Anasayfa /  Foto Galeri

Tıp dünyasında bir ilk! Domuzdan insana kalp nakli yapıldı

ABD'de yer alan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, dünyada ilk kez genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan kalbi insana nakletmeyi başardı. Hastanın iyi durumda olduğunu ve kendini kendine nefes almaya başladığını belirten doktorlar, operasyon sayesinde dünyada uygun organın bulunmasını bekleyen binlerce kişinin hayatının kurtarılabileceğini söyledi.

Tıp dünyasında bir ilk! Domuzdan insana kalp nakli yapıldı - Sayfa 1

AMELİYAT 7 SAAT SÜRDÜ

ABD'li bir adam, dünyada genetiği değiştirilmiş bir domuzdan kalp nakli yapılan ilk kişi oldu.
Doktorlar, 57 yaşındaki David Bennett'in Baltimore'daki yedi saatlik deneysel ameliyattan üç gün sonra iyi durumda olduğunu açıkladı.

Bununla birlikte domuzdan organ nakli, Bennett'in hayatını kurtarmak için son umut olarak kabul edildi, ancak uzun vadede hayatta kalma şansının ne olduğu henüz belli değil.

Tıp dünyasında bir ilk! Domuzdan insana kalp nakli yapıldı - Sayfa 2

"YA ÖL, YA BU NAKLİ YAPTIR"

Bennett, ameliyattan bir gün önce, "Kendimi, ‘Ya öl ya da bu nakli yaptır’ dedim. Zor bir seçim olduğunu biliyorum, ancak bu benim son şansım” diye konuştu. 

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki doktorlara, Bennett'in aksi takdirde öleceği göz önüne alınarak, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından özel bir muafiyet verildi.

Tıp dünyasında bir ilk! Domuzdan insana kalp nakli yapıldı - Sayfa 3

Nakli gerçekleştiren bilim insanları, operasyonun yıllarca süren araştırmaların başarısını gösterdiğini ve küresel olarak bu şekilde binlerce kişinin hayatının kurtarabileceğini açıkladı. 

Tıp dünyasında bir ilk! Domuzdan insana kalp nakli yapıldı - Sayfa 4

ABD'DE HER GÜN 17 KİŞİ NAKİL BEKLERKEN ÖLÜYOR

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrah Bartley Griffith, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ameliyatın dünyayı "organ kıtlığı krizini çözmeye bir adım daha yaklaştıracağını" söyledi.  Griffith, “Uygun organ bulunamadığı için  ABD'de her gün 17 kişinin nakil beklerken ölüyor. Şu anda 100 binde fazla kişi ise bekleme listesinde yer alıyor” dedi.