Anasayfa /  Eğitim

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 ile ilke imza attı!

Trakya Üniversitesi'nde yürütülen ve TÜBİTAK-4005 Yenilikçi Eğitim uygulamaları Programı kapsamında desteklediği "Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2" projesiyle teorik, interaktif, etkileşimli ve uygulamalı eğitim düzenlendi.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2019 19:13

Proje Yürütücüsü Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Hasançebi, "Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2” Projesinin asıl hedefi öğretmenlerimiz aracılığıyla genç neslin bu teknolojiyi ve çıktılarını doğru anlamaları, meslek seçimlerinde bilinçlendirilmeleri, dolayısıyla ülkemiz geleceğinin şekillenmesine katkı sağlanmasıdır. Ayrıca, katılımcıların biyoteknoloji okur-yazarlık seviyesinin arttırılması bu sayede toplumun özellikle de genç neslin abartılardan veya bilgi kirliliğinden korunmasına da katkı sağlanması hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı. 

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 9

Proje Koordinatörü Uzman Biyolog Mete Arslan Konak, "Azalan laboratuvar dersi yapma isteğini bu proje ile arttırmış olduk. Ayrıca gen terapi, biyoteknolojik ilaçlar, rekombinant DNA teknolojileri, 21. Yüzyılda öğretmenler için web 2.0 araçları ve biyogüvenlik konularında eğitim verdik." diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 8

Proje Yürütücüsü Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Hasançebi, "Biyoteknoloji, yaşadığımız yüzyılın en önemli bilimsel devrimi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Artık bilim insanları, bu teknoloji ile istenen genleri değiştirme ve bir türden diğerine gen aktarma imkanına sahiptir ve bu imkan, kullanılan organizmaların da sınırsızlığı anlamına gelmektedir." dedi.

Her geçen gün teknolojiye bağımlılığın arttığı günümüzde, bu teknolojilerin canlılar üzerindeki etkisinin tartışmalı hale geldiğini belirten Proje Koordinatörü Uzman Biyolog Mete Arslan Konak “geleceği inşa edecek nesillerimizin değişen dünya düzenini iyi anlaması, okuması ve katkı yapabilir seviyeye gelmesi gerekiyor. Topyekûn kalkınma ve refah seviyemizin artması için öğrencilerimize dinamik ve işlevsel bir eğitim vermemiz lazım bunun yolu da insan ve doğa merkezli öğretmen eğitiminden geçiyor

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 6

"İnsanlığın geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip"

Proje Yürütücüsü Semra Hasançebi, " Toplumda sadece GDO ile tanınırlık kazanan biyoteknoloji, bunun aksine hemen her alanda canlıların kullanımı ile doğal ve innovatif çözümler sunan bir teknolojidir. Ayrıca yaşanan hızlı gelişmeler sayesinde insanlığın geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip görünmektedir. Dolayısıyla bu popüler bilim/uygulama alanı sosyal, siyasi ve ekonomik tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Toplumun biyoteknolojiyi anlaması, gerçekleşen ilerlemeleri, yararlarını ve risklerini değerlendirebilmeleri için doğru temel bilgi düzleminin oluşturulmasına gereksinim vardır.” şeklinde konuştu.

Sosyo-bilimsel konular hakkında eğitim veren Doç Dr. Hikmet sürmeli, “Öğretim programlarında sosyo bilimsel konular yerini aldı. Bu konudaki yetersiz eğitim göz önüne alındığında biyoloji öğretmenlerin projede yer alması çok iyi oldu. Öğretmenlerin özellikle uygulamalı olarak bu konularda eğitim alması da projenin diğer önemli noktası oldu.

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 3

Gelecek nesilleri yetiştiren biyoloji öğretmenlerinin bu eğitimi almaları; bu eğitim ile birlikte öğrenciler gerçek hayatta karşılaşacakları sosyo-bilimsel konularla ilgili karar verirken, konunun etik boyutunu da göz önünde bulundurmalarını sağlayacak. Öte yandan gelecek nesiller toplumu ilgilendiren konularda daha duyarlı ve doğru karar vereme mekanizmaları geliştirecek.

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 1

Tübitak 4005 Projesi

"TÜBİTAK 4005 218B537 No'lu Proje" kapsamında düzenlenen "Geleceğin Teknolojisi Biyoteknolojisi-2" başlıklı program ve etkinlikler dizisi, 23-30 Haziran 2019 tarihleri arasında Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı, toplam 25 Biyoloji öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 4

Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TÜTAGEM) ve Mühendislik Fakültesi GBM Biyoteknoloji Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen proje faaliyetlerine, Proje Yürütücüsü ve Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Hasançebi, Proje Koordinatörü Uzman Biyolog Mete Arslan Konak ile akademisyenler ve Türkiye'nin çeşitli illerinden öğretmenler katıldı.

Trakya Üniversitesi Geleceğin Teknolojisi Biyoteknoloji-2 projesiyle bir ilki daha gerçekleştirdi! - Sayfa 5

5E modeli ve işbirlikli öğrenme

Trakya Üniversitesi bünyesinde çeşitli etkinlikler, teorik ve deneysel uygulamalar, Yapılandırmacı yaklaşım, 5E Modeli ve iş birlikli öğrenme ile alanında uzman ve yetkin akademisyenler eşliğinde gerçekleştirilen proje dahilindeki eğitimler, 30 Haziran 2019 tarihinde sona erdi.


Yorumlar