Anasayfa /  Güncel

Tsunami nedir, nasıl oluşur? Deprem sonrası Tsunami olur mu?

20 Şubat tarihinde saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4, 20.07'de Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası AFAD Tsunami için uyardı. Peki Tsunami nedir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 21 Şubat 2023 13:30

20 Şubat tarihinde saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4, 20.07'de Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası AFAD Tsunami için uyardı. Peki Tsunami nedir? İşte detaylar...

TSUNAMİ UYARISI YAPILDI!

AFAD da açıklamasında "Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada da "Vatandaşlarımızın deniz kıyısından uzak durması önemle rica olunur" denildi.

UYARI 2 SAAT SONRA KALDIRILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 21.45 sularında yaptığı açıklamada Kandilli Rasathanesi tarafından verilen tsunami uyarısının, bu büyüklükteki depremler sonrası önlem amaçlı bir prosedür olduğunu belirterek uyarının 2 saat kadar sonra kaldırıldığını söyledi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşım şöyleydi: "Hatay merkezli meydana gelen depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısı üzerine tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı, Kandilli Rasathanesi ile yapılan değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır."

TSUNAMİ NEDİR?

Japonca'da "Liman Dalgası" anlamına gelen "Tsunami" kelimesi okyanus ya da denizlerin dibinde oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun salınımlı dev deniz dalgasına tsunami denir. 1896 senesinde Japonya'da 21000 kişinin ölümüne yol açan Büyük Melji Tsunamisi sonrası dünyaya yaptıkları yardım çağrısı içinde yer alan Tsunami sözcüğü, bu tarihten itibaren dünya dilleri literatürüne girmiştir.

Tsunami, Pasifik Okyanusunda çok sık diğer okyanus ve denizlerde az görülür. Okyanus kabuğunun kırılmasının ardından oluşan tsunami, okyanus açıklarında bir insan boyu kadar yüksekliğe ve dalga boyu yüzlerce kilometredir. Tsunami diğer adı gel-git ya da dalgalarından farkı, su zerreciklerinin sürüklenmesi sonucu hareket kazanmasıdır. 

TSUNAMİ NASIL OLUR?

Tsunamı, denizin tabanında gerçekleşen bir deprem ya da volkan patlaması sonucunda gerçekleşir. Bu olaylarda biri okyanusun dibindeki suyu yüzeye doğru iterek iki yönde hareket eder. Kimi zaman kıyılara ulaşınca kilometrelerce ilerler. Bu dalgalar açık denizde saatte 800 kilometre hızla ilerler fakat o sırada boyları çok uzun olmaz. Suyun çok derin olmadığı bir yere gelince dalgaların hızı kesilir. Hızı bir anda düşen dalga iyice yükselir. Dalganın boyu kimi zaman 30 metreye kadar çıkar. Tropikal kasırga gibi bazı meteorolojik şartlar, büyük alçak basınç alanları oluşturarak fırtınalarda denizin fazla yükselmesi durumunda tsunamilere sebep olabilir.

Yorumlar