Anasayfa /  Foto Galeri

Tıkla! Corona mısın? Öğren

Tüm dünyayı tehdit eden corona virüsünün ülkemize de sıçramasıyla vatandaşlar büyük bir panik havasına girdi. İşte corona virüsüne karşı en doğru alınacak tedbirler...

Tıkla! Corona mısın? Öğren - Sayfa 1

COVID-19 ya da KOVID-19, kamuoyunca yaygın olarak bilinen adıyla corona virüsü, insanları etkileyen, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'nin  neden olduğu solunum yolu sendromu. Hastalığın kuluçka süresinin (virüsün vücuda girmesiyle belirtilerin başlaması arasında geçen zaman) 24 günü bulduğu görülmüştür.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN CORONA VİRÜSÜ İÇİN ALINACAK TEDBİR ÖNERİLERİ İÇİN TIKLAYIN

Tıkla! Corona mısın? Öğren - Sayfa 2

COVID 19 VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Corona virüsü belirtileri basit bir soğuk algınlığından zatürreye kadar uzanan geniş bir yelpazede dağılıyor. Sık rastlanan en önemli belirtileri ise yüksek ateş, balgamlı öksürük, nefes darlığı. Belirtisini gördüğümüzde doğrudan hastalığı tanıyabileceğimiz spesifik bir belirtisi yok.

Tıkla! Corona mısın? Öğren - Sayfa 3

COVİD 19 NEREDE BAŞLADI?
31 Aralık 2019’da sebebi tespit edilemeyen bir zatürre vakasının DSÖ’ye bildirilmesi ile salgın dünya gündemine geldi. O günü izleyen 4 gün içinde 44 vakanın daha görülmesi ile durum daha da ciddi bir hal aldı. Dünyaca saygın bilimsel dergi Lancet’te yayınlanan bir makalede hastaların önemli bir kısmının Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri toptan pazarına temas hikayesinin olduğu ifade edildi. Bu pazar aynı zamanda yabani hayvanların da canlı olarak satıldığı bir pazar. Hasta kişilerin temas hikayesi alındığında ise pazara ilk temasın 10 Aralık 2019’ta olduğu tespit edildi. 1 Ocak 2020 tarihinde de pazar kapatıldı. Şu ana kadar salgının başlangıç noktası tam olarak tespit edilmemiş olmakla birlikte resmi kurumlar ilk başlangıç noktasının Wuhan şehri olduğu konusunda hemfikir. Hastalarda sorgulanan en önemli husus ise Wuhan deniz ürünleri pazarına gidip gitmedikleri.

Tıkla! Corona mısın? Öğren - Sayfa 4

COVİD 19 NASIL ÖLDÜRÜYOR? 
Virüs insanlara bulaştıktan sonra en sık akciğerlere yerleşiyor ve burada çoğalıyor. Virüs yeni olduğu için bağışıklık sistemimiz de virüsü tanımıyor ve karşı koymak için yetersiz kalıyor. Bu durumda zatürre gelişiyor ve akciğerlerin kapasitesi sınırlandığı için hastalar solunum sıkıntısı çekmeye başlıyor. Enfeksiyonun giderek yayılması ile genellikle solunum yetmezliği ile hastalar kaybediliyor.