Anasayfa /  Sağlık

Tüberküloz aşısı COVID-19 (koronavirüs) ile mücadele de etkili mi?

Yüz yıl önce Avrupa'daki tüberküloz belasıyla savaşmak için geliştirilen BCG (tüberküloz) aşısı, diğerlerinin yanı sıra sağlık çalışanlarını korumanın hızlı bir yolunu bulmak isteyen bilim adamları tarafından koronavirüse karşı test ediliyor.

Abone ol
Abone ol 06 Nisan 2020 17:17

Yüz yıl önce Avrupa'daki tüberküloz belasıyla savaşmak için geliştirilen BCG (tüberküloz) aşısı, diğerlerinin yanı sıra sağlık çalışanlarını korumanın hızlı bir yolunu bulmak isteyen bilim adamları tarafından koronavirüse karşı test ediliyor.

Pazartesi günü, Avustralya, Melbourne’deki bilim adamları, aşının koronavirüse karşı etkinliğini test etmeyi amaçlayan birkaç randomize kontrollü çalışmanın ilki olarak binlerce hekime, hemşireye ve diğer sağlık çalışanlarına BCG aşısını veya plaseboyu uygulamaya başladı.

Tüberküloz aşısı nedir?

Aşı ilk kez 1921’de insanlarda kullanıldı ve II.Dünya Savaşı’ndan sonra yaygın olarak kabul edildi. Günümüzde tüberküloz aşısı TB’nin hâlâ yaygın olduğu gelişmekte olan ülkelerde yılda 100 milyondan fazla bebeğe uygulanmaktadır.

Bacillus Calmette-Guerin (BCG-Tüberküloz) aşısı, bilim adamlarının TB’yi önlemekten daha fazlasını yaptığını keşfettikleri gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşı, bebek ölümlerini çeşitli hastalıklardan korur ve solunum yolu enfeksiyonu görülme riskini keskin bir şekilde azaltır.

Aşı, virüsler, bakteriler ve parazitler dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonları tanımak ve bunlara yanıt vermek için bağışıklık sistemini “eğitiyor” gibi görünüyor. Henüz aşının koronavirüs ile enfeksiyonu durduracağına dair çok az kanıt var. Ancak bir dizi klinik çalışma soruyu birkaç ay içinde cevaplanabilir.

Tüberküloz aşısı diğer hastalıklara karşı koruma sağlar mı?
Diğer aşılar gibi, tüberküloz aşısınında belirli bir hedefi vardır: Tüberküloz. Ancak son on yılda biriken çalışmalar, aşının hedef dışı etkileri olduğunu, viral hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonlarını ve sepsisi azalttığını ve vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini gösteriyor.

Yaşlılarda yapılan bir araştırma, tüberküloz aşısının akut üst solunum yolu enfeksiyonu insidansını azalttığını ortaya koymuştur.

33 ülkede 150.000’den fazla çocuğun 25 yıllık bir çalışması da dahil olmak üzere diğer epidemiyolojik çalışmalar, B.C.G. aşısı alan çocuklarda yüzde 40 daha düşük akut alt solunum yolu enfeksiyonu riski olduğunu bildirmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan yeni bir inceleme, B.C.G. aşısının faydalı “hedef dışı etkileri” olduğunu ve daha geniş bir enfeksiyon yelpazesine karşı aşıda daha fazla deneme yapılmasını önerdi.

Tüberküloz aşısı koronavirüse karşı etkili mi?

Doktorlar tüberküloz aşısının spesifik bir koronavirüs aşısı olmadığının üzerinde dikkatle duruyor. Tüberküloz aşısı zayıflatılmış canlı bir aşı olduğu için bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere uygulanmaması gerektiğini belirtiyorlar. Ancak yinede tüberküloz aşısının bağışıklık sisteminin spesifik olmayan bir güçlendiricisi olduğunu belirtiyorlar.

COVID-19 dünyanın birçok ülkesine yayıldığını belirten araştırmacılar; şaşırtıcı bir şekilde, hastalığın etkisi farklı ülkelerde farklı olduğunu gözlemlemişlerdir. Bu farklılıkların kültürel normlardaki farklılıklar, etki azaltma çabaları ve sağlık altyapısından kaynaklandığını belirtmişlerdir.

Ayrıca COVID-19 salgınındaki ulusal farklılıkların, Bacillus Calmette-Guerin (BCG) çocukluk aşısı ile ilgili farklı ulusal politikalarla kısmen açıklanabileceğine yönelik istatistiksel bir çalışma bulunmaktadır. BCG aşılamasının solunum yolu enfeksiyonlarına geniş koruma sağladığı bildirilmiştir. Çok sayıda ülkenin BCG aşılama politikalarını COVID-19 morbidite ve mortalitesi ile karşılaşılaştıran araştırmacılar; evrensel BCG aşısı politikası olmayan ülkelerin (İtalya, Hollanda, ABD gibi) evrensel ve uzun süredir devam eden BCG politikalarına sahip ülkelere kıyasla daha ciddi şekilde etkilendiğini bulmuştur. Evrensel BCG politikasına geç başlayan ülkeler (İran, 1984), BCG’nin aşılanmış yaşlı nüfusu koruduğu düşüncesiyle tutarlı olarak yüksek mortaliteye sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca BCG aşılamasının bir ülkedeki rapor edilen COVID-19 vakalarının sayısını azalttığını da göstermişlerdir. Düşük morbidite ve mortalite kombinasyonu, BCG aşılamasını COVID-19 ile mücadelede potansiyel yeni bir araç haline gelebileceği düşünülmektedir.

 

 

Kaynak: Gıdahattı

Yorumlar