Anasayfa /  Foto Galeri

Toksoplazma hastalığından korkup kedilerinizden vazgeçmeyin!

Toksoplazma hastalığından korkup kedilerinizden vazgeçmeyin! - Sayfa 1

Korkup Kedilerinizden vazgeçmeyin!

Toksoplazma hastalığından korkup kedilerinizden vazgeçmeyin! - Sayfa 2

Son zamanlarda körlüğe yol açmasıyla gündeme gelen Toksoplazma hastalığı, vatandaşlarda korku oluşturup birçok evcil kedinin barınaklara ve sokaklara bırakılmasına sebep olurken veteriner hekim Melike Gümgümcü, "Kesinlikle evinizde beslediğiniz kedinizden bu kadar çabuk vazgeçmeyin” diye konuştu.

Toksoplazma hastalığından korkup kedilerinizden vazgeçmeyin! - Sayfa 3

Toksoplazma hastalığı hakkında yanlış bilinenler sebebiyle çok sayıda vatandaş evcil kedilerinden vazgeçiyor. Göz fonksiyonlarında sorunlara yol açması ve hamilelik döneminde bebeğin ölümüne varacak sonuçlar ortaya çıkarması nedeniyle Toksoplazma kadınların korkulu rüyası olmuş durumda. Yanlış bilinenlerin aksine Toksoplazma bir enfeksiyon olup kediler de hastalığa ağız yoluyla aldığı parazitlerden yakalanıyor. Kediler parazitleri aldıktan 1-2 hafta sonra bu parazitlerin yumurtalarını dışkıları ile saçmaya başlıyorlar. Parazitlerin dışkı yoluyla saçılmasının akabinde kedinin kumu günlük olarak değiştirilirse hastalığa yakalanma olasılığı ortadan kalkıyor.

Toksoplazma hastalığından korkup kedilerinizden vazgeçmeyin! - Sayfa 4

Veteriner hekim Melike Gümgümcü, Toksoplazma hastalığının kedilerin aksine yeterince pişmemiş et, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden bulaşma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti. 13 yıldır veteriner hekimlik yaptığını ve birçok kediye dokunduğunu ancak Toksoplazmaya hiç yakalanmadığını aktaran Melike Gümgümcü, “Şu an Türkiye’nin yoğun olarak gündeminde. Maalesef insanlarımız evlerinde besledikleri kedileri, kediden bulaşan Toksoplazma hastalığının gözleri kör ettiğini düşünerek sahipli kedilerini barınaklara ve sokaklara bırakmaya başladılar. Bu hafta çok yoğun bir şekilde, yoğun bir sayıda bize ulaştı.