Anasayfa /  Ekonomi

Ticaret Bakanı'ndan 'gıda fiyatlarına müdahale' açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gıda fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz. Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor" dedi.

Abone ol
Abone ol 07 Ekim 2021 18:47

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Pandemi sonrası dünya genelinde emtia fiyatlarının yükseldiğini ve girdi maliyetlerinin fiyatlara yansıdığını savunan Muş, "Gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yapıyoruz. Denetimler 1-2 günde sonuçlanan olaylar değil. Bütün sistemi inceleme altına aldık" dedi. Muş, gıda fiyatlarına ilişkin şöyle konuştu:

 'BİRKAÇ KOLDAN DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR'
"Zincir marketlerle alakalı teftiş kurulu başkanlığı bakıyor. Buradaki artışlara bakıyoruz. Hangi firmada ne kadara gelmiş bakıyoruz. Rekabet Kurulu'nun çeşitli denetimleri oluyor. Onların çalışmasını yürütüyoruz. Arz talep dengesinde izah edilemeyen artışlar mı bakıyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Birkaç koldan denetimlerimiz sürüyor."

'FİYATLARA MÜDAHALE ETMEYİZ'
Muş, "Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz. Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Dünyada ciddi bir enflasyon oluşmuş durumda. Fiyatların dengelenmesi için mücadele etmek gerekiyor" diye konuştu.

ARAÇ SATIŞLARI
Muş, araç satışlarıyla ilgili ise şunları kaydetti:

"Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar var, inceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz. Vatandaş ÖTV indiriminden sonra araba bulamadığı ile alakalı şikayetler yapıyor.

 'Galerilere verdiler arabaları. Bayiler galerilerle anlaştı' diyorlar. Bunlar iddia. Biz bunu araştırmakla görevliyiz. Bu araç stokta tutulmuşsa, gerçekten galericiye verilmişse, vatandaşa araçlar verilmemişse ve biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır.

Her çalışmanın belli ölçülerde katkısı olur. Tekelleşmeye ya da hakim noktaya gidecek mekanizmaya müsaade edemeyiz. Doğrudan fiyatlara müdahale etmek söz konusu değil."

ERDOĞAN 'TALİMAT VERDİK' DEMİŞTİ
Artan gıda fiyatlarına yönelik tepkiler sürerken  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Kısıklı'daki Tarım Kredi Kooperatifi satış mağazasından alışveriş yapmıştı. Alışveriş sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan talimat verdiğini belirterek,  "Süratle 500 metre kareden olmak üzere, Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız" demişti.

Yorumlar