın hesabında dikkate alınacaktır. Geçici 10. maddede düzenlenen ücretsiz izin, işçiler açısından kısa çalışma yapanlarla ayrım oluşturmayacak şekilde yıllık izin bakımından dikkate alınabilir.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Flaş yıllık izin kararı... - Sayfa 3

Yıllık izin hakkı çalışanların yıllık bazda dinlendirilmesini sağlamaya yönelik önemli haklardan biridir. Anayasal dinlenme hakkının uzantısı olarak yıllık ücretli izin süreleri İş Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Flaş yıllık izin kararı... - Sayfa 4

İş Kanunumuza göre; bir yıldan beş yıla kadar çalışmış işçiye 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az çalışmış işçiye 20 günden, on beş yıl ve daha fazla çalışmış işçiye 26 günden az izin verilemez. İşveren isterse sözleşme ile karşılıksız olarak veya belirli bir hedefe bağlı şekilde hedefleri tutturan işçilere ilave izin verebileceği gibi, toplu iş sözleşmesiyle daha uzun izinler belirlenebilir. 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçilere ise 20 günden az izin verilemez.