Anasayfa /  Foto Galeri

Torba yasa Meclis'ten geçti! İşte ekonomi tedbirleri

İşten çıkarmaları üç ay süre ile yasaklayan, kısa çalışma ödeneği alamayanlara ayda 1.777 TL ücret verilmesini sağlayan torba yasa Meclis'ten geçti. Çok tartışılan sosyal medya düzenlemesi teklifin son halinde metinden çıkarılmıştı. İşte torba yasada yer alan dikkat çekici maddeler...

Torba yasa Meclis'ten geçti! İşte ekonomi tedbirleri - Sayfa 1

Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemleri içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Kanuna göre, ücretsiz izne çıkarılanlara aylık nakit desteği gelirken, işten işçi çıkarmalar 3 aylığına yasaklanıyor. İşverenler ise çalışanları 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarabilecek.

Torba yasa Meclis'ten geçti! İşte ekonomi tedbirleri - Sayfa 2

TBMM’de kabul edilen Koronavirüs (Kovid-19) ’Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik’ Kanunu’na göre, ücretsiz izne çıkarılanlara aylık nakit desteği gelirken, işten işçi çıkarmalar ise 3 aylığına yasaklanıyor. İşverenler ise çalışanları 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarabilecek.

Torba yasa Meclis'ten geçti! İşte ekonomi tedbirleri - Sayfa 3

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamasına göre, ücretsiz izne ayrılan ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar ve 15 Mart’tan sonra iş sözleşmesi feshedilen işçilere ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar aylık 1177 lira destek sağlanacak. Ayrıca, bakım ihtiyacı olan yaşlıların bakım merkezindeki ücretini Aile Bakanlığı karşılayacak.

Torba yasa Meclis'ten geçti! İşte ekonomi tedbirleri - Sayfa 4

YASALAŞAN KANUN İLE VERİLEN BAZI DESTEKLER

-Devlete ait üniversitelerin tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakülteleri ile bunlara bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezi birimleri ile rektörlüklerine bağlı sağlık hizmeti sunan enstitülerin döner sermaye işletmesi birimlerinden, borç karşılama yüzdeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit edilecek oranın altında kalanlara Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden kaynak aktarılabilecek.