Tonton semra teyze…

Tanıştığımız bazı insanlar bizler de, iz bırakır iyi veya kötü. Tonton Semra teyzede, yakın bir zamanda hayatıma girmiş, bende çok güzel izler bırakmış bir teyzemiz. Ona tonton ismini verdim. Bana çocukluğumdaki, sevecen nineleri hatırlattı. Daha bizi ilk tanımasına rağmen, o tonton elleriyle örmüş olduğu patiklerden bizlere hediye vermesi, eski zamanlarda mendil hediye ederek, çocukları sevindiren o sevgi dolu insanları anımsattı. O dönemki insanların ruh haletini bu günümüze taşıması da ayrı bir ayrıcalık tabii. Böyle insanların hala var olması ne güzel.

İnsan düşünmeden edemiyor tonton teyzenin hallerini..

70 yaşını geçmesine rağmen yüzündeki o tatlı gülücüklerini, sevgi dolu yüreğini, işgüzarlığını, yerinde durmayan o enerjisini ve hareketliliğini, geçmiş zaman da yaşamış olduğu onca sıkıntı ve çileleri hiç eksiltmemiş.

Şimdiki takvime baktığımız da, sıkıntılarıyla baş edemeyen, bunalımdan bulanıma giren, kendisiyle ve hayatıyla hiç kavgası bitmeyen, tripleriyle sevdiklerini de sıkıntıya sürükleyen, kös kös bir köşelere oturup surat asan, hayat enerjisini daha genç yaşlarında ellerinden kaybeden neslin yanında, tonton teyzemizin bu ömründe, hala hayatla mücadele verirken, hasta kızı ve oğluyla uğraşırken, bu olumsuzlukların altında ezilmeyip, bilhassa daha da güçlü, neşeli, hayat dolu duruş sergilemesi, gerçekten de taktire şayan bir durum. Bizim gibi yeni nesillere de örnek bir şahıs.

Dinç olarak eski nesil insanları gördüğümde, eski toprak derdim. Organik beslenmiş, her gıdanın safını, tazesini kullanmış, onun için bu kadar sağlıklı diye söylenirdim. Tonton teyzeyle tanıştığımda anladım ki, bunlar sadece beden yönünden eski toprak değilmiş. Hayatı yaşama, mücadele etme ve her imtihan karşısında sabırla direnç göstererek üstesinden gelme, çekmiş olduğu çilelere, haksızlıklara ve zulümlere rağmen insanlık değerlerinden hiçbir şey kaybetmeme, en önemlisi de tüm yaşamış olunan bunca olumsuzluklarına karşın, hala güle bilme, güldüre bilme, sevebilme, insanlara değer verebilme, fedakarlık yapabilme yönünde de, eski toprak bunlar. 

Bu hayat çınarlarından çok dersler almalıyız. Bu gibi insanlar bize canlı canlı yaşanmış birer nasihattir. Böyle güzel insanla tanışma şansım oldu. Sizlerin çevresinde de, böylesi örnek insanlar varsa, onların hayat hikayelerini dinleyelim. Sergilemiş oldukları o uçsuz bucaksız sevgi gösterilerinden de, hayata olan umudumuzu yenileyelim. Öyle küçük şeylere takılarak, üzerimize negatif olumsuzlukları çekmeyelim. Emin olun kısa bir hayat için, bunca kar kaşa, koca bir boş’’ dur.

Yaşam çizgilerimiz de, tonton teyze gibi güzel yansımalar yapabilme dileğiyle.. Bu hayatın böyle teyzelere çok ihtiyacı var. Tonton teyzeler hiç bitmesin..

Sevgi, saygı, huzur ve sağlıkla kalın..

 

Yorumlar